szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A gazdák számára elfogadhatatlan, hogy az idei költségvetésben nem szerepel a európai uniós támogatást kiegészítő rész anyagi fedezete. A korményszóvivő közölte, nem lehet többet költeni agrárcélokra a költségvetésben előirányzottnál.

Csütörtökön a gazdák tárgyalóküldöttsége úgy ítélte meg, hogy a több hetes tárgyalások során kialkudott engedmények nem elégségesek egy megállapodás aláírásához. Ma mégis a miniszterelnök válaszára várnak.

Elismerték, hogy több lényeges kérdésben engedményeket tett a szaktárca, de
elfogadhatatlan számukra, hogy az idei költségvetésben nem szerepel a európai uniós támogatást kiegészítő rész anyagi fedezete.

Csütörtökön - mondták - már azt is elfogadták volna, hogy ne a teljes összeggel, csak - elsősorban az állattartás finanszírozhatóságához - 15 milliárd forinttal egészítse ki a kormány az agrártárca erre fordítható keretét. Az agrártárca tárgyalóküldöttségének viszont nem volt felhatalmazása arra, hogy
egy ilyen plusz összeg bevonását vállalja.
   
A tárgyalóküldöttség - a demonstráló gazdák nagygyűlése által is megerősítve - ezért fordult a miniszterelnökhöz.
   
A demonstrációs bizottság felszólította a vidéki gazdákat, hogy lehetőségeik szerint még többen csatlakozzanak a helyi demonstrációkhoz, illetve jöjjenek Budapestre.
   
Gyurcsány Ferenc a háromnapos hivatalos dél-koreai látogatását lezáró sajtótájékoztatón nyilatkozott a gazdatüntetők vezérének arra a pénteken elhangzott nyilatkozatára reagálva, hogy a Németh Imre agrárminiszterrel folytatott tárgyalások elakadtak, s a demonstrálók a továbbiakban kizárólag a kormányfővel hajlandók tárgyalni.

"A politikailag a gazdatüntetők mögött állók felelőssége nem kísérteni a politikai, illetve gazdasági destabilizációt Magyarországon. Lehangoló és elkeserítő olvasni, hogy a tüntetést szervező bizottság tagjainak jelentős része a legnagyobb ellenzéki párt gazdatagozatának a tagja – mondta a miniszterelnök.
   

László Boglár kormányszóvivő több rádióállomásnak ma azt nyilatkozta, hogy ha a korményoldal nem akarja megszabni, kik lehetnek a gazdák tárgyalóküldöttségében, akkor a demonstrálók se szabják meg, ki lehet a kormányoldal küldötte. Kijelentette, a költségvetési fegyelem ugyanakkora felelősséget ró az agrárminiszterre, mint a kormányfőre. A kormény nem tud mást mondani, mint hogy a költségvetésben egy fillérrel többet sem lehet agrárcélokra költeni az előirányzottnál.

Közben egyes vidéki helyszíneken, például Kiskunhalasnál teljes forgalomzárással fejezték ki tiltakozásukat a gazdák, de ez később feloldották. Kaposvár környékén változtattak a stratégiájukon a gazdák, nem állnak ki az utakra, ehelyett inkább, a szabályok betartásával, traktorokkal közlekednek. Úgy fogalmaznak: "semmi nem tiltja, hogy valaki traktorral menjen például bevásárolni a boltba".
   
Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter szerint politikai szempontok miatt nem jött létre megállapodás csütörtökön a gazdák és a kormányzat között. Választ indítványára - amelyet írásba foglalt, ez az a megállapodás-tervezet, amelyet a tárgyalások nyomán a minisztériumban kidolgoztak - pénteken tíz óráig nem kapott a demonstráló gazdák megbízottaitól - közölte sajtótájékoztatóján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Továbbra sincs megegyezés a gazdák és az agrártárca között

Az Országos Demonstrációs Bizottság és a gazdák tárgyalóküldöttsége péntek délelőtti budapesti ülésén úgy döntött, hogy a továbbiakban csak a miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandó tárgyalni – jelentette be a tanácskozást követően Székely Gábor, a demonstrációs bizottság tagja, a Magosz alelnöke.

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Hadházy bement a rendőrségre és szólt, ő fotózta le Mészáros Lőrinc harckocsiját

Hadházy bement a rendőrségre és szólt, ő fotózta le Mészáros Lőrinc harckocsiját

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma

Huszonhétre emelkedett az égei-tengeri földrengés halálos áldozatainak száma