szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szakértői szinten hétfőn is tárgyaltak a gazdák és a szakminisztérium képviselői, miközben országosan 65 helyszínen, 5600 gazda, 3600 munkagéppel továbbra is demonstrált az utakon. A tervek szerint kedden ismét plenáris egyeztetés lesz a tárcánál. Hétfőn többek között a gabonaintervenció témakörét vitatták meg.

Németh Imre szakminiszter szerint a tárgyaló felek a megállapodást leghamarabb a hét közepére köthetik meg. Jakab István a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke szerint hétfőn a legnagyobb véleménykülönbséget mutató kérdéskörökről vitáztak. Ezek többek között az intervenció, a pénzügy és a 2005-ös támogatások.

Az Országos Gazdademonstrációs Bizottság elhatárolódott Paulina Lászlótól és hétfői nyilatkozatától. Mint a testület közleményében írja: március 3-tól már nem tartottak igényt munkájára és részvételére. Paulina László aki a bizottság szakértőjeként tevékenykedett hétfőn közleményben hívta fel a demonstráló gazdákat arra, hogy térjenek haza és új reálisabb szakmai tárgyalásokat kezdjenek, a fideszesek pedig ne a háttérből dirigáljanak.

A hétfői parlamenti vitában Karsai Péter (MDF) kifejtette, hogy jó lett volna, ha a miniszterelnök arra reagál, amiért a gazdák tüntetnek, és elmondja, mi az elképzelése a válság megoldásáról. Kuncze Gábor (SZDSZ) úgy vélte, hogy a gazdák tüntetése az aktuális problémákon túl abból is következik, hogy versenyképtelen a mezőgazdaság.

A kormány határidőre, április végére kifizeti a költségvetésben rendelkezésre álló támogatásokat a gazdáknak, azonban annál többet nem. A magyar költségvetésben 328 milliárd forint áll  rendelkezésre az agrár- és vidékfejlesztés támogatására, hatvan százalékkal több, mint 2002-ben. A gazdák először 70 milliárd forint pótigénnyel léptek fel, most már 200 milliárd forintot tesz ki ez az igény - mondta a miniszterelnök.

A demonstráló gazdák gépeikkel február 21-én indultak el  fővárosba; az ország minden megyéjéből, összesen 1000 erőgép érkezett a Felvonulási térre, később 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan. 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei agrártermelők hét helyszínen hatszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval demonstráltak hétfőn. Azt tervezik, hogy járműveikkel szerdán Budapestre indulnak és csütörtöktől a fővárosban tartják tiltakozó akciójukat.

A gazdák petícióban ismertették követeléseiket, ezekről február 23-án kezdték volna meg az egyeztetést a felek, de mivel a tárgyalások helyszínében nem tudtak megegyezni az érdemi tárgyalás csak február 24-én kezdődött meg. A gazdák petíciójában fontos követelésként fogalmazódott meg, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.
 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A terveknek megfelelően folyik az agráregyeztetés

Az eredeti terveknek megfelelően a demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyaló küldöttségeinek szakértői pénteken délelőtt külön-külön egyeztetik véleményüket a még vitás kérdésekről.

MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

MTI Itthon

Pokorni cáfolja Németh Imre állítását

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn cáfolta a földművelésügyi miniszter kijelentését, amely szerint Pokorni egy lakossági fórumon a gazdatüntetést a Fidesz jövő évi választási kampányának részének nevezte volna.

Ez 15%-kal növeli az esélyét annak, hogy belehal a koronavírus-fertőzésbe

Ez 15%-kal növeli az esélyét annak, hogy belehal a koronavírus-fertőzésbe

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Kövér László: A világ azoké, akik teleszülik

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident

Ha a Facebookon vagy a Twitteren dőlne el, Trump elsöpörné Bident