Tetszett a cikk?

Az Erzsébet-hídi tüntetés apropóján sokan utaltak a tizenkét évvel ezelőtti taxisblokádra. Abból kiindulva, hogy a két demonstráció egyaránt törvénytelen volt, a nyilatkozók politikai felfogásuktól függően hasonló elbírálást kívántak a hídblokád résztvevői számára, hangsúlyozták, hogy ők "már a taxisblokádot is elítélték", esetleg a történelmi helyzet különbözőségével magyarázták, hogy ezúttal máshogy ítélik meg a blokádot, mint akkor. Lássuk tehát, mi történt 1990-ben.  

Az MDF-FKGP kormány 1990. október 25-én, csütörtökön drasztikus, 65 százalékos benzináremelést jelentett be, amelyet másnap életbe is kívánt léptetni. A taxisok még aznap a Hősök terére vonultak, majd a Parlament elé hajtottak, ahol Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterrel közölték: amennyiben a kormány nem vonja vissza az intézkedést, folytatják tiltakozó akcióikat. Ennek jegyében késő este elzárták a budapesti hidakat, s blokád alá helyezték a várost.
Az 1990-es taxisblokádot minden ellenzéki párt egységesen üdvözölte, miként a szakszervezetek is. A Fidesz Országos Választmánya közleményben támogatta "mindenkinek azt a jogos igényét, hogy elégedetlenségét az állampolgári engedetlenség bevált módszereivel juttassa kifejezésre". A többi ellenzéki párt is politikai válságot emlegetett, s a kialakult helyzetért egyöntetűen a kormányt tették felelőssé.
A blokád szervezett volt, a taxisok a város különböző pontjain kapcsolatban álltak egymással, kinevezett képviselővel rendelkeztek (Horváth Pál), s egyes hidakon szabadon hagytak egy-egy sávot, illetve minden órában tíz percre lehetővé tették a közlekedést. A blokád városról városra gyűrűzött, a vasárnap estig tartó sztrájk összesen tizenöt városra terjedt ki. Horváth Balázs belügyminiszter 26-án pénteken délelőtt bűnözőknek nevezte az utakat elálló autósokat, s azzal fenyegetőzött, hogy megkezdik a hidak és csomópontok megtisztítását. A kormány kezdetben mereven elzárkózott az áremelés mérséklésétől.
Abban, hogy erőszakra nem került sor, minden bizonnyal nagy szerepe volt dr. Barna Sándornak, Budapest rendőrfőkapitányának, aki kijelentette: amennyiben parancsot kap a tömegek elleni erőszakos fellépésre, lemond tisztségéről. A rendőrség egyértelműen a tiltakozók pártján állt. A Közúti Közlekedési Szakszervezet, valamint a vidéki közlekedési vállalatok egyaránt szolidaritást vállaltak a taxissztrájkkal, mi több, ha a vasárnapra nagy nehezen összehívott Érdekegyeztető Tanácson nem született volna megegyezés, a BKV, a Volán, a MÁV és a Metró dolgozói is sztrájkba léptek volna. Szerencsére azonban október 28-án este kompromisszum született: 65 százalék helyett "csak" 50 százalékkal emelkedett a benzin ára. A hír bejelentése után a taxisok feloldották a blokádot.
 
A kormánykoalíció törvénytelennek titulálta az eseményeket, de a társadalmi békére hivatkozva a kormány utólag nem lépett fel a törvénytelen akciók résztvevőivel szemben. Horváth Balázs elismerte, hogy a kabinet rossz taktikát követett, amikor az áremelésről az utolsó pillanatban tájékoztatta a lakosságot, Jeszenszky Géza külügyminiszter pedig nemzetközi sajtókonferencián méltatta az ellenzéket, amely a válság elmélyülésével párhuzamosan egyre halkabban bírálta a kabinetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Kiss Ádám: Építsünk gyárakat a Balatonra!

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Karácsony: Kész segíteni a főváros az SZFE-t elfoglalóknak

Több koronavírusos összeesküvés-elméletnek dől be, aki a közösségi médiából tájékozódik

Több koronavírusos összeesküvés-elméletnek dől be, aki a közösségi médiából tájékozódik