szerző:
MTI

A Bonni Munkaügyi Központ szeptember 20-án és 21-én meghallgatást tart Budapesten a Foglalkoztatási Hivatalban, azokat várják, akik vendégmunkásként Németországban akarnak dolgozni, jelentkezésüket pedig előzőleg már beadták az illetékes helyi munkaügyi központnak.

Erről az Állami Foglalkoztatási Szolgálat internetes oldalán jelent meg tájékoztató. Németországban kormányközi egyezmény alapján évente 2000 magyar munkavállalónak biztosítanak vendégmunkásként munkavállalási engedélyt. Ennek célja, hogy a jelentkezők szakmai ismereteiket, és a német nyelvtudásukat gyarapítsák.

A 2000 munkavállalóra vonatkozó keretszámot hosszú évek óta nem sikerült még kitölteni. Általában 500-1000 magyar veszi igénybe ezt a lehetőséget évente. A korábbi években is voltak hasonló budapesti meghallgatások, amelyeken a német munkaügyi hatóság munkatársai a szakmai végzettséget igazoló okmányokról, a német nyelvtudásról kívánnak meggyőződni. 

A keretszám alacsony kihasználtságának egyik lehetséges oka, hogy kevesen beszélik a német nyelvet legalább középfokon. Ez ugyanis alapfeltétele ennek a munkavállalási engedélynek. A másik lehetséges ok, hogy csak a 18-40 év közötti, a saját szakmájukban elhelyezkedni kívánókat fogadják. 

Ráadásul akik már korábban, Magyarország európai uniós csatlakozása előtt kihasználták ezt a lehetőséget, és akár több részletben is 11 hónapot dolgoztak munkavállalási engedéllyel Németországban, azok nem jelentkezhetnek újra a vendégmunkás foglalkoztatásra. 

A német nyelvtudással, helyi tapasztalattal rendelkező korábbi vendégmunkásokat azért zárják ki a lehetőségből, hogy ne vegyék el a helyeket azoktól akik most akarnak szakmát, nyelvet gyakorolni. Ilyen újak viszont kevesen vannak, kevesen szereznek legalább középfokú német nyelvi ismeretet a 40 év alatti szakemberek közül.

A kétezer munkavállalóra vonatkozó éves keret Magyarország európai uniós csatlakozása óta pedig annyit jelent, hogy ilyen számban akár végleges munkavállalási engedélyt, azaz zöld kártyát is szerezhetnének.

A közösségi szabályok szerint ugyanis aki a csatlakozást követően legalább egy év folyamatos, legális munkaviszonyt mutat felNémetországban, vagy más, a munkaerőpiaci korlátozásokat fenntartó régi tagállamban, az jogosult az adott államban a zöld kártyára, azaz a korlátok nélküli további munkavállalásra. Ez igaz volt azokra is, akik már a csatlakozás előtt kezdték meg ezt az egy éves folyamatos legális munkaviszonyt, de azt már Magyarország európai uniós tagságát követően fejezték be.

Németország a zöld kártya szabálya ellenére a kellő szakmai végzettség, és nyelvtudás esetén minden további nélkül megadja az egy évre szóló munkavállalási engedélyt a vendégmunkásoknak. Ausztriában már más a helyzet: itt igencsak figyelembe veszik, hogy az engedély ne érje el az egy évet, azaz ne jogosítson zöld kártyára.

A németeknél szezonmunkára is fogadnak magyarokat már régóta, korábban évente 3 hónapos, 2004-től évente 4 hónapos időszakra. Ennél a foglalkoztatási formánál már alacsonyabb szintű nyelvtudással is munkavállalási engedélyhez lehet jutni, éves keretszám nincs. Régebben évente a 4000-5000-et is elérte az így munkát vállaló magyarok száma, az utóbbi időben ez a szám 3000-3500 körüli.

A háztartási alkalmazottakra, képesítés nélküli házi betegápolókra ugyancsak nincs éves keretszám, ezt a lehetőséget viszont kevés, száz körüli magyar veszi igénybe. A számítógépes szakembereket is keresték a németek, ennek sem volt túl nagy keletje a magyarok között.

A szeptemberi budapesti meghallgatáson betegápolókat keresnek majd, elsősorban idősek otthonába, mezőgazdasági munkásokat, különösen a marhatenyésztéshez, tejtermeléshez, sertéstenyésztéshez értő szakembereket, lótenyésztőket, lóápolókat, lovászmestereket, mezőgazdasági gépészeket, henteseket, építőipari szakmunkásokat, így kőműveseket, vasbetonszerelőket, vendéglátó-ipari szakembereket. Ezeken kívül más szakmák képviselőit is fogadják a meghallgatáson.

Főleg a betegápolóknál követelik meg a magas szintű német nyelvtudást, az egyéb szakmáknál elegendő a középszintű német nyelvismeret - derül ki az ismertetőből.
 


 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Karrier

Munkaügyi Minisztérium új támogatásai

Augusztus 24-én kerül a kormány elé a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának támogatására vonatkozó jogszabály tervezete –jelentette be a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium sajtószóvivője.

MTI Karrier

Több mint ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma Szegeden

Több mint ezer fővel, 6.428-ról 7.475-re nőtt a regisztrált munkanélküliek száma Szegeden és térségében 2002 és 2005 júliusa között - jelentette ki Rákos Tibor fideszes országgyűlési képviselő kedden, a csongrádi megyeszékhelyen.

MTI Karrier

FT: be kell engedni az EU-ba a kelet-európai munkaerőt

Az Európai Unió új tagországainak munkaerejét sújtó nemzetközi korlátozások felszámolását sürgette a Financial Times brit pénzügyi-politikai lap a brüsszeli kiadásának szerdai vezércikkében, azzal érvelve, hogy a bevándorló alkalmazottak segíthetnek elérni azt a gazdasági lendületet, amelyre az uniónak szüksége van.

hvg.hu Karrier

Nem bízunk a politikusokban, menedzserekben, újságírókban

A nagyvállalatok felsővezetőiről kialakított kép nem túl pozitív. Ez Európában és az USA-ban egyaránt igaz. Csak a politikusok hírneve rosszabb a vállalati vezetőkénél. A GfK Bizalom Index felmérése szerint a vizsgált 18 országban az orvosokat, a tanárokat, a rendőrséget és a katonaságot tartották a leginkább bizalomra méltónak.

MTI Világ

British Airways: a dolgozókkal fizettetik meg a sztrájkkárokat

A légitársaság vizsgálatot kezdett a múlt héten lezajlott munkabeszűntetési akció ügyében, s a vezetés egyszersmind bejelentette: a sztrájkban résztvevő földi kiszolgáló személyzet béréből levonja a munkabeszűntetés miatt kieső részt.

MTI Karrier

Már 230 ezer kelet-európai munkakereső Nagy-Britanniában

Több mint 230 ezer kelet-európai érkezett egyetlen év leforgása alatt, ez év június elejéig, munkát vállalni Nagy-Britanniába - olvasható egy friss brit kormányjelentésben. Ez aláhúzza, hogy korábban úgy becsülték: az EU kiszélesítésével legfeljebb évi 13 ezer munkás érkezik majd Kelet-Európából.

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

Védelem, titkosítás, újrahasznosítás – ezt üzeni most az Apple az iPhone-okról

A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók

A gyógyászati segédeszközök piacának összeomlásával fenyegetnek a gyártók

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható

Pokoli hőhullám éri el Európa nagy részét szerdán, 40 foknál melegebb idő várható

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek

A barlangból kimentett thai fiúk közül ketten búvárok akarnak lenni, ha felnőnek

Bíróság mondta ki, hogy a kormánymédia valótlant állított az Auróráról

Bíróság mondta ki, hogy a kormánymédia valótlant állított az Auróráról

Így néznek ki a Trónok harca szereplői Magyar népmesék-stílusban

Így néznek ki a Trónok harca szereplői Magyar népmesék-stílusban