szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb tizenhárom magyarnak, közülük tíznek posztumusz ítélte oda a Világ Igaza-kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet; az elismerő oklevelet és emlékplaketteket hétfőn adták át Budapesten.

"Azokat a bátor és igaz keresztény embereket tiszteljük meg, akik önzetlenül segítettek zsidó honfitársaiknak túlélni a vészkorszakot" - mondta héber nyelvű beszédében Izrael Állam budapesti nagykövete a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartott ünnepségen.
   
David Admon a holokausztra emlékezve közölte: Magyarországon  annak idején "nagyon sokan tétlenül nézték, nagyon sokan pedig tevőlegesen is részt vettek hatszázezer honfitársuk gettóba zárásában, vagonokba zsúfolásában, elhurcolásukban a biztos halálba".
   
Hozzátette ugyanakkor, hogy számos diplomata próbált segíteni az üldözötteknek, és e küzdelemben sok bátor és tisztességes magyar is részt vállalt, mert ezt parancsolta embersége.
   
A nagykövet úgy fogalmazott: Izrael, a zsidó nép nem felejti el segítőit, akiknek cselekedete legyen példa a helytállásra a ma és a jövő nemzedékének.
   
"Sajnos ma Európa-szerte megint tanúi lehetünk az antiszemitizmus újjáéledésének. A demokratikus világ vezetőinek fel kell venniük a harcot mindenféle antiszemita, rasszista megnyilvánulással szemben, hogy megőrizhessük erkölcsi értékeinket" - mondta.
   
David Admon arról is szólt, hogy jövőre Magyarország lesz az Összefogás a holokauszt tanításáért, emlékezetéért és kutatásáért elnevezésű nemzetközi munkacsoport soros elnöke.   

A rendezvényen, amelynek kezdetén egyperces csenddel emlékeztek a holokauszt áldozataira, jelen volt Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Dávid Ibolya, az MDF elnöke. Részt vett a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke
és ügyvezető igazgatója, Feldmájer Péter és Zoltai Gusztáv is.
   
Az eseményt szigorú biztonsági intézkedések mellett tartották: az Akadémia épületének teljes elülső frontját kerítéssel vonták körbe.
   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!