szerző:
Hack Péter

A kormányzó baloldali koalíció az elnökválasztás régóta előre látható feladatát úgy oldja meg, hogy bárhogyan is alakulnak az elkövetkező napok, a baloldal biztosan veszít az ügyön. A közvélemény-kutatások eredményei azt jelzik, hogy a baloldali szavazók döbbent értetlenséggel szemlélik az eseményeket. A koalíció szavazóinak elbizonytalanodását mutatja, hogy a választási aktivitási adatok történelmi mélyponton állnak.

Hiller István és Szili Katalin.
Önsorsrontók
© Túry Gergely
A jelenlegi fejlemények alapján nem zárható ki, hogy az Alkotmánybíróság elnökeként érdemeket szerzett Sólyom Lászlót választja meg az Országgyűlés a harmadik köztársaság harmadik elnökének. Ha így történne, ezzel a baloldal – tíz hónappal Medgyessy (egyébként indokolt) menesztése után - azt az egyértelmű üzenetet közölné a választókkal, hogy baloldalon nincsenek tekintélyes, közjogi méltóságnak alkalmas politikusok. Ha pedig tekintetbe vesszük, hogy a jobboldal hogyan oldotta meg öt évvel ezelőtt az akkori elnökválasztási válságot, akkor a baloldal még kevésbé tud magyarázatot adni a jelenlegi folyamatokra.

A kialakult helyzet teljesen érthetetlen. A kormánypártok már a koalíció megalakulásakor tisztában voltak azzal, hogy legkésőbb 2005 júniusában elnököt kell választaniuk. Ahelyett azonban, hogy erre a feladatra időben felkészültek volna, azt a megoldást választották, mint az úton egymással szemben nagy sebességgel haladó autók vezetői: mindketten arra számítanak, hogy a másik fékez és kitér. Ma már látható, hogy ez a felelőtlen hazardírozás súlyos következményekkel jár, az ütközés már elkerülhetetlen, a kérdés csak az, hogy a következmények túlélhetők-e.

Az még érthető lenne, ha a két kormánypárt között az adócsökkentés, az egészségügyi reform, a mezőgazdaság helyzetének rendezése vagy a katasztrofális állapotban lévő úthálózat problémájának megoldása ügyében alakulna ki ilyen éles konfliktus. A felsorolás is jelzi, hogy a koalíciónak bőven lenne mivel foglalkozni. Az elnökválasztás körüli vita úgy is értelmezhető, hogy a kormánypártoknak az érdemi kérdésekben nincs vitára érett mondandójuk. A magukat pragmatikusnak valló politikusok az általuk sokszor kárhoztatott szimbolikus politizálásba gabalyodnak.

A szocialisták az ügyben láthatóan kényszerpályán mozognak. Az MSZP az elnökválasztás ügyében tizenöt éves története során mindvégig egyértelműen a közvetlen választás mellett kötelezte el magát. Ezt képviselte 1989-ben a kerekasztal tárgyalásokon. Ez ügyben kezdeményezett népszavazást 1990 nyarán, de még 2000-ben is Torgyán elnökké választásának megakadályozása érdekében felvetette a közvetlen választás ügyét. Most nehezen tudja megmagyarázni a sok szempontból frusztrált szavazóbázisának, hogy miért nem lehet elnök az ország legnépszerűbb politikusa, aki egyben nő is, esélyt nyújtva arra, hogy a magyar történelem első női elnöke a szocialisták soraiból kerüljön ki.

A választásokat megnyerő mezei hadak láthatóan nehezen nyelik le, hogy a pártvezetés az előző választási kampányban meggyőzte őket: jobb, ha nem MSZP-s politikus a miniszterelnök, hogy aztán ugyanez a pártvezetés 2004-ben aktív szerepet vállalt ennek a miniszterelnöknek a megpuccsolásában. További frusztrációs ok, hogy a párton belüli spontán mozgalom eredményeként Medgyessy helyére megválasztott új kormányfő a szocialista mainstreamhez képest erősen liberális politikát képvisel, ráadásul a kormányát olyan, nem párthoz kötődő miniszterekkel töltötte fel, akiknél - senkit nem akarok megbántani, de - van jobb vagy legalább olyan jó szocialista politikus. Külön bonyolítja a helyzetet, hogy a szocialista pártfolklór szerint az elnökválasztási ügyben a miniszterelnök összejátszik a liberális partnerrel. A magyar szocialisták számára tájékozódási pontot jelentő német szocdemek katasztrofális bukása Észak-Rajna-Vesztfáliában és az ennek nyomán előrehozott német választások ugyancsak fenyegető perspektívát jelentenek.

Az SZDSZ szándékai (Oldaltörés)

Kuncze Gábor kozmetikázik.
Arcpakolás
© Vörös Szilárd
A kisebbik kormánypárt politikája nem fejthető meg könnyen. Az SZDSZ kormányzati tevékenysége, finoman szólva, nem nyűgözi le a választókat. A kisebbik kormánypárt ugyan mandátumaihoz képest nagy szeletet tudott levágni a tárcák körüli osztozkodásban, ezt az aránytalanságot azonban azzal kompenzálja, hogy az „általa delegált” miniszterek felének semmi köze a párthoz. Kritikusai szerint a liberális partner a közpénzekből finanszírozott látványos állami bulik megrendezésén túl nem sokat tett hozzá a közös kormányzáshoz. Tegyük hozzá, valóban nem könnyű arra a kérdésre válaszolni, hogy mit csinálna másképpen a Gyurcsány-kormány, ha nem lenne SZDSZ, vagyis más szavakkal: nem tudni, mit köszönhet ebben a ciklusban az SZDSZ-nek az ország.

