Tetszett a cikk?

Nem vagyok nácivadász - jelentette ki hétfőn Budapesten Peter Malkin, az izraeli titkosszolgálat egykori ügynöke, aki több mint negyven éve elfogta Adolf Eichmannt.

"Magánvéleményem szerint aki bűnt követ el, annak meg kell fizetnie érte" - mondta az egykori ügynök a Mensch alapítvány sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, mi a véleménye a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kezdeményezéséről még élő háborús bűnösök felkutatására. A Wiesenthal-központ egy hete jelentette be, hogy több kelet-európai országban, köztük Magyarországon, illetve Németországban kampányt indít még megbúvó háborús bűnösök megtalálására és felelősségre vonására. A központ az akció sikeréhez hozzájáruló bejelentésekért jutalmat fizet.Peter Malkin 1960 májusában, Buenos Airesben fogta el a több mint 3 millió zsidó deportálásáért, megsemmisítő táborokba szállításáért felelős Adolf Eichmannt, és vitte Izraelbe, ahol a náci főtisztet halálra ítélték, majd 1962-ben kivégezték. Az akció előkészítése másfél évig tartott, s amikor Eichmannt elkapták, még akkor sem voltak százszázalékig biztosak benne, hogy ő az, akit kerestek. Még további azonosító munkára volt szükség - elevenítette fel a történteket. A Moszad-ügynök civilben festőművész volt, így álcázta magát akkor is, amikor feladatai ellátásakor sokfelé utazott.Arra a kérdésre, hány generációnak kell felnőnie a megbékéléshez, ahhoz, hogy az áldozatok, illetve a bűnösök leszármazottai feledni tudják fájdalmukat, illetve szégyenüket, Peter Malkin felidézte egy washingtoni élményét: a holokauszt múzeumban dedikálta a náci főtiszt elfogásáról beszámoló, Magyarországon Eichmann a markomban címmel megjelent könyvét, amikor egy félrehúzódó, lehajtott fejű fiatal lányra lett figyelmes. Kérdésére a lány csak annyit mondott: német vagyok. Ezzel kapcsolatban Malkin, aki 27 évig szolgált az izraeli titkosszolgálatok kötelékében, előbb Moszad-ügynökként, majd műveleti főnökként, kijelentette: "senkit nem vádolok, aki nem vett részt e bűnök elkövetésében, az apák bűnéért a gyerekek nem felelnek". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH

392 ezer forintos átlagkeresetet mért a KSH