szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A laboratóriumi vizsgálatok végeredménye egyértelműen alátámasztja azt, hogy a május közepén több Pest megyei üzletbe árusított fertőzött disznósajt nem a Surjány Hús Kft. üzeméből származik.

A fertőzött termék észlelése után közvetlenül elvégzett vizsgálat során ellenőrizték a kft.-nél a disznósajt előállítását, a késztermékek tárolását, az ehhez kapcsolódó dokumentumokat, valamint 40 disznósajtmintát vettek – mondta el Kriston Károly, a Szolnok megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomás igazgatóhelyettese.

A minták egyikéből sem tudtak kimutatni se szalmonellát, se más, egészségre káros kórokozót.

A szalmonellával fertőzött disznósajt az elmúlt héten került több Pest megyei üzletbe, és néhányan megbetegedtek tőle. A termék a Surjány Hús Kft. emblémájával került forgalomba, amelyről később kiderült, hogy hamisították. Az ügyben rendőrségi feljelentést tett a Pest Megyei ÁNTSZ, a disznósajtot forgalmazó Olcsó Hús Kft. és az élelmiszerhamisítás szenvedő alanya, a Surjány Hús Kft.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Itthon

Élelmiszerhamisítók műve a szalmonellás disznósajt

A Pest megyei ÁNTSZ vizsgálatot indított a szalmonellás disznósajt forgalmazása miatt. A romlott készítmény hét embert betegített meg. Az élelmiszeripari cég, amelynek a címkéjét a hamisítók lemásolták, jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek.

Gazdaság

Szalmonella-gyanús magyar paprikát hívtak vissza az USA-ban

Magyar eredetű fűszerpaprika-őrleményt hívott vissza vásárlóitól szalmonellafertőzés gyanúja miatt az amerikai Penzeys Spices kiskereskedelmi bolthálózat, miután a floridai mezőgazdasági hatóságok helyszíni élelmiszerbiztonsági vizsgálatai pozitívnak bizonyultak – tudta meg a hvg.hu.