szerző:
hvg.hu

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Veres Jánost javasolta pénzügyminiszternek. Szilvásy György pedig belügyminiszteri államtitkárból a kormányfő kabinetfőnöke lesz.

Draskovics Tibor. Távozóban
© Túry Gergely
Bekövetkezett, aminek híre Gyurcsány Ferenc kormányra kerülése óta már többször is felröppent: a miniszterelnök menesztette Draskovics Tibor pénzügyminisztert.

"Azt javaslom, hogy jövő héttől Veres János legyen az ország pénzügyminisztere" - mondta a kormányfő az MSZP-frakció hétfő délelőtti ülésén.

Gyurcsány Ferenc az MSZP-frakció ülésén azt mondta: azért kezdeményezi a változtatást, mert a következő hetekben "a száz lépés politikájának" keretében újabb és újabb javaslatokat fog tenni a kormány, amelyekhez javítani kell az együttműködést a kormánypárti frakciókkal.

A kormányfő átalakítja a miniszterelnök kabinetjét is, hogy az "kezdeményezni és kezelni tudja a döntően minisztériumi és ágazatközi változtatások sorát". Közölte: az új kabinetfőnök a Belügyminisztérium jelenlegi közigazgatási államtitkára, Szilvásy György lesz.

Veres János 1957-ben született Nyírbátorban. Tagja volt az MSZMP-nek, és 1989-ben az MSZP megalakításában is részt vett. 2002 októberétől Nyírbátor polgármestere volt 10 hónapon keresztül. 2003 márciusától tavaly októberig volt a PM államtitkára, azóta a Miniszterelnöki Hivatal államtitkáraként tevékenykedett, a kormányfő kabinetfőnöki teendőit is ellátta. Országgyűlési képviselő, 2002-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei listáról került be a parlamentbe. Két diplomája van, németül és kínaiul beszél.

Gyurcsány azt várja új pénzügyminiszterétől, hogy maradéktalanul tartsa be a pénzügyi és költségvetési fegyelmet. "Csak olyan ország lehet stabil, amelynek stabilak a pénzügyi és költségvetési ügyei" - fogalmazott a kormányfő. "Nem többet kell költeni, hanem másként, hatékonyabb államot kell csinálni" - mondta Gyurcsány.

Mi várható az új pénzügyminisztertől? (Oldaltörés)

Veres János és László Csaba.
Érkezőben
© Túry Gergely
Megtisztelő és embert próbáló feladatot bízott rám a miniszterelnök, amikor felkért a pénzügyi tárca vezetésére – közölte Veres János, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, leendő pénzügyminiszter.

A jelölt közleménye szerint "a kormány új politikájának megfelelően el kell indítani azokat az államháztartás egész rendszerét érintő strukturális változásokat, amelyek hosszú távon is képesek biztosítani az egészséges gazdasági fejlődéshez, az Európai Unióhoz való felzárkózáshoz, az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges egyensúlyi feltételeket, s lehetővé teszik, hogy a dinamikusan növekvő gazdaság bővülő forrásait egy jobb, igazságosabb, biztonságosabb társadalom megteremtésére fordítsuk."

Ezen intézkedések "egyértelműen és határozottan megőrzik és fenntartják a gazdaságpolitikának a konvergencia programban kijelölt útját".

Veres János közleményében közölte: "elődeim tiszteletre méltó erőfeszítéssel próbálták a meglévő struktúrában mérsékelni az állami kiadások mértéktelen növekedésének ütemét, de a lényegi változások megindításához nem kapták meg a szükséges politikai támogatást."

"A miniszterelnök és a kormány most elszánta magát e változások megkezdésére, az én feladatom, hogy ehhez egyidejűleg biztosítsam a kormányon belüli együttműködés megerősítésével a szükséges szakmai hátteret, a költségvetés egyensúlyának a konvergencia programban vállalt javítását és ehhez a programhoz megteremtsem a kormányzó pártok politikai támogatását" - tette hozzá a leendő miniszter közleménye.

A hvg.hu által megkérdezett elemzők szerint azonban az új pénzügyminiszternek szűkös a mozgástere, és a 2006-ban sorra kerülő választások előtt valószínűleg már nem kerül sor a költségvetés kiadásainak megnyírbálására. "Alapvető gazdaságpolitikai irányváltásra nincs mód, a magyar költségvetési és pénzpolitika beszorított helyzetben van" - mondta a hvg.hu-nak Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója.

A minisztercsere hírére kis mértékben, 60-80 fillérrel, 248,50/90 forintra gyengült a forint az euróhoz képest a bankközi piacon hétfő délelőtt. A hvg.hu által megkérdezett elemzők szerint az új miniszter személyével kapcsolatos bizonytalanságok a piacokat defenzív magatartásra késztethetik, a forint pedig egyelőre tovább gyengülhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Draskovics: az iparűzési adót el kell tüntetni

Az adóreformban akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző gazdasági folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett rendezvényén.

MTI Gazdaság

Draskovics: idén a GDP 3,6 százalékára esik a deficit

Miközben az infláció leszorítására kedvezően hat a forint erős árfolyama, addig a gazdasági növekedést és az egyensúlyi folyamatokat az egyensúlyihoz közeli árfolyam képes segíteni - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a portfolio.hu konferenciáján.

MTI Gazdaság

Gyurcsány kamatcsökkentést kért a bankoktól

A miniszterelnöük a Magyar Bankszövetségnél tett keddi látogatásán arra hívta fel a bankok figyelmét, hogy ne csak a betéti, de a hitelkamataiknál is gyorsabban alkalmazkodjanak a jegybanki alapkamat csökkenő irányzatához.

MTI Gazdaság

Draskovics: biztonságosabb euróbevezetési menetrend

A stabilitási paktum módosításával Magyarország korábban kikerülhet a túlzott deficiteljárás alól, és a korábbinál biztonságosabbá válik az euróbevezetési menetrend - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfőn sajtóbeszélgetésen Budapesten.

MTI Itthon

Távozik Gyurcsány politikai főtanácsadója

Felmentését kérte Braun Róbert, a miniszterelnök politikai főtanácsadója. Braun azt mondta, hogy személyes okok miatt kérte a felmentését, részleteket azonban nem kívánt közölni.

MTI Gazdaság

Draskovics befagyasztaná a minisztériumi kiadásokat?

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni befektetési ház értesülése szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter a minisztériumok bizonyos kiadási tételeinek zárolását fontolgatja a költségvetési hiány gyors bővülésének megfékezése végett.

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Macron: a kereskedelmi háborúk senkinek sem jók

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Az ellenzék (ex?)fideszes politikust indít a polgármesterségért Gyulán

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Ewan McGregor újra fénykardot ragad

Egy százalék sem támogatta a Demokrata párti elnökjelölt-aspiránst, ezért visszalépett

Egy százalék sem támogatta a Demokrata párti elnökjelölt-aspiránst, ezért visszalépett

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe

Kozák Danuta: Hiba csúszott a rendszerünkbe