szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása az MNB keddi döntésének.

A magyar jegybankárok négy év után először változtattak az alapkamat szintjén, 15 bázisponttal 0,75 százalékra csökkentették azt. Az MNB keddi döntésének azonban inkább hosszabb távon lehet lakáspiaci és lakáshitelpiaci hatása – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös, szerdai összefoglalójából.

“Amennyiben a bankközi kamatokba (BUBOR) beépül a 15 bázispontos kamatvágás, akkor elméletileg csökkenhetnének a változó kamatozású hitelek kamatai és törlesztőrészletei is” – mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Ez azonban nem biztos, hogy megvalósul, mert a koronavírus-járvány negatív gazdasági utóhatásai hatásai miatt a bankok kockázata a korábbi időszakhoz képest növekedett, ami pedig beépül a hiteltörlesztőkbe is – tette hozzá Németh-Sinkó Judit.

A money.hu számításai szerint egy változó kamatozású, hathavi BUBOR-hoz kötött, 2018 júliusától törlesztett, és 15 éves futamidejű 10 millió forintos (példa)hitel esetében, ha a kamatcsökkentés egy az egyben megjelenne a hat hónapos BUBOR-kamatban,

akkor a következő időszakban 65 098 forintot kellene törleszteni havonta.

A példából kiindulva az érintett adósnak összesen 10,1 millió forintot kellene visszafizetnie a futamidő végéig, feltételezve, hogy a BUBOR a következő időszakban nem változik. A 15 éves futamidőre vetített teljes visszafizetendő összeg pedig meghaladná a 11,7 millió forintot.

“Lényeges, hogy a szóban forgó példahitel azon a feltételezésen alapul, hogy a kamatcsökkentés egy az egyben megjelenik a jövőbeni BUBOR-kamatokban, ami nem biztos, hogy bekövetkezik” – írták. Szerintük ugyanakkor kiszámíthatóbb és biztonságosabb a változó kamatozású konstrukciók helyett fix kamatozású lakáshiteleket választani,

ezeknél ugyanis akár 5, 10, 20 évig is változatlan maradhat a havonta törlesztendő összeg.

“Pusztán a kamatcsökkentés nincs közvetlen hatással a lakáspiaci keresletre és kínálatra, valamint az árakat sem befolyásolja számottevően” – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elmúlt időszakban már eddig is majdnem minden második lakásvásárlást hitelből finanszíroztak a vevők. A hivatalos jegybanki adatok szerint a lakóingatlan-adásvételek 46-47 százalékánál kaptak szerepet a lakáskölcsönök. Balogh szerint ez az arány várhatóan nem fog megugrani a következő időszakban az olcsóbb kamatok következtében. “Már csak azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult kedvezőtlen gazdasági helyzetben és az egyelőre bizonytalan kilátások miatt a háztartások eleve óvatosabban állnak a hitelfelvételhez”.

A mostani kilátások alapján az valószínűsíthető, hogy az eladósorba kerülő lakások ára a következő hónapokban országos szinten stagnálhat vagy csekély mértékben tovább mérséklődhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!