szerző:
hvg.hu

Egy amerikai kutatás is megerősítette, hogy az étcsokoládé növeli a koncentrációt munka vagy tanulás közben, de a vérnyomást is növeli, ezt pedig ellensúlyozni kell. Erre a zöld tea tűnik jó megoldásnak, mert nem oltja ki az étcsokoládé koncentrációra gyakorolt jótékony hatását, hanem még növeli is.

Bizonyára sok olvasónk szokott magas kakaótartalmú étcsokoládét enni tanulás vagy munka közben, hogy jobban teljesítsen. Az étcsokoládé ugyanis ebben tényleg segít, ezt egy amerikai kutatás is megerősítette, amelyen az édesség hatását először vizsgálták elektroenkefalográfia (EEG) eljárással, amely során a fejbőrre helyezett szenzorok mérik agyunk működését.

Ezzel a módszerrel 122 jelentkező agyi folyamatait vizsgálták normál működés során, illetve 60 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása után. Itt is azt vették észre, hogy az étcsokoládé révén sokkal intenzívebbek az agyi folyamatok, a koncentráció nő. Igen ám, csakhogy a vérnyomás is, az étcsokoládénak ez az átka. Ez rendszeres esetben veszélyes lehet, de kivételes esetekben sem jó, hiszen így nem teljesedhet ki az étcsokoládé koncentrációnkra gyakorolt jótékony hatása.

Ezért próbálták ki a kutatás során a zöld teát, amely az L-theanine vegyület miatt nyugtató hatású is. Azt kérték a résztvevőktől, hogy zöld teát is fogyasszanak az étcsokoládé mellé, majd újra mérték az EEG-értékeket, illetve a vérnyomást. A két összetevő nem oltotta ki egymást, sőt: a vérnyomás csökkent, a koncentráció pedig tovább nőtt ahhoz képest, mint amikor csak az étcsokoládét ették.