szerző:
MTI

Az önkormányzatok finanszírozásában lényegében nem lesz változás 2006-ban, azok ugyanzokon a bázison nyugodnak majd, mint idén - nyilatkozta Veres János.

A pénzügyminiszter a borsodi Deteken egy önkormányzati találkozón szólt arról, hogy a települések továbbra is számíthatnak a normatív finanszírozásra. Ennek egyik ága a tevékenységek fejkvóta szerinti finanszírozása, a másik a személyi jövedelemadó településeken maradó része.

A kisebb települések a jövőben is számíthatnak arra, hogy az állam kiegészíti a szja helyben maradó részét.

Az iparűzési adó rendszerét folyamatosan és fokozatosan alakítják át, éppen az önkormányzatok pénzügyi stabilitása érdekében, a felvett hitelek jelentős részének garanciája ugyanis a legtöbb helyen a helyi iparűzi adó - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Veres János megemlítette azt is, hogy az önhibájukon kívül, hátrányos helyzetben lévő települések júliusban számíthatnak a normatív finanszírozás részeként a nekik járó pénzre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Nem reagál a forint az adócsomagra

Árnyalatnyit gyengült a forint az euróval szemben a keddi nyitást követően a bankközi piacon az előző napi záráshoz képest, az eurót 247,99/43 körül jegyezték a hétfő délutáni 247,85/10 után.

Gazdaság

Az ötéves adócsökkentési program 13 lépése

Gyurcsány Ferenc ma a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén és napirend előtti parlamenti felszólalásában a kormány Száz lépés programjának részeként ismertette az ötéves adócsökkentési program 13 lépését. Az alábbiakban közöljük e lépéseket és ütemezésüket.

Vélemény

Az adócsökkentési lufi

Magyarországon "a rendszerváltás óta legnagyobb mértékű" adócsökkentésről beszélnek. Jól hangzik, de az is igaz, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem volt itthon érdemi adócsökkentés.

Gazdaság

Nem EU-konform a magyar iparűzési adó?

Az Európai Unió áfára vonatkozó irányelve kimondja, hogy néhány nevesített adón kívül a tagállamok nem vethetnek ki forgalmi típusú adót - írja elemzésében az Ernst & Young tanácsadó cég. A magyar iparűzési adó viszont inkább forgalmi adónak tekinthető, és erősen hasonlít az áfára, így 2004. május 1-től kérdéses, hogy ez az adóforma jogszerű-e Magyarországon.

Gazdaság

Az iparűzési adó sorsa

Az iparűzési adó fokozatos megszüntetését javasolja az adóreform-bizottság. Egyes adótanácsadók viszont úgy vélik: agónia helyett az adónem gyors halálát idézheti elő, ha az Európai Bíróság az uniós szabályokkal ellentétesnek ítéli az olaszok hasonló típusú regionális adóját.

Gazdaság

Demján: meg kell szüntetni a helyi iparűzési adót

A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint a helyi iparűzési adó példa nélküli adónem Európában. Demján Sándor változtatna a társasági adó mértékén, és csökkentené a bérköltségeket is.

MTI Gazdaság

Draskovics: az iparűzési adót el kell tüntetni

Az adóreformban akkora kockázatot szabad vállalni, amennyi nem veszélyezteti az egyensúlyőrző gazdasági folyamatokat - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Munkaadók ás Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) által Variációk az adóreformra címmel szervezett rendezvényén.

MTI Gazdaság

Elemzők a Gyurcsány-adócsomagról

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem segíti a magyar eurócsatlakozási céldátum teljesítését a hétfőn bejelentett adócsökkentési csomag, amely nem javítja a belátható időn belüli költségvetési konszolidáció esélyeit sem.

MTI Gazdaság

Gyurcsány javaslata nem adóreform?

Elemzők szerint a miniszterelnök által bejelentett adóintézkedések egyelőre nehezen ítélhetők meg. A jövőre kieső adóbevételek kompenzációja és ezen keresztül az államháztartás pozíciója növeli az eurózóna csatlakozással kapcsolatos kétségeket.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány kicsomagolta adóreformját

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 20 százalékra csökken jövőre, kisebb lesz az szja felső kulcsa, és bevezetik a 100 millió feletti értékű ingatlanok luxusadóját a kormány elképzelése szerint - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Pintér szerint nem voltak túlzóan erőszakosak a rendőrök a tüntetőkkel szemben

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Az MTVA feljelentette Hadházyékat

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

Karácsonyfa nélkül is van karácsony

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A DK nem csak az MTVA fegyveres őreit, a rendőröket is feljelentené

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen

A nap fotója: zebrán, vontatókötél felett emeltek át egy babakocsit Szombathelyen