szerző:
hvg.hu

Raskó György volt MDF-es politikus, egykori agrárállamtitkár a Facebookon fotókkal illusztrálta, milyen házakat látnának szívesen vidéken a falurehabilitációs program keretében. A házakba olyanokat várnak majd, akik " akarnak, képesek, tudnak vállalkozni" – és hitelképesek.

„A magyar falu újjáépítését célzó programunkban ilyen stílusú házak építését javasoljuk a faluképet elcsúfító szocreál kockaházak helyett” írta ki röviden a közösségi oldalra Raskó György, az ökofalu-hálózat ötletgazdája, volt MDF-es politikus, és nem mellesleg az ország egyik legnagyobb földbirtokosa.

Raskó augusztusban egy interjúban beszélt arról, hogy a programhoz állami támogatás nem jár, de befektető talán akadna. Akkor arról számolt be, hogy nyolc falu és község jelentkezett már eddig a falurehabilitációs programban való részvételre. A jelentkezők többsége észak-magyarországi, de Csongrádból is beszállt három falu.

Raskó azt tervezi, hogy felújítják az országban található 260 ezer üresen álló falusi portát, melyek között rengeteg Kádár-kocka található. Ezeket ledózerolnák, és korszerű ökoházakat építenének, majd mezőgazdasági termelés is indulna a hozzájuk tartozó területeken.
Raskó számításai szerint egy teljesen vagy részben kihalt faluban 2-300 millió forintért lehetne felvásárolni az elhagyott telkeket és házakat. A helyükön felépülő ökoházakban magyar és akár külföldi fiatalok kezdhetnének mezőgazdasági termelésbe – írta a Napi.hu.

A mai Facebook-bejegyzése alá csak új záporoztak a kommentek; volt, aki arra kérdezett rá, ingyen kapnák-e a fiatalok az ökoházakat. Raskó szerint a program nem lenne ingyenes. Az egyik kommentelő megkérdezte, jutna-e valami a kevésbé tehetőseknek is. Raskó erre azt írta: „őszinte vagyok, nem rájuk gondoltunk elsősorban, hanem azokra, akik akarnak, képesek, tudnak vállalkozni és fiatalok”, és arról is beszámolt, hogy az OTP csapata már dolgozik a hitelkonstrukción.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy jó lenne, ha az ökoházak nem típusépületek lennének, hanem az adott tájegységhez igazodnának, ha már ennyire múltba révedő külsőt nyernek el, mint a képeken láthatók. Raskó szerint mindenképpen figyelembe fogják venni a helyi építészeti sajátosságokat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!