Tetszett a cikk?

A kérészéletű Leleplező–Könyvújság 2000/1. számában közölték Tőke Péter főszerkesztő és Bodzabán István főszerkesztő-helyettes interjúját Horváth Józseffel, a III/III főcsoportfőnökség egykori vezetőjével. Ebből közlünk részleteket, amelyek különösen érdekesek az újabb ügynöklista múlt vasárnapi közreadása fényében.

Leleplező: Hány helyre küldték el az [ellenzéki] találkozókról készített titkos jelentéseket?

Horváth József: Ahogy azt előírták: az első titkárnak, az adminisztratív titkárnak, ha külügyi kérdést tartalmazott, akkor a külügyi titkárnak, ha belső problémákkal foglalkozott, akkor az ideológiai titkárnak, a Politikai Bizottság kulcspozícióban lévő tagjának, a miniszterelnöknek, az Elnöki Tanács elnökének, a miniszterelnök-helyetteseknek és annak a miniszternek, aki abban a témakörben valamilyen feladatot látott el. Ha kulturális kérdésről volt szó, akkor a kulturális miniszternek, ha külügyi, akkor a külügyminiszternek, ha nehéziparról volt szó, akkor a nehézipari miniszternek is. 24-25 példányban készültek ezek az anyagok.

Leleplező: Meddig?

H.J.: Egészen 1989 augusztusáig. Akkor hirdette meg az MSZMP a kongresszusát, és én olyan információkat kaptam, hogy a pártban szakadás várható. Attól kezdve a jelentéseket már csak néhány embernek küldtem el: a miniszterelnök Németh Miklósnak, Pozsgaynak mint államminiszternek és tudtunkon kívül még két-három ember is megkapta, köztük Grósz Károly, holott október 23. után az új Alkotmány szerint már nem járt volna neki. (…)

Leleplező: Elnézést, de már notóriusan visszatérek ahhoz a furcsasághoz, miért csak a III/III-asokat veszik elő. (…) Az ellenzéki politikusként színre lépett és parlamentbe bekerült urakat is beszervezték egyetemi éveik alatt vagy a katonaságnál a III/egyebekbe, a hírszerzéshez, a katonai elhárításhoz. Ők miért nem bűnösök, hiszen a kommunista rezsimnek, a NATO és az USA ellen dolgoztak, mai barátaik titkait fürkészték.

H.J.: Meg lenne lepve, ha tudná, hány ,,tévéképernyős” mosolyog ránk közülük manapság. (…) Ők legalább megússzák.

Leleplezõ: Minek alapján készülhetett el (…) az ügynöklista?

H.J.: A Dunagate-botrány után január 18-án, vagy 19-én a felső vezetők közül valamelyik – már nem tudom, hogy a miniszter, az államtitkár, vagy a miniszterhelyettes – utasítást adott két embernek, hogy a központi nyilvántartásban lévő kartonok alapján állítsák össze az ügynöklistát, de nem a teljes körűt, csak a III/III-asokét. (…) A kijelölt két ember hivatalból összeállított egy bizonyos listát. Igen ám, de közben történt valami. A botrány kirobbanása és a lista összeállítása közötti időben az operatív tisztek beavatkoztak az ügybe. Erkölcsi kötelezettségüknek érezték, hogy a nekik hűségesen dolgozó ügynökök anonimitását biztosítsák. Ezért a kartonok egy részét megsemmisítették, s ezeket olyan kartonokkal pótolták, amelyekbe a megfigyelt célszemélyek neveit és nyilvántartását tették, vagy fiktív adatokra cserélték. (…) Ők és a melléjük rendelt titkárnők, s egyéb segítők csak abból dolgozhattak, ami a rendelkezésükre állt. Így a ma is használt ügynöklistának csak egy része valóságos, a többi pedig lejáratásra alkalmas, tisztességes emberek neveit tartalmazza. (…)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Murányi Gábor Itthon

Minek az alapján kapták az egykori ügynökök fedőneveiket?

Az állambiztonsági irattengerből az elmúlt évtizedben a kutatások nyomán számos azonosított s még több azonosítatlan fedőnév vált már ismertté. Az azonosítással kapcsolatos össznépi találgatás közepette azon is érdemes elmerengeni, miért pont az adott konspirációs névre kereszteltek egy-egy ügynököt, illetve célszemélyt.

hvg.hu Itthon

Kommunisták az ügynökhálózaton kívül és belül

Máig tartja magát az a legenda, hogy az egykori állampárt tagjait és funkcijait nem szervezte be az állambiztonság ügynöknek vagy informátornak. Valójában azonban a párttagok sem éltek rezervátumban. A hvg.hu által közölt lista ezt példázza, illetve azt bizonyítja, hogy a Szakértő ’90 által feltett ügynöklistáról „érdemtelenül” maradtak le az MSZMP-tagok.

MTI Itthon

Az ombudsman bezúzta a Political Capital ügynöklistáját

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

MTI Itthon

Közeledtek az álláspontok az "ügynöktörvény" ügyében

A szocialista Burány Sándor kártékonynak, a fideszes Demeter Ervin figyelemelterelő célzatúnak tartja a hét végén nyilvánosságra hozott "ügynöklistát". Közben közeledett a kormánypártok álláspontja a titkosszolgálati tevékenységek feltárásáról szóló törvény módosítása kapcsán.

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

Három embert megölt egy terrorista egy nizzai templomban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben

Magyar fotós lett a közönségdíjas az év legviccesebb természetfotója versenyben