szerző:
MTI

Várhatóan elhúzódnak a szerdai tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között - közölte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán. Korábban a tárgyalófelek azon reményüknek adtak hangot, hogy szerdán megállapodás születhet köztük.

Kétségtelen - jelezte Dékány András -, hogy sok pontban megállapodásra jutottak a tárgyalófelek, de a gabonaintervenció kérdésköre még mindig alaposabb egyeztetést kíván. A földművelésügyi tárca szóvivője szerint a nap eleji optimizmus helyett elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, mert a kérdések alapos megvitatására van szükség, hogy a megszületendő megállapodás mindenki számára betartható legyen.
 
Nem sokkal korábban Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: elégedett azokkal az egyeztetésekkel, amelyek megkezdődtek és folynak, szerinte szerdán akár a megegyezés is létrejöhet. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szintén reményének adott hangot a tekintetben, hogy áttörés következhet be a szerdai tárgyalásokon. Az elnök közölte: egyeztettek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) képviselőivel, mert voltak olyan kérdések, amelyben a készülő megállapodás érdekében ki kellett kérni véleményüket.

Klikk a többi képhez!
© Horváth Szabolcs
Az agrártárca és a demonstráló gazdák között csaknem kétórás késéssel, szerda délelőtt háromnegyed tizenegy tájban kezdődött meg az egyeztetés a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a plenáris tárgyaláson. Németh Imre az agrártárcánál folyó plenáris egyeztetés első szünetében azt közölte: több olyan pont van, amit a tárgyalóküldöttségek le tudtak zárni. 

A miniszter jelezte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai újabb szakértői konzultációra kértek időt három-négy pont esetében, amihez a minisztériumi tárgyalóküldöttség is hozzájárult. Németh Imre a megbeszélések nyilvános szakaszában közölte: a közvetlen terület alapú támogatást mintegy 167 ezer gazdálkodó kapta meg a 208 ezerből. A gazdáknak kifizetett támogatás összege 39 milliárd 54 millió forintot tesz ki. A miniszter által közölt adatok alapján eddig 1,081 millió tonna gabona intervenciós felvásárlása történt meg, az EU által megfelelőnek minősített raktárkapacitás pedig elérte a 2,475 millió tonnát. 

Eközben szerdán az ország több megyéjében az eddigihez képest újabb helyszíneken vonultak traktorjaikkal az utakra. A demonstráló gazdák gépeikkel február 21. óta tartózkodnak a fővárosban. Az ország minden megyéjéből összesen mintegy ezer erőgép érkezett a Felvonulási térre, később mintegy 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan. A gazdák petícióban ismertették követeléseiket, ezekről február 23-án kezdték volna meg az egyeztetést a felek, de mivel a tárgyalások helyszínében nem tudtak megegyezni az érdemi tárgyalás csak február 24-én kezdődött meg. A gazdák petíciójukban egyebek között azt követelték, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

MTI Itthon

Elvonultak a gazdák a Parlament elől

Bár a vasárnapi tárgyalások során tíz témakört vettek a demonstráló gazdák a földművelésügyi tárcával, hétfőn reggel ismét megpróbálnak egyezségre jutni. A tárca szerint megállapodás a hét közepére születhet. A rendőrség nem engedélyezte a Kossuth téri demonstráció folytatását, így a traktorok visszavonultak a Felvonulási térre.

Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

Lendvai Ildikó hazaküldetné a Fidesszel a gazdákat

Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökét, hogy szólítsa fel a tüntető gazdák közötti híveit a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletben tartására, hogy a traktorok otthon ünnepeljenek - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Turi-Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elutasította azt, hogy a gazdáknak a nemzeti ünnepre való hivatkozás miatt kellene hazamenniük.

MTI Itthon

Feszített tempóban zajlanak az agrártárgyalások

A tárgyalódelegációk vezetői szerint a megbeszélések csütörtökön plenáris üléssel folytatódhatnak. Szerdán este mintegy 200 traktor vonul át a fővároson a Felvonulási térről a Kossuth térre rendőri felvezetéssel – tájékoztatott a BRFK.

MTI Itthon

A nyírségi gazdák is Budapestre indulnak

Hét helyszínen hatszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval demonstráltak hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei agrártermelők, akik járműveikkel szerdán indulnak Budapestre és csütörtöktől a fővárosban tartják tiltakozó akciójukat.

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Kiirtotta családját egy orosz tizenéves

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”

Gulyás Gergely: „Az MSZP már nincs a pályán”

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Paul Lendvai: Orbán a demokrácia védelmezőjéből a demokrácia halálának szerzője lett

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Sírva vette át a lovagkeresztet Fodor Zsóka, akit sokan Magdi anyusként ismernek

Sírva vette át a lovagkeresztet Fodor Zsóka, akit sokan Magdi anyusként ismernek