szerző:
Bankmonitor / Fülöp Norbert
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azzal, hogy az 5 százalékos lakásáfa visszaigénylésére minden csokos vevőnek lehetősége lesz, az eddig mostohán kezelt egy- és kétgyermekes szülők is jelentős pénzügyi előnyre tehetnek szert – írja friss elemzésében a Bankmonitor. Ráadásul ezt a kedvezményt – ellenben a Babaváró hitellel – az élettársak, vagy éppen a gyermeküket egyedül nevelők is igénybe vehetik.

Az egy vagy két gyermeket nevelők számára a csok – a családi otthonteremtési kedvezmény – támogatással elérhető pénzügyi előny meglehetősen csekély a jelenlegi ingatlanárakhoz képest. Használt lakás vagy ház megvásárlására egy gyermekkel 600 ezer forint, míg két gyermekkel 1 millió 430 ezer forint támogatás kapható, újépítésű ingatlannál pedig 600 ezer, illetve 2 millió 600 ezer forint a csok összege. Egy átlagosnak számító budapesti vagy vidéki nagyvárosi ingatlan vételárához képest ezek meglehetősen kis összegek, ám annyi előnyt azért jelenthetnek, hogy meglévő gyermekek esetén a bankok önerőként elfogadják ezeket egy lakáshitel felvételekor.

A csok előnye még, hogy ennél a támogatási formánál nem elvárás a házasság, így az élettársak, a nem közös gyermekeket nevelő mozaikcsaládok és az egyedülálló szülők is igényelhetik. Ez azt jelenti, hogy ők mind jogosultak lesznek az 5 százalékos áfa visszaigénylésére akkor, ha 2021-től újépítésű ingatlant vásárolnak.

©

Ez egy 40 millió forint + áfás ingatlan esetében 2 millió forint pénzügyi előnyt jelent a csokon felül, vagyis egy gyermeknél 2,6 millió forint, míg 2 gyermeknél 4,6 millió forint összesen a kedvezmény. A 3 gyerekesek számára a csok-hoz képest már lényegesen kisebb a visszaigényléssel elérhető nyereség, hiszen ők most és jövőre egyaránt 10 millió forintra számíthatnak a családi otthonteremtési kedvezményből.

Tudni kell ugyanakkor, hogy az áfa-visszaigénylés utólagos lehetőség, vagyis a vásárlást meg kell tudni előre finanszírozni. A csok támogatás ezzel szemben akár önerőként is felhasználható egy lakáshitelhez, ami azért fontos, mert a bankok a megvásárolni kívánt ingatlan legfeljebb 80 százalékát hitelezik meg, a fennmaradó összeget saját forrásból kell előteremteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szupergyors holland sportkocsi tűnt fel a színen

Szupergyors holland sportkocsi tűnt fel a színen

Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Koronavírusos az Európai Bizottság alelnöke

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"

Doku360: "Elvitt bennünket a népvihar, orrán-száján mi játszottunk a nagyszínpadokon"