szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországnak érdeke az Európai Unió további kiteljesedése - jelentette ki Kijevben Mádl Ferenc köztársasági elnök, aki Viktor Juscsenko ukrán elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélést.

A kárpátaljai magyarok helyzetének rendezése uk-rán belügy
A kárpátaljai magyarok hely-zetének rendezése elsősorban ukrán belügy, Magyarország eh-hez elsősorban mint külső ga-rantáló partner járulhat hozzá - vélte Kovács Miklós, a Kárpát-aljai Magyar Kulturális Szövet-ség (KMKSZ) elnöke. A magyar kormány a határon túli magyar-sággal kapcsolatos javaslatai-val szerinte nem lesz gond. "Nincs értelme annak, hogy az új ukrán vezetés ilyen kérdésekben merev álláspontot foglaljon el, annál is kevésbé, mert amennyire ezeket a kez-deményezéseket ismeri, ezek-ben nincs semmi olyan, amin fenn lehetne akadni."
A köztársasági elnök hangsúlyozta: Ukrajna Magyarország legnagyobb szomszédja, és Magyarország támogatást nyújt Ukrajnának európai integrációs törekvései megvalósításához. Magyarországnak érdeke az Európai Unió további kiteljesedése. Mádl Ferenc budapesti látogatásra hívta meg ukrán kollégáját. Juscsenko a meghívást köszönettel elfogadta.

Ukrajna elsősorban továbbra is a magyarországi európai uniós csatlakozási tapasztalatainak átadásában, másrészt az ukrán érdekek képviseletében az Európai Unión belül számít Magyarországra - jelentette ki Somogyi Ferenc külügyminiszter, aki a beiktatás kapcsán több nem hivatalos megbeszélést folytatott a leendő kormány illetékeseivel.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyarországi tapasztalatok átadása révén reális perspektivikus folyamat kezdődhet Ukrajna és az unió együttműködésében. Ez Magyarország szempontjából is fontos, egyrészt a térség stabilitása, a jószomszédi viszony tekintetében, másrészt a kárpátaljai magyarság sorsát figyelembe véve. Mint mondta, magyarként külön felfigyelt arra, amikor az újonnan beiktatott elnök azt ígérte, hogy mindenki a szülei nyelvén tanulhat, ami a kárpátaljai magyarság szempontjából rendkívül fontos.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Kasza József szerint nem kell félni a magyarok autonómiájától

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke elégedett azzal, hogy lépésről lépésre megvalósul a vajdasági magyarok perszonális autonómiája. Ettől az autonómiától senkinek sem kell félnie Szerbiában - mondta a Dnevnik című újvidéki napilapnak adott nyilatkozatában.

MTI Világ

Pozsony továbbra sem akar hallani az autonómiáról

A magyar fél konzultálni kíván Pozsonnyal is a határon túli magyarok támogatásával kapcsolatos terveiről, a szlovák fél is kész a megbeszélésekre, de az autonómia semmiféle változatáról nem óhajt egyezkedni.

Világ

"Csak egészség legyen és autonómia!"

E felkiáltással zárult szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn az az egyhetes rendezvénysorozat, amelynek egyik központi témája az autonómia volt. Most van a legalkalmasabb pillanat arra, hogy az erdélyi magyarság kiharcolja autonómiáját – idézi Orbán Viktort, a Fidesz elnökét a legtekintélyesebb román napilap, az Adevarul.

MTI Világ

Donyeck már vasárnap szavazna az autonómiáról

Népszavazást rendeznek vasárnap, december 5-én Ukrajna donyecki régiójának autonómiájáról - jelentették be a helyi hatóságok. A régió Viktor Janukovics oroszbarát kormányfő egyik legfőbb támogatója. Kwasniewski lengyel államfő szerint az ukrán ellenzéknek kezet kell nyújtani Moszkvának.

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Melbourne ünnepel, véget ért a járvány miatti 112 napos vesztegzár

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Autókba szánt okos kijelzőt villantott a Huawei

Meghackelték Trump hivatalos kampányoldalát

Meghackelték Trump hivatalos kampányoldalát