szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz frakcióvezetője szerint az ország egyre rosszabb helyzetben van Gyurcsány Ferenc hivatalba lépése óta. Göndör István szerint a fideszes politikus nyilatkozatával többet árt Magyarországnak, mint az istencsapása.

© Vörös Szilárd
"Gyurcsány Ferenc az elmúlt (...) nyolc hónapban, amióta irányítja a kormányt, azóta nem tudta megállítani a kedvezőtlen gazdasági folyamatokat, sőt a kedvezőtlen gazdasági folyamatok elmélyültek, még rosszabb helyzetben van az ország, (...) mint amilyen helyzetben Gyurcsány Ferenc Medgyessy Pétertől átvette a stafétabotot" – jelentette ki Áder János.

Az ellenzéki vezető álláspontja szerint Veres János pénzügyminiszter egyik pénteki interjúban elismerte, hogy a kormány újabb adóemelésekre és megszorításokra készül, hiszen a tárcavezető azt mondta, lesz olyan döntés, amely bevételnövekedésre, és lesz olyan, amely kiadáscsökkentésre irányul majd.

"Fordítsuk le magyarra: a bevételnövekedés adóemelést jelent,(...) a kiadáscsökkentés pedig megszorító csomagot jelent" – értelmezte a mondatokat Áder.

A politikus nemzetközi pénzintézetek állásfoglalását idézve azt mondta, ha így alakulnak tovább a folyamatok, akkor augusztusra az egész tervezett hiány teljesülhet. Mint mondta, drámai képet mutat az államadósság helyzete is, hiszen a kormány három év alatt több mint 4000 milliárd forinttal növelte a tartozást, az idén pedig átlagosan minden hónapban 216 milliárd forinttal emelkedik az adósság. Hozzátette: tavaly a növekmény havi átlaga még csak mintegy 100 milliárd forint volt.

A politikus felhívta a figyelmet gazdasági növekedés, ezen belül az ipari termelés növekedésének lassulására, valamint a növekvő inflációra is. Közölte: azt látják, hogy a kormány három év alatt folyamatosan növelte bevételeit, hiszen hiteleket vett fel, adóemeléseket hajtott végre, megszorító csomagokat vezetett be, nem fizette ki az áfát és a gazdák támogatását, valamint az uniós forrásokat is visszatartja.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint nehéz mit kezdeni Áder János kijelentéseivel, mivel értékelése szerint az adatok és a tények nem támasztják alá őket. A politikus szerint a gazdaság az idén is jól teljesít.

A Fidesz frakcióvezetőjének szavaira az MTI-nek reagálva kifejtette, hogy az év végére az államháztartás hiánya a tervek szerint - a tavalyi 4,5 százalékkal szemben - a GDP arányában 3,6 százalék lesz.

A kormányoldal reagál (Oldaltörés)

A gazdaság eredményeit illusztrálva Katona Tamás elmondta, hogy a gazdasági növekedés eddig 3 százalék volt, a tervek szerint az év végére 3,5-4 százalék körül alakul, ami kétszerese az eurózóna átlagának, illetve háromszorosa a német gazdaságénak.

Katona Tamás közlése szerint az infláció látványosan lassul, bár év közben vannak ingadozások, amit szerinte Áder János félre akart érteni.

Az államtitkár cáfolta, hogy megszorító intézkedések várhatóak. Elmondása szerint nem felel meg a valóságnak az adóemelések kifejezés sem, mivel mindössze egy adó felemelését javasolják, a szerencsejáték adóét, vagyis a félkarú rablónak nevezett gépek átalányadója növekedne havi 60 ezerről 90 ezer forintra.

Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese az MTI-nek azt mondta: "Áder János a nyilatkozataival már többet árt az országnak, mint az istencsapása".

A szocialista politikus szerint az ellenzéki frakcióvezető összefüggéstelen nyilatkozatokat tesz, aggódik az államháztartás hiánya miatt, ugyanakkor bevételcsökkentő javaslatokat nyújt be az Országgyűléshez.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta: mindenki elismeri, hogy 2002 óta a gazdaság a beruházások és az export növekedésére épül, és ez még mindig lényegesen nagyobb, mint amit a gazdaság 1998 és 2002 között teljesíteni tudott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Áder mégsem vitázott Orbánnal?

A Fidesz kommunikációs igazgatója cáfolta az Index internetes hírportál keddi írását, miszerint személye miatt vita alakult ki Orbán Viktor pártelnök és Áder János frakcióvezető között.

MTI Gazdaság

Londoni befektetők nem hisznek a PM-nek

A pénzügyminisztérium államháztartási előrejelzését megkérdőjelező elemzéseket adtak ki csütörtökön vezető londoni befektetési házak. Egyes vélemények szerint a magyarországi költségvetési folyamatok a magyar szuverén adóskockázati besorolás visszaminősítésének veszélyével járnak.

MTI Itthon

A Népszava megsértette Áder János jóhírét

Megsértette Áder János jó hírnevét a Népszava, amikor azt a hamis látszatot keltette, hogy a Fidesz frakcióvezetője kapcsolatba hozható a brókerbotránnyal, ezért félmilliós kártérítés jár a felperesnek - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) nem jogerős ítéletében.

MTI Gazdaság

Veres: újabb hiánycsökkentő lépések júliusig

Intézkedések nélkül a tervezett államháztartási hiány nem teljesül, ezért még az év első felében további lépéseket kell tenni - jelentette ki egy televíziós műsorban Veres János pénzügyminiszter pénteken.

MTI Gazdaság

A PM felülvizsgálja a GDP-várakozásokat

A Pénzügyminisztérium június elején felülvizsgálja a gazdasági növekedési kilátásokat, miután megjelennek az első negyedévi GDP-alakulás részletes adatai, mondta Veres János pénzügyminiszter.

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

A hó pénteken sem olvad el, sőt, lesz, ahol még több esik

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Perlusz László a Fülkében: Biztosan nő februártól a minimálbér

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése