Tetszett a cikk?

Nem bomlik le a főzéssel az aspergillus flavus gomba által termelt aflatoxin nevű méreg, amelyet a pirospaprika őrleményt tartalmazó, korábban forgalomba hozott csomagok egy részében találtak.

A mérgezés kialakulásához a fertőzött paprikából huzamos ideig, igen sokat kell fogyasztani - mondta Dr. Juhász Ágnes, a Konzervipari Kutató-Fejlesztő és Minőségvizsgáló Kht. minőségvizsgáló igazgatója.



Az aflatoxinok igen stabil vegyületek, ezért nem bomlanak le a főzési műveletek alatt. Ám valóban igen nagy mennyiségben és huzamos ideig kellene fogyasztani akár a most zárolt terméket is ahhoz, hogy a toxikus hatás megnyilvánuljon - állítja Juhász.



Az ismerten rákkeltő és májkárosító hatásúaflatoxinnal a más növénykultúrák mikrobiológiai vizsgálatakor már évtizedekkel ezelőtt találkoztak. A földimogyoró van leginkább kitéve e fertőzésnek, de az aflatoxin más aspergillus törzsekkel szennyezett élelmiszeripari nyersanyagokban is képződhet. A magyarországi fűszerpaprika azonban, ha az előírásoknak megfelelően kezelik, mentes a fertőzéstől.



A fertőzött paprikaőrlemény a termőhelyén azért nem okoz súlyos gondokat, mert a fertőzés nem ott, hanem a helytelen tárolás, vagy a nem megfelelő szárítás, netán szállítás során következikbe. Szakértők szerint létezik egy készítmény, amellyel eredményesen lehet kezelni a kialakult mérgezést.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!