A liberálisok felelőségét növeli, hogy a rendszerváltás folyamatában aktív szerepet vállalva a legkövetkezetesebben képviselte a parlamentáris demokrácia értékeit, és ezen az alapon ellenezte a közvetlen elnökválasztást. A tizenöt éves alkotmányos rend ezen intézményét a választók többsége ma is bizalmatlansággal szemléli, és a kisebbik kormánypárt politikája csak növeli ezt, mivel azt az előítéletet erősíti, hogy az elnöki posztban a szabaddemokraták politikai „üzletet” látnak. A párt vezetői az MSZP – közvélemény által támogatott – jelöltjére úgy mondanak nemet, hogy indokaik a választók előtt ismeretlenek maradnak.

Az az érvelés, miszerint ne legyen pártpolitikus a köztársasági elnök, önmagában is tarthatatlan volt, de amikor az SZDSZ úgy döntött, hogy Szili Katalin helyett, a pártállami múlttal – hát, hogy úgy mondjam - sokkal inkább terhelt Glatz Ferencet támogatta, akkor igazán zavarba hozta a támogatóit.

A nyilvánosság előtt látható politikai mozgásokból úgy tűnik, hogy az egymás felé rohanó két baloldali párt közül egyik sem hajlandó a fékre lépni. Kár, hogy így van, mert azok az emberek, akik szavazataikkal 2002-ben a jelenleg kormánypártokat támogatták, megérdemelnék, hogy a jóvoltukból kormányra jutottak legalább valami jó ügy miatt bukjanak meg.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Itthon

Gyurcsány: "megoldjuk" Szili választását

"Azért kell mindent megtenni, hogy Szili Katalin legyen az államfő. Mi ezt megoldjuk" - közölte Gyurcsány Ferenc egy beszélgetésen. A négy párt tegnap nem jutott konszenzusra az államfő-jelölésről.

MTI Itthon

Megvárják a négypárti egyeztetés eredményét

Elmarad az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságának hétfői ülése, mert a testület szeretné megvárni az államfőválasztással összefüggésben keddre tervezett négypárti egyeztetés eredményét.

MTI Itthon

Elhárultak az államfőválasztás jogértelmezési akadályai

Az Országgyűlés ügyrendi bizottságában megállapodás született a köztársasági elnökválasztás lebonyolításával kapcsolatban felvetődött jogértelmezési kérdésekben, így elhárultak azok az akadályok, amelyek az államfőválasztás zökkenőmentes lefolytatását veszélyeztethették volna.

Társadalom

Mindenki a magáét

Megmerevedtek az álláspontok a harmadik Magyar Köztársaság esetleges harmadik köztársasági elnöke megválasztását megelőző jelölési folyamatban: a keddi négypárti tárgyaláson még az eljárási kérdésekben sem közeledtek a nézetek.

Itthon

Két államfőjelölt lesz?

Bár a Fidesz a tegnapi négypárti, a köztársaságielnök-jelölésről tartott megbeszélésen újból Mádl Ferencet javasolta a tisztségre, az ellenzéki párt Sólyom Lászlót jelöli majd.

MTI Itthon

Nincs négypárti megállapodás az elnökjelöltről

Nem jutottak megállapodásra a pártok az államfőválasztásról tartott négypárti egyeztetésen kedden. A Fidesz azt javasolta, hogy pártok együtt kérjék fel újra Mádl Ferencet, míg az MSZP Szili Katalin jelölésének támogatását kérte.

MTI Itthon

Az MSZP továbbra is kitart Szili mellett

Az MSZP-frakció tagjai aláírták azt az ajánlóívet, amelyben Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét javasolják köztársaságielnök-jelöltnek - mondta Hiller István, az MSZP elnöke kedden a párt frakcióülése után.

Vélemény

Szili magával ránthatja Hillert?

Meghatározó szocialista körökben már a kincstári optimizmus is fogytán a közelgő államfőválasztás előtt. Ha Szili nem jön be, Hiller presztízse is megrendül.

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Fia született a meleg szerb miniszterelnöknek

Megint tanácskozáson járt Palkovics az MTA-n

Megint tanácskozáson járt Palkovics az MTA-n

Weber nem hívta fel Orbánt a plakátkampány miatt, Gulyás nem érti, miért zárnák ki őket a Néppártból

Weber nem hívta fel Orbánt a plakátkampány miatt, Gulyás nem érti, miért zárnák ki őket a Néppártból

Oroszoknak kedvező, de kockázatos változás jöhet Paks II.-nél

Oroszoknak kedvező, de kockázatos változás jöhet Paks II.-nél

Egy köztévés videó szerint Hadházy nem támadt biztonsági őrökre

Egy köztévés videó szerint Hadházy nem támadt biztonsági őrökre

Napelempark telepítése miatt vágnak ki 89 hektár erdőt

Napelempark telepítése miatt vágnak ki 89 hektár erdőt