szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Várhatóan elhúzódnak a szerdai tárgyalások a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői között - közölte Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője szerdán. Korábban a tárgyalófelek azon reményüknek adtak hangot, hogy szerdán megállapodás születhet köztük.

Kétségtelen - jelezte Dékány András -, hogy sok pontban megállapodásra jutottak a tárgyalófelek, de a gabonaintervenció kérdésköre még mindig alaposabb egyeztetést kíván. A földművelésügyi tárca szóvivője szerint a nap eleji optimizmus helyett elhúzódó tárgyalásokra kell számítani, mert a kérdések alapos megvitatására van szükség, hogy a megszületendő megállapodás mindenki számára betartható legyen.
 
Nem sokkal korábban Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: elégedett azokkal az egyeztetésekkel, amelyek megkezdődtek és folynak, szerinte szerdán akár a megegyezés is létrejöhet. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szintén reményének adott hangot a tekintetben, hogy áttörés következhet be a szerdai tárgyalásokon. Az elnök közölte: egyeztettek a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) képviselőivel, mert voltak olyan kérdések, amelyben a készülő megállapodás érdekében ki kellett kérni véleményüket.

Klikk a többi képhez!
© Horváth Szabolcs
Az agrártárca és a demonstráló gazdák között csaknem kétórás késéssel, szerda délelőtt háromnegyed tizenegy tájban kezdődött meg az egyeztetés a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a plenáris tárgyaláson. Németh Imre az agrártárcánál folyó plenáris egyeztetés első szünetében azt közölte: több olyan pont van, amit a tárgyalóküldöttségek le tudtak zárni. 

A miniszter jelezte, hogy a demonstráló gazdák megbízottai újabb szakértői konzultációra kértek időt három-négy pont esetében, amihez a minisztériumi tárgyalóküldöttség is hozzájárult. Németh Imre a megbeszélések nyilvános szakaszában közölte: a közvetlen terület alapú támogatást mintegy 167 ezer gazdálkodó kapta meg a 208 ezerből. A gazdáknak kifizetett támogatás összege 39 milliárd 54 millió forintot tesz ki. A miniszter által közölt adatok alapján eddig 1,081 millió tonna gabona intervenciós felvásárlása történt meg, az EU által megfelelőnek minősített raktárkapacitás pedig elérte a 2,475 millió tonnát. 

Eközben szerdán az ország több megyéjében az eddigihez képest újabb helyszíneken vonultak traktorjaikkal az utakra. A demonstráló gazdák gépeikkel február 21. óta tartózkodnak a fővárosban. Az ország minden megyéjéből összesen mintegy ezer erőgép érkezett a Felvonulási térre, később mintegy 200 erőgépet a Parlament előtt állítottak le vasárnap estig. A gazdatüntetésen 15 gazdaszervezet vesz részt hivatalosan. A gazdák petícióban ismertették követeléseiket, ezekről február 23-án kezdték volna meg az egyeztetést a felek, de mivel a tárgyalások helyszínében nem tudtak megegyezni az érdemi tárgyalás csak február 24-én kezdődött meg. A gazdák petíciójukban egyebek között azt követelték, hogy a kormányzat fizesse ki elmaradt járandóságaikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Elmaradhat a megegyezés az agrártárgyalásokon

Jakab István, a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségének vezetője szerint vasárnap előreláthatólag nem születik megállapodás a minisztérium képviselőivel. A gazdák a traktoros demonstráció meghosszabbítását tervezik.

MTI Itthon

Elvonultak a gazdák a Parlament elől

Bár a vasárnapi tárgyalások során tíz témakört vettek a demonstráló gazdák a földművelésügyi tárcával, hétfőn reggel ismét megpróbálnak egyezségre jutni. A tárca szerint megállapodás a hét közepére születhet. A rendőrség nem engedélyezte a Kossuth téri demonstráció folytatását, így a traktorok visszavonultak a Felvonulási térre.

Magyar Rádió Online Itthon

Ma megszülethet a megállapodás a gazdákkal

Reggel kilenc órakor ismét tárgyalóasztalhoz ültek a demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői. A keddi találkozó után mindkét fél optimistán nyilatkozott.

MTI Itthon

Lendvai Ildikó hazaküldetné a Fidesszel a gazdákat

Az MSZP arra kéri a Fidesz elnökét, hogy szólítsa fel a tüntető gazdák közötti híveit a március 15-i nemzeti ünnep tiszteletben tartására, hogy a traktorok otthon ünnepeljenek - mondta Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője. Turi-Kovács Béla, a Fidesz frakcióvezető-helyettese elutasította azt, hogy a gazdáknak a nemzeti ünnepre való hivatkozás miatt kellene hazamenniük.

MTI Itthon

Feszített tempóban zajlanak az agrártárgyalások

A tárgyalódelegációk vezetői szerint a megbeszélések csütörtökön plenáris üléssel folytatódhatnak. Szerdán este mintegy 200 traktor vonul át a fővároson a Felvonulási térről a Kossuth térre rendőri felvezetéssel – tájékoztatott a BRFK.

MTI Itthon

A nyírségi gazdák is Budapestre indulnak

Hét helyszínen hatszáz traktorral, mezőgazdasági géppel, teher- és személyautóval demonstráltak hétfőn a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei agrártermelők, akik járműveikkel szerdán indulnak Budapestre és csütörtöktől a fővárosban tartják tiltakozó akciójukat.

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Milyen rendszert használ? Teljesen új kinézetet kaphat jövőre a Windows 10

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

Több budapesti polgármester koronavírusos, elmarad a Fővárosi Közgyűlés

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével

332 millió forintot nyert a Ferencváros a BL-döntetlenjével