Az Erzsébet-hídi tüntetés apropóján sokan utaltak a tizenkét évvel ezelőtti taxisblokádra. Abból kiindulva, hogy a két demonstráció egyaránt törvénytelen volt, a nyilatkozók politikai felfogásuktól függően hasonló elbírálást kívántak a hídblokád résztvevői számára, hangsúlyozták, hogy ők "már a taxisblokádot is elítélték", esetleg a történelmi helyzet különbözőségével magyarázták, hogy ezúttal máshogy ítélik meg a blokádot, mint akkor. Lássuk tehát, mi történt 1990-ben.  

Az MDF-FKGP kormány 1990. október 25-én, csütörtökön drasztikus, 65 százalékos benzináremelést jelentett be, amelyet másnap életbe is kívánt léptetni. A taxisok még aznap a Hősök terére vonultak, majd a Parlament elé hajtottak, ahol Siklós Csaba közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterrel közölték: amennyiben a kormány nem vonja vissza az intézkedést, folytatják tiltakozó akcióikat. Ennek jegyében késő este elzárták a budapesti hidakat, s blokád alá helyezték a várost.
Az 1990-es taxisblokádot minden ellenzéki párt egységesen üdvözölte, miként a szakszervezetek is. A Fidesz Országos Választmánya közleményben támogatta "mindenkinek azt a jogos igényét, hogy elégedetlenségét az állampolgári engedetlenség bevált módszereivel juttassa kifejezésre". A többi ellenzéki párt is politikai válságot emlegetett, s a kialakult helyzetért egyöntetűen a kormányt tették felelőssé.
A blokád szervezett volt, a taxisok a város különböző pontjain kapcsolatban álltak egymással, kinevezett képviselővel rendelkeztek (Horváth Pál), s egyes hidakon szabadon hagytak egy-egy sávot, illetve minden órában tíz percre lehetővé tették a közlekedést. A blokád városról városra gyűrűzött, a vasárnap estig tartó sztrájk összesen tizenöt városra terjedt ki. Horváth Balázs belügyminiszter 26-án pénteken délelőtt bűnözőknek nevezte az utakat elálló autósokat, s azzal fenyegetőzött, hogy megkezdik a hidak és csomópontok megtisztítását. A kormány kezdetben mereven elzárkózott az áremelés mérséklésétől.
Abban, hogy erőszakra nem került sor, minden bizonnyal nagy szerepe volt dr. Barna Sándornak, Budapest rendőrfőkapitányának, aki kijelentette: amennyiben parancsot kap a tömegek elleni erőszakos fellépésre, lemond tisztségéről. A rendőrség egyértelműen a tiltakozók pártján állt. A Közúti Közlekedési Szakszervezet, valamint a vidéki közlekedési vállalatok egyaránt szolidaritást vállaltak a taxissztrájkkal, mi több, ha a vasárnapra nagy nehezen összehívott Érdekegyeztető Tanácson nem született volna megegyezés, a BKV, a Volán, a MÁV és a Metró dolgozói is sztrájkba léptek volna. Szerencsére azonban október 28-án este kompromisszum született: 65 százalék helyett "csak" 50 százalékkal emelkedett a benzin ára. A hír bejelentése után a taxisok feloldották a blokádot.
 
A kormánykoalíció törvénytelennek titulálta az eseményeket, de a társadalmi békére hivatkozva a kormány utólag nem lépett fel a törvénytelen akciók résztvevőivel szemben. Horváth Balázs elismerte, hogy a kabinet rossz taktikát követett, amikor az áremelésről az utolsó pillanatban tájékoztatta a lakosságot, Jeszenszky Géza külügyminiszter pedig nemzetközi sajtókonferencián méltatta az ellenzéket, amely a válság elmélyülésével párhuzamosan egyre halkabban bírálta a kabinetet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Szexjelenetet forgattak a gízai piramison

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Borókai nélkül, de újraindul a „Heti Válasz”

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

Ez történt: eltörölték az EU-ban az indokolatlan webshopos korlátozást

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes