szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány hajlandó arra, hogy az agrár költségvetést átcsoportosítsa, de a 328 milliárd forintos keretnél többet nem kíván fizetni. Eközben a gazdák egyre több helyen demonstrálnak.

A 328 milliárd forintos kereten "belül mi nagy rugalmassággal hajlandók vagyunk átcsoportosítani", de azok az igények, amelyeket a gazdák megfogalmaznak, ezen túl vannak - közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádióban adott interjújában.

A kormányfő szerint három-négy kérdésben a Magosznak nem a kormánnyal van vitája, hanem, mint mondta, a többi közt "vitája lesz majd a többi agrár képviselettel, az Agrár Kamarával, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségével".

El kell kezdeni majd ott is egy konzultációt, mert azért az nem igaz, hogy a magyar mezőgazdaság egyetlen, vagy akárcsak többségi képviselője a gazdakörök lennének - mondta. Ami a költségvetésben van, azt akár más szerkezetben is el lehet költeni, ha ehhez a többi agrár képviselet is hozzájárul - mondta, hozzátéve: azon túl egy fillért sem költhet el a földművelésügyi miniszter, mert az mások rovására történne.

Gyurcsány szerint ha a gazdák a költségvetésben szereplő keretösszegnél nem kérnének többet, "akkor már rég meg tudnánk állapodni, hiszen abban van egyetértés, hogy a 328 milliárd forint, az kifizetendő".

Az Országgyűlés ma folytatja az agrár gazdaság fejlesztéséről szóló törvény módosításáról szóló általános vitát és lezárja azt.

Pest megye 130 munkagép, Csongrád megye kitartanak a demonstrálók (Oldaltörés)

Pest megyében három helyen vonultak az utakra a gazdák, hogy ezzel is sürgessék a Magosz és a kormány közötti mielőbbi megállapodást. A legtöbben, mintegy 60 géppel Nagykáta mellett álltak fel a félpályára a termelők. Mintegy 50 traktor, gép sorakozott fel Cegléd közelében a 4-es út mentén. Az 50-es úton Szigetszentmiklós és Halásztelek között 15 teherautóval, traktorral, vontatóval tüntettek. A környékbeliek rokonszenvük jeléül már reggel meleg ételt, cukrászsüteményt, forró teát vittek a gépeik mellett álló gazdáknak.

Csongrád megyében három helyen, a 43-as úton Magyarcsanád és Nagylak között, az 55-ös úton Mórahalom mellett és a 47-es úton Kishomoknál van félpályás útlezárás.

Az 55-ös úton a 22-es kilométernél 100 járművel zárta le közel 150 tiltakozó termelő a fél útpályát - közölte Csányi László, a mórahalmi gazdakör elnöke. Elmondta, hogy amíg nem születik a gazdák számára kedvező döntés, minden nap az utakra vonulnak. A szervező szerint komoly forgalmi dugóra kell számítani az 55-ös úton.

Szeged és Hódmezővásárhely között 50-60 járművel mintegy 100 tiltakozó zárja le délelőtt 10 óra és délután 3 óra között a 47-es út 203-as és 206-os kilométer közötti szakaszának egyik pályáját - mondta Oszgyin Mihály, a Magosz országos választmányi tagja. Jelenleg péntekig rendelkeznek engedéllyel a félpályás útlezárásra, de készek meghosszabbítani azt akár március végéig is, ha nem egyeznek meg a tárgyaló felek.

A 43-as úton Magyarcsanád és Nagylak között 45-46-os kilométerszelvénynél zárták le a fél útpályát 25 járművel a demonstrálók – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A nagylaki határátkelőtől néhány kilométerre szervezett tiltakozó akció délután 4-ig tart – fűzte hozzá M. Toronykőy Márta.

Folytatódó útzárak Hevesben, Békésben is egyre több helyen demonstrálnak (Oldaltörés)

Heves megyében három helyszínen, Kápolna, illetve Karácsond határában a 3-as főúton és a 33-as út Füzesabony melletti szakaszán zárták el a fél útpályát a gazdák.

A demonstrációban 60-70 jármű vesz részt - közölte Karsai Ferenc, a Gazdakörök Heves Megyei Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy amennyiben csütörtökig nem lesz megegyezés, újabb agrártermelők indulnak munkagépeikkel a fővárosba és csatlakoznak a Budapesten demonstrálókhoz.

A 47-es számú főútvonal Békés és Békéscsaba közötti szakaszán, szintén ezen a főúton Szeghalom és Körösladány között, Gyomaendrődön Endrőd és Gyoma között, valamint a 44-es számú főútvonalon Békésszentandrás és Szarvas között tartanak félpályás útlezárásokat a gazdák - közölte Kozsuch Mihály, a Magosz Békés megyei alelnöke. A négy helyszínen összesen 220 traktorral és munkagéppel vonulnak az utakra a demonstrálók, akik ezzel fejezik ki szolidaritásukat a fővárosban tiltakozó társaikkal.

Hajdú-Biharban 400 traktor az utakon (Oldaltörés)

Négyszáz traktorral és munkagéppel nyolc helyszínen tartanak félpályás útlezárást a gazdák Hajdú-Biharban – tájékoztatott Örvendi László, a Magosz megyei elnöke.

Tájékoztatása szerint a 4-es, a 33-as, a 35-ös, a 36-os, a 42-es, a 48-as és a 032-es utakon, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes, Hajdúböszörmény, Polgár, Berettyóújfalu, Püspökladány, Haláp és Hajdúnánás térségében van forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar megyében.

Örvendi László szerint bíznak ugyan a megállapodásban, de "ismerve a kormány eddigi halogató magatartását", megkérték a szükséges engedélyeket, s ha kell, egész héten folytatják a tiltakozó megmozdulásokat a térségben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

A terveknek megfelelően folyik az agráregyeztetés

Az eredeti terveknek megfelelően a demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyaló küldöttségeinek szakértői pénteken délelőtt külön-külön egyeztetik véleményüket a még vitás kérdésekről.

MTI Gazdaság

Eddig 163 ezer gazda kapta meg az agrártámogatást

Folytatódik az agrártámogatások kifizetése, csütörtökre 163 ezer igényt teljesített a kormány, ez 35 milliárd forint kifizetését jelenti és hárommillió hektárnyi földterületre vonatkozik - jelentette be a kormányszóvivő.

MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

"Az idő nem a javunkra játszik, ledarálódik a kárpátaljai magyarság" – Fedinec Csilla, Ukrajna-szakértő a HVG Teraszon

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

Koronavírussal került kórházba Rost Andrea

A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?

A cserdi kérdés, amely mindenkit foglalkoztat: vétkes vagy áldozat Bogdán László?