A XI. kerületi polgármesteri hivatal hét végén végzett közvélemény-kutatása szerint a kerület lakóinak többsége a helyi vezetéssel azonos álláspontot képvisel: eszerint az építménynek maradnia kell, s üzemeltetését, illetve működését a tulajdonos fővárosnak kellene finanszíroznia és biztosítania - közölte Molnár Gyula polgármester.

"Mind Demszky Gábor főpolgármester feladatának, mind pedig a saját feladatának tartja a Gellért téren építési engedély nélkül emelt forrásház kapcsán elkövetett hibák és mulasztások okainak feltárását, a szükséges lépések megtételét" - tudatta közleményben Molnár Gyula XI. kerületi polgármester, aki szerint a Gellért téren építési engedély nélkül emelt forrásház építtetői utólag fennmaradási kérelmet nyújtottak be az általa vezetett önkormányzathoz, de nem csatolták hozzá a fővárosnak mint a terület tulajdonosának beleegyező nyilatkozatát. A kérelmet benyújtó DBR Metró Projektigazgatóságot hiánypótlásra szólították fel - jelezte a polgármester.
Molnár Gyula szerint külön kell választani az ivókút és a forrásház ügyét: a tér úthálózatának rendezési tervein egy ivókút szerepelt, amely nem építésiengedély-köteles, ám a végül fölé épült forrásházra - mint egy méternél magasabb építményre - már kérni kellett volna az engedélyt. Hibát követtek el tehát az építtetők - vélte a kerület vezetője -, amikor az engedélyt elmulasztották a kerületi hivataltól megkérni, és mulasztást követett el az építkezést ellenőrző hatóság is, amelynek már korábban fel kellett volna szólítania az építtetőket a hiányzó dokumentum pótlására. "Hamis és álságos párhuzamokat von" ugyanakkor, aki más, engedély nélküli építkezésekhez hasonlítja a forrásház ügyét; "itt nem üzleti és politikai érdekek, hanem a lakosság érdeke és a jogszerűség lesz a döntéshozatal alapja" - fogalmazott a XI. kerületi polgármester, a Gellért-hegyi kávézóterasz és a Terror Háza Múzeum pengefalának engedélyeztetése körül kialakult vitákra uatlva.
Atkári János (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a március 24-ei városvezetői értekezleten jelezte először: tájékozódni akar a 4-es metró beruházásához kapcsolódó, de ahhoz szorosan nem illeszkedő forrásház üzemelésével összefüggő kérdésekről, így a többi közt arról, miként létesülhetett egy olyan beruházás, amelynél nem derült ki előzetesen, ki lesz az üzemeltetője. A Főpolgármesteri Kabinet által később indított vizsgálat szerint a fővárosi önkormányzat egyetlen testülete, szakbizottsága sem engedélyezte a forrásház megépítését.
E héten várhatóan több fővárosi szakbizottságban - köztük a kulturális és városüzemeltetési testületekben - is szó lesz majd a Gellért téri forrásházról. Az építmény - amely 8 irányba ágazó forrásával Budapest fürdővárosi jellegét jeleníti meg - a Fővárosi Tervtanács tagjaival kibővített tervzsűri véleménye alapján épült fel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mára legfeljebb hószállingózás jut

Mára legfeljebb hószállingózás jut

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Trumpék ütik-vágják, Macronék viszont szinte babusgatják a Huawei-t, megvan az oka

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Elegáns vacsorát szerveztek hajléktalanoknak

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Kis tuninggal is, milyen gonosz karaktert kapott ez a Volkswagen Touareg

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén