szerző:
MTI

"A Nemzeti Konzultációból hamis monológ lett, (...) amely elfut egy háziasszony elől” – mondta a kormányfő az SZDSZ OT előtt.

"Nem találunk a magyar gazdaságban az adók, árak, bérek, az adójövedelmek centralizációja, az államadósság összes jövedelemre vetített terhei alapján olyan számot, amelynek alapján ennek a kormánynak a teljesítménye a gazdaságpolitikában ne venné fel a versenyt a korábbi négy évvel" - büszkélkedett Gyurcsány Ferenc az SZDSZ Országos Tanácsának (OT) ülésén.

A mutatók jelentős többségében jobb teljesítmény tapasztalható, a sokat kritizált egyensúly kérdésében pedig azonos a teljesítmény - fejtette ki a kormányfő.

"A Nemzeti Konzultációból hamis monológ lett, (...) amely elfut egy háziasszony elől, amelynek ahhoz van kellő bátorsága, hogy odamenjen, mond valamit, aztán elfut. Amelynek ahhoz van bátorsága, hogyha vitára hívják, akkor azt mondja, hogy a parlamentben kell megtenni, amikor a parlamentbe hívják, azt mondja, hogy a parlament az már régi vacak dolog, ki kell menni az emberekhez" - fogalmazott a kormányfő. Gyucsány arra utalt, hogy két fideszes képviselő eltávozott budapesti otthona elől, amikor az általuk összehívott sajtóértekezletre betoppant Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége. Valamint arra, hogy Kóka János gazdasági minisztert a vitára hívott ellenzéki szakpolitikusok helyett tüntetők fogadták.

"Engedtük, hogy a bolondját járassák velünk itt évekig. Engedtük, mert nem szóltunk vissza, hogy ez nem úgy van, barátaim" - mondta a kormányfő, hozzátéve: "az isteni Orbánt vissza kell hozni a földre".

Gyurcsány Ferenc beszédében elmondta: összesen mintegy 3600 milliárd forinttal növekedett az államadósság, ugyanakkor mintegy 7000 milliárd forintot fordítottak a közalkalmazottak béremelésére, a nyugdíjak növekedésére, a családok támogatására és az otthonteremtésre, jóléti szolgáltatásokra, autópálya-építésre, valamint az állam egyéb működési kiadásaira.

Európában Magyarország az ötödik legkedveltebb befektetési célpont – állítja Gyurcsány.

Számok mutatóba (Oldaltörés)

Az elmúlt három évben 2002 elejétől Magyarországon az átlagos nettó jövedelmek 47 százalékkal növekedtek, 65 ezer forintról 94 ezer forintra. Az egészségügyben a növekedés átlagosan 66, az oktatásban 61 százalékos növekedés volt. Eközben a pénzromlás üteme megfeleződött: az elmúlt három évben 16 százalék volt, az Orbán-kormány alatti 32 százalékhoz képest.

A kormányfő hozzátette: 2001. végén egy átlagos magyar nyugdíj 38 ezer forint volt, idén 61 ezer forint lesz.

Szerinte 2002 óta folyamatosan csökkenek az adók. Az Orbán-kormány ideje alatt az átlagos bérek adóterhe hatezer forinttal növekedett, a jelenlegi kabinet idején nyolcezer forinttal csökkent.

Mint mondta, 2002-ben 530 kilométer autópálya volt az országban, 2006 végére 1040 kilométer lesz. Míg 2002-ben az átlagos magyar jövedelem vásárlóértékben az uniós átlag 56 százaléka volt, mára ez az arány 61 százalékra emelkedett. Jelenleg mintegy két százalékponttal gyorsabban növekszik a magyar gazdaság, mint az európai uniós országok átlaga. Hasonló feltételekkel 2017 környékére fogja elérni Magyarország a 25 uniós tagállam átlagos jövedelem-színvonalát, az éppen aktuális átlagot pedig 2030 körül.

Az Orbán-kormány négy évében 47 százalékkal, az elmúlt három évben 40 százalékkal növekedett az államadóság. A közös jövedelem 55,5 százaléka lesz az adósságállomány az év végén, ugyanannyi, mint 2001 végén volt - mondta el a miniszterelnök.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itthon

Újabb MSZP-s fantomtagcirkusz

Jogilag érvénytelen határozatokat hoztak az utóbbi évek MSZP-s kongresszusai - vélekednek a pártbéli fantomtag-toborzási botrányok kirobbantói. Legutóbb a kőbányai szocialisták keveredtek gyanúba; a budapesti kerületnél eközben az ügyészség nyomoz.

Itthon

MSZP-tagozat külön úton

Az MSZP jó féléves vajúdás után, csak idén tavasszal ismerte el társadalompolitikai tagozatát. A ma már mintegy 500 tagot számláló tagozat elveti a neoliberális gazdaságpolitika egyes elemeit, bírálja a kormány oktatáspolitikáját és támogatja a határon túliak autonómiatörekvéseit. Minderről Kerényi György, a tagozat ügyvivője nyilatkozott a hvg.hu-nak.

hvg.hu Itthon

Az SZDSZ ellenzi az árkommandót

Az SZDSZ azt kéri a kormánytól: az árkommandó helyett keressen más, piacbarát megoldást, hogy az adócsökkentés hatását az emberek érzékelhessék.

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Az ellenzék is az Ab-hoz fordul a kormánypárti médiagóliát miatt

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

Rabszolgatörvény: országos sztrájkra készülnek a szakszervezetek

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”