szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagyobb a kereslet a házakra, mint a lakásokra.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Jelentősen átrajzolta az új lakóingatlanok iránti keresletet a koronavírus, mivel a vevőjelöltek körében népszerűbbé váltak az új építésű házak a társasházi lakásokhoz képest – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében. Április eleje óta az érdeklődők 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakat keres, szemben az előző év azonos időszakával, amikor még csak 42 százalék volt ez az arány.

„Ez jelentős eltérés az aktuális keresleten belül és azt jelzi, hogy a vevőjelöltek most már szeretnének kerttel rendelkező ingatlant vásárolni. Ebben pedig szerepet játszik a karanténhatás, a tavaszi kijárási korlátozások után ugyanis sokan a lakások helyett inkább a kerttel rendelkező ingatlanok felé fordultak. Ezt mutatja, hogy a járványt megelőző január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A koronavírus sem tett be az ingatlanpiacnak

Hogyan kellene átalakulnia az otthonunknak, hogy napi 24 órában használhassuk egy újabb karantén esetén? Min kellene változtatni ahhoz, hogy hatékonyan oldhassuk meg a társadalmi elszigetelődést? És ha a metrócsempét a nyers húsok fogyasztásakor kapott betegségeknek, a nyolcvanas évek szőrös vécéülőkéit meg az antibiotikumoknak köszönhetjük, vajon mit hoz majd a koronavírus?

Az utóbbi hetekben az új lakóingatlanok iránti érdeklődés enyhén csökken, egyrészt azért, mert a vevők kivárnak, másrészt a piacon elérhető lakások ára a megfizethetőség határát súrolja.

Mindkét tényező összefügg a tervezett rozsdaövezeti lakásfejlesztésekkel – véli Balogh László. Sokan várják, hogy a döntéshozók ismertessék, mely rozsdaövezetekben lehet majd elindítani a lakásépítéseket, ami várhatóan szeptemberben fog megtörténni. Egyrészt nő majd a kínálat, másrészt ezeket 5 százalékos kedvezményes áfával, vagyis olcsóbban lehet megvásárolni. Összességében a rozsdaövezeti lakások megjelenése a lakásépítéseknek adhat lendületet, emellett fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, növelheti a bérlakásállományt is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!