szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál úgy látják, hogy az orvosok és a betegek is eléggé márkahűek a gyógyszerválasztásban, félnek a váltástól. Pedig a betegek sokat spórolhatnának azon, ha hajlandóak lennének váltani egy azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerre.

Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője szerint ez az ellenállás leginkább abból fakad, hogy az emberek nem tudják mik ezek a "generikus" vagyis azonos hatóanyagú készítmények. Ezért a főosztályvezető kifejtette: ha egy gyógyszer szabadalma lejár, a gyártónak nyilvánosságra kell hoznia a termék előállításának minden információját. A generikus gyógyszergyártók ezen "dosszié" alapján állítják elő termékeiket. Ezt követően egy úgynevezett "bio egyenértékűségi vizsgálaton" kell igazolniuk, hogy a gyógyszer hatóanyagában, valamint "viselkedésében" is megegyezik az eredetivel.

Az egészségbiztosítási pénztár azon dolgozik, hogy segítse a generikus gyógyszerek piacra jutását, és ösztönözze azok árversenyét. Tehát a generikumok forgalmát a betegeken, illetve az ő árérzékenységükön keresztül próbálja meg ösztönözni. Már csak a rendelet megjelenésére vár, hogy életbe lépjen az a módosítás, melyben a generikus készítmények belépési korlátját szabályozzák. Korábban a feltétel az volt, hogy az eredeti termékhez képest az első generikumnak 30, a másodiknak és harmadiknak pedig az előzőhöz képest 10 százalékkal kellett olcsóbbnak lennie. A várhatóan hamarosan életbe lépő módosítással a jövőben az eredetit követő első generikumnak 40, a másodiknak 20, a harmadiknak 10, a negyedik, ötödik hatodiknak pedig 5-5-5 százalékkal kell alacsonyabb áron kínálnia termékét.

Bidló Judit azt is elmondta, vannak olyan országok, ahol az orvosoknak teljesíteniük kell egy kötelező generikus felírási arányt. Máshol pedig nem is önálló márkanéven kaphatóak az azonos hatóanyagú készítmények - mint Magyarországon - hanem az orvos eleve a hatóanyagot írja fel a betegének.     Magyarországon viszont jelenleg sok esetben még a betegek árérzékenységénél is erősebb az adott márkához való ragaszkodás. Az OEP által azonos hatóanyagú készítmények között végzett féléves összehasonlítás szerint sokkal nagyobb forgalma volt a közel 1100 forintos gyógyszernek, mint a nagyjából 700 forintosnak. 

Az OEP főosztályvezetője ehhez kapcsolódóan egy másik, szintén a gyógyszerkasszát és a gyógyszerárakat érintő változás a preferált referencia ársáv bevezetéséről is beszélt. Korábban az OEP a közgyógyellátásba befogadott gyógyszerekre ugyanakkora támogatást adott. Tehát az 1000 forintos és az 1100 forintos gyógyszer árából is 800 forintot fedezett az OEP. A jövőben viszont csak azokra a gyógyszerekre jár ugyanakkora támogatás, amelyek a referencia terméknél maximum 5 százalékkal olcsóbbak vagy drágábbak. A preferált referencia ársávba tartoznak majd tehát azok a kedvező árú, azonos terápiás eredményű készítmények, amelyeket a biztosító a gyógyszerfelírások egy csoportjánál, vagy közgyógyellátás során ajánl. 

Azok a támogatott gyógyszerek, amelyek ára több mint öt százalékkal magasabb ennél az árkategóriánál, annak támogatását 15 százalékkal csökkenti az OEP. Eddig az 1000 forintos referencia termék mellett az 1250 forintos gyógyszerre is 800 forintos támogatást adtak. Ez viszont több mint 5 százalékkal drágább a referencia sávnál, így a jövőben ennek árából csupán 680 forintot fedezne az OEP.

Bidló Judit jelezte, egy ilyen ársáv hat hónapig lesz majd érvényben, vagyis a gyártóknak félévente kell majd "licitálniuk", hogy bekerülhessenek a kedvezményezett kategóriába. Ez a rendszer éves szinten 10-15 milliárd forintos megtakarítást jelentene a gyógyszerkasszában, a betegek pedig akár 15 százalékot is spórolhatnának, ha elszakadva a márkától, hajlandóak lennének egy azonos hatóanyagú, de olcsóbb gyógyszerre váltani - mondta az ártámogatási főosztály vezetője.

Az OEP főigazgatója, Sélleiné Márki Mária ennek kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy az OEP honlapján elérhető egy olyan fajta gyógyszerkereső, amelyben a betegek rákereshetnek, hogy a számukra szükséges hatóanyagú készítménnyel milyen azonos gyógyszerek vannak még a gyógyszertárakban. Ezek közül a beteg kérésére a gyógyszerész bármelyik márkanevű gyógyszert kiadhatja, amennyiben a vényen nem zárta ki valamilyen szakmai okból a helyettesítést az orvos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

Fizikaórát tart Orbánnak az Economist a jogállami vitában

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét

Ferenc pápa imába foglalta Maradona nevét