szerző:
MTI/hvg.hu

A kormány hajlandó arra, hogy az agrár költségvetést átcsoportosítsa, de a 328 milliárd forintos keretnél többet nem kíván fizetni. Eközben a gazdák egyre több helyen demonstrálnak.

A 328 milliárd forintos kereten "belül mi nagy rugalmassággal hajlandók vagyunk átcsoportosítani", de azok az igények, amelyeket a gazdák megfogalmaznak, ezen túl vannak - közölte a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a közszolgálati rádióban adott interjújában.

A kormányfő szerint három-négy kérdésben a Magosznak nem a kormánnyal van vitája, hanem, mint mondta, a többi közt "vitája lesz majd a többi agrár képviselettel, az Agrár Kamarával, a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetségével".

El kell kezdeni majd ott is egy konzultációt, mert azért az nem igaz, hogy a magyar mezőgazdaság egyetlen, vagy akárcsak többségi képviselője a gazdakörök lennének - mondta. Ami a költségvetésben van, azt akár más szerkezetben is el lehet költeni, ha ehhez a többi agrár képviselet is hozzájárul - mondta, hozzátéve: azon túl egy fillért sem költhet el a földművelésügyi miniszter, mert az mások rovására történne.

Gyurcsány szerint ha a gazdák a költségvetésben szereplő keretösszegnél nem kérnének többet, "akkor már rég meg tudnánk állapodni, hiszen abban van egyetértés, hogy a 328 milliárd forint, az kifizetendő".

Az Országgyűlés ma folytatja az agrár gazdaság fejlesztéséről szóló törvény módosításáról szóló általános vitát és lezárja azt.

Pest megye 130 munkagép, Csongrád megye kitartanak a demonstrálók (Oldaltörés)

Pest megyében három helyen vonultak az utakra a gazdák, hogy ezzel is sürgessék a Magosz és a kormány közötti mielőbbi megállapodást. A legtöbben, mintegy 60 géppel Nagykáta mellett álltak fel a félpályára a termelők. Mintegy 50 traktor, gép sorakozott fel Cegléd közelében a 4-es út mentén. Az 50-es úton Szigetszentmiklós és Halásztelek között 15 teherautóval, traktorral, vontatóval tüntettek. A környékbeliek rokonszenvük jeléül már reggel meleg ételt, cukrászsüteményt, forró teát vittek a gépeik mellett álló gazdáknak.

Csongrád megyében három helyen, a 43-as úton Magyarcsanád és Nagylak között, az 55-ös úton Mórahalom mellett és a 47-es úton Kishomoknál van félpályás útlezárás.

Az 55-ös úton a 22-es kilométernél 100 járművel zárta le közel 150 tiltakozó termelő a fél útpályát - közölte Csányi László, a mórahalmi gazdakör elnöke. Elmondta, hogy amíg nem születik a gazdák számára kedvező döntés, minden nap az utakra vonulnak. A szervező szerint komoly forgalmi dugóra kell számítani az 55-ös úton.

Szeged és Hódmezővásárhely között 50-60 járművel mintegy 100 tiltakozó zárja le délelőtt 10 óra és délután 3 óra között a 47-es út 203-as és 206-os kilométer közötti szakaszának egyik pályáját - mondta Oszgyin Mihály, a Magosz országos választmányi tagja. Jelenleg péntekig rendelkeznek engedéllyel a félpályás útlezárásra, de készek meghosszabbítani azt akár március végéig is, ha nem egyeznek meg a tárgyaló felek.

A 43-as úton Magyarcsanád és Nagylak között 45-46-os kilométerszelvénynél zárták le a fél útpályát 25 járművel a demonstrálók – tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A nagylaki határátkelőtől néhány kilométerre szervezett tiltakozó akció délután 4-ig tart – fűzte hozzá M. Toronykőy Márta.

Folytatódó útzárak Hevesben, Békésben is egyre több helyen demonstrálnak (Oldaltörés)

Heves megyében három helyszínen, Kápolna, illetve Karácsond határában a 3-as főúton és a 33-as út Füzesabony melletti szakaszán zárták el a fél útpályát a gazdák.

A demonstrációban 60-70 jármű vesz részt - közölte Karsai Ferenc, a Gazdakörök Heves Megyei Szövetségének elnöke. Hozzátette, hogy amennyiben csütörtökig nem lesz megegyezés, újabb agrártermelők indulnak munkagépeikkel a fővárosba és csatlakoznak a Budapesten demonstrálókhoz.

A 47-es számú főútvonal Békés és Békéscsaba közötti szakaszán, szintén ezen a főúton Szeghalom és Körösladány között, Gyomaendrődön Endrőd és Gyoma között, valamint a 44-es számú főútvonalon Békésszentandrás és Szarvas között tartanak félpályás útlezárásokat a gazdák - közölte Kozsuch Mihály, a Magosz Békés megyei alelnöke. A négy helyszínen összesen 220 traktorral és munkagéppel vonulnak az utakra a demonstrálók, akik ezzel fejezik ki szolidaritásukat a fővárosban tiltakozó társaikkal.

Hajdú-Biharban 400 traktor az utakon (Oldaltörés)

Négyszáz traktorral és munkagéppel nyolc helyszínen tartanak félpályás útlezárást a gazdák Hajdú-Biharban – tájékoztatott Örvendi László, a Magosz megyei elnöke.

Tájékoztatása szerint a 4-es, a 33-as, a 35-ös, a 36-os, a 42-es, a 48-as és a 032-es utakon, Hajdúszoboszló, Nagyhegyes, Hajdúböszörmény, Polgár, Berettyóújfalu, Püspökladány, Haláp és Hajdúnánás térségében van forgalomlassító demonstráció Hajdú-Bihar megyében.

Örvendi László szerint bíznak ugyan a megállapodásban, de "ismerve a kormány eddigi halogató magatartását", megkérték a szükséges engedélyeket, s ha kell, egész héten folytatják a tiltakozó megmozdulásokat a térségben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A terveknek megfelelően folyik az agráregyeztetés

Az eredeti terveknek megfelelően a demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyaló küldöttségeinek szakértői pénteken délelőtt külön-külön egyeztetik véleményüket a még vitás kérdésekről.

MTI Gazdaság

Eddig 163 ezer gazda kapta meg az agrártámogatást

Folytatódik az agrártámogatások kifizetése, csütörtökre 163 ezer igényt teljesített a kormány, ez 35 milliárd forint kifizetését jelenti és hárommillió hektárnyi földterületre vonatkozik - jelentette be a kormányszóvivő.

MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

"Meghalok a fájdalomtól, segítenének?" - kilenc nappal utolsó hívása után sem találják a francia férfit

"Meghalok a fájdalomtól, segítenének?" - kilenc nappal utolsó hívása után sem találják a francia férfit

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Trumpot tényleg érdekli Grönland megvásárlása

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Összetűztek jobb- és baloldali tüntetők Portlandben

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Csak úgy ömlik a pénz a fűbizniszbe

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták

Az udvaráról hajtott ki, amikor elgázolták