szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem enyhítették a Kulcsár Attila ellen elrendelt kényszerintézkedést, csak az ellenőrzés módja változott, egyébként pedig a gyanúsított másik lakásba költözött - mondta el a Fővárosi Bíróság kollégium-vezetője az MTI-nek arra a sajtóértesülésre reagálva, amely szerint már nem figyelik folyamatosan a rendőrök a volt bróker lakhelyét.

"Kulcsár Attila esetében nem a házi őrizet tartalma, hanem az ellenőrzés módja változott; a kényszerintézkedés szigorúságán azonban nem enyhítettek. Kulcsár Attila az eredeti határozatnak megfelelően a kijelölt lakást csak hatósági idézésre, illetve életmentő orvosi beavatkozás szükségessége esetén hagyhatja el rendőri kíséret mellett" - hangsúlyozta Frech Ágnes. A Fővárosi bíróság kollégium-vezetője azt is elmondta: Kulcsár Attila házi őrizetét a Budai Központi Kerületi Bíróság a 2004. december 20-án kelt végzésével 2005. március 30-ig meghosszabbította. A rendőrség azonban jelezte, hogy a gyanúsított az előző döntés óta már ugyanazon az épületen belül másik lakásba költözött.

A bíróság ezt követően, december 22-én hozta meg "kijavító végzését", melyben megjelölte a házi őrizet ellenőrzésének módját is. "A házi őrizet betartását napi járőrszolgálat keretében, naponta eltérő időpontban kell ellenőrizni" - tartalmazza az a végzés. A kollégium-vezető rámutatott: a házi őrizet ellenőrzési módjának meghatározása másfél éve a rendőrség hatáskörébe tartozik, kivéve ha nyomkövető berendezést alkalmaznak, de ezt a módszert Frech Ágnes tudomása szerint Magyarországon nem használják. Rámutatott: ez egyébként is csak az érintett beleegyezésével lenne lehetséges.

Kérdésre válaszolva Frech hozzátette: a másfél éve hatályba lépett szabályozás alapján néhány esetben fordult elő, hogy a házi őrizet szabályainak betartását folyamatos őrzéssel ellenőrizték. "A fővárosban azonban már az is megesett, hogy folyamatos őrzés ellenére megszökött a házi őrizetben lévő vádlott" – jegyezte meg. A több milliárdos sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attilát 2003 nyarán Bécsben fogták el a hatóságok, nem sokkal azután, hogy a brókerbotrány kirobbanását követően külföldre távozott, a magyar rendőrség idézésére pedig nem jelent meg.

A K and H Equities egykori vezető beosztású munkatársa mintegy kilenc hónapig kiadatási őrizetben volt az osztrák fővárosban, tavaly március 30-tól pedig fél évig előzetes letartóztatásban Budapesten. Kulcsár Attila a nyár folyamán hosszasan vallott az ügyészek előtt, magára és több más személyre is terhelően nyilatkozott, majd szeptember 30-án az ügyészség indítványára a bíróság megszüntette előzetes letartóztatását, és egyúttal elrendelte a házi őrizetét, melyet először októberben hosszabbítottak meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kulcsárt már nem őrzi rendőr

Megszüntették a milliárdos sikkasztással meggyanúsított és korábban külföldre szökött Kulcsár Attila állandó felügyeletét, így Újpest rakparti lakása előtt idén már nem posztol rendőrjárőr - írja a Népszava. A házi őrizetbe helyezett brókert a XIII. kerületi kapitányság rendőrei ellenőrzik csak meglepetésszerűen.

Itthon

Kulcsár után Kerék Csaba is elhagyta az előzetest

Csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság házi őrizetbe helyezte a K and H ügyben különösen nagy értékre elkövetett sikkasztással gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő Kerék Csabát, a Britton cégcsoport magyarországi képviselőjét.

Itthon

Kulcsár Attila hazament egy Audival

Házi őrizetbe helyezte Kulcsár Attilát a Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) csütörtökön az ügyészség indítványára - közölte a volt bróker ügyvédje újságírókkal a bíróság döntése után; a volt bróker bilincs nélkül, egy Audiba ülve hagyta el a bíróság épületét.