szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Július 1-jén ezerkétszáz támogatott gyógyszer térítési díja emelkedik, kétszáz gyógyszeré pedig csökken.

A második félévtől 1.900 termékre terjeszti ki az OEP az úgynevezett fix összegű támogatási technikát - jelentette be Székely Tamás, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettese Budapesten. Ez azt jelenti, hogy egy referenciatermék árához meghatározott százalékos támogatást fixnek tekintve a hasonló hatóanyagú vagy terápiájú szerek támogatási összege nem haladja meg a referenciatermékét. 
   

Változik az ingyenes kör
Megváltozik július 1-jén a száz százalékosan támogatott, azaz ingyenes gyógyszerek köre. Ezek között kiemelt jelentőségűek az onkológiai, a cukorbetegséggel kapcsolatos készítmények,  valamint több olyan gyógyszer, amely a vele született enzimhiányban szenvedő gyermekek gyógyítására alkalmas.
"A fixesítés és a generikus program arról szól, hogy vannak originális termékek, amelyek  szabadalmi védettsége lejárta után megjelennek a generikumok. Jogszabály írja elő azt, hogy generikumot akkor fogadhatunk csak be, ha ez az originális készítménynél harminc százalékkal alacsonyabb árú" - mondta az OEP főigazgató-helyettese hozzátéve, hogy az ebből erdő megtakarításokat újabb innovatív gyógyszerek támogatására fogják felhasználni. Év végéig összesen mintegy 4,3 milliárd forint megtakarításra számít az OEP a fix támogatási rendszer kiterjesztéséből. 
   
Tudatták: a változás 1.200 terméknél a térítési díj emelkedését, 200 terméknél pedig annak csökkenését jelenti, míg mintegy 500 készítmény térítési díja változatlan marad. Az 1.200 termék 70 százalékánál az emelkedés mértéke nem éri el a száz forintot, a fennmaradó 30 százalék esetében pedig átlagosan ötszáz forint növekedés lesz. 
   
"Generikus programunk célja: az azonos hatóanyagú és egyenértékű gyógyszerek közül a kezelőorvosok az olcsóbb készítményeket írják fel" - hangsúlyozta Lengyel Gábor, hozzátéve, hogy a program kidolgozása, a fixesítés kiterjesztése a gyártók közreműködésével készül el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Gyógyszergyártókkal tárgyalt Gyurcsány

Három magyarországi gyógyszergyártó, az Egis, a Richter és a Teva vezetőivel folytatott munkamegbeszélést kedden Gyurcsány Ferenc kormányfő a "21 lépés a magyar egészségügy megújításáért" programban való részvételükről.

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Azonnali hatállyal elrendelték a baromfik bezárva tartását Magyarországon

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Offenzívát indított az etióp hadsereg Tigré fővárosáért

Ezeken az utakon változtak idén a sebességhatárok

Ezeken az utakon változtak idén a sebességhatárok