szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Gazdasági konzultáció tapasztalatai alapján a Fidesz megállapodást kötne a gazdasági élet szereplőivel - mondta Orbán Viktor pártelnök a konzultációt lezáró rendezvényen vasárnap. Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese reagálásában megkérdőjelezte a konzultáció hatékonyságát.

Orbán Viktor a rendezvényen hangoztatta: a párt kormányra jutása esetén felhasználná a konzultáció során összegzett javaslatokat. A pártelnök hangsúlyozta, hogy ezek alól azonban kivétel a gazdasági szereplők által javasolt egykulcsos jövedelemadó rendszere, mivel ez nem ad kedvezményeket a gyermekeket nevelő családoknak. Orbán Viktor szerint annyira igazságtalan a jelenlegi adórendszer, hogy még a nyúltartók is több kedvezményhez jutnak, mint a gyermekes családok.

A pártelnök szerint a konzultáció tapasztalatai alapján sokkal súlyosabb kép rajzolódott ki a gazdaság jelenlegi helyzetéről, mint azt gondolta volna. Hozzátette: a gazdaság problémájával a liberális elemzők is tisztában vannak, de erről azért hallgatnak, hogy ne segítsék Belzebub, vagyis az ő visszatérését a hatalomra.

„A gazdaság nem áll a lábán”

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság "nem áll a saját lábán", mivel 700 ezer embernek nincs munkahelye, pedig tudna és szeretne is dolgozni. Sajnálatosnak tartja, hogy a kormány nem csökkentette, hanem növelte a gazdaság függőségét, legyengítette a hazai kis- és középvállalkozásokat. A pártelnök közölte: a magyar gazdaság nem áll a saját lábán, mert az adósság növekedésének mértéke meghaladja a teljesítmény bővülésének mértékét, továbbá azért, mert nem jelennek meg a magyar vállalatok, a magyar emberek érdekei a gazdaságpolitikában.

Elemi érdek, hogy a saját lábára álljon a magyar gazdaság, ezt pedig a saját, nemzeti kis- és középvállalkozások jelentik - fogalmazott a pártelnök. Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy 2006-ban olyan kormány alakuljon, amely nem akar a gazdaság szereplői nélkül gazdaságpolitikát alkotni.

Kovács nem hisz a „konzultációban”

Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a Fidesz és Orbán Viktor már hónapok óta beszél az úgynevezett gazdasági konzultációról, azonban ennek "hatékonyságát" mi sem mutatja jobban, minthogy eddig még egyetlen épkézláb megvalósítható javaslatot sem fogalmaztak meg.

A szocialista politikus Orbán Viktor pártelnök szavaira reagálva kifejtette: "Továbbra is az adócsökkentést emlegeti Orbán Viktor, mint az egyik legfontosabb lépést, csak az a baja ennek a javaslatnak, hogy arról nem beszél, hogy az ehhez szükséges forrásokat honnan teremtik elő, kitől vonnák el a kieső bevételeket"

A szocialista frakcióvezető-helyettes hozzátette: azzal egyetértünk, hogy a magyar gazdaság nem áll a saját lábán, ami természetes, amikor egy Európai Unióba integrálódott országról és gazdaságról beszélünk, egy olyan gazdaságban, amelynek a túlnyomó része megfelel az ottani kihívásoknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Orbán: a mai magyar gazdaság amorális

A 2002 után erőre kapott vadkapitalista gondolkodásmódot meg kell fékezni Magyarországon - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke mielőtt aláírta pártja és a KDNP közötti választási együttműködést.

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Négy éven át küld biztonsági frissítéseket készülékeire a Samsung – az öné köztük van?

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Jelen lehetett Orbán egy 200 fős búcsúztatáson, mert a vallási szertartás nem államilag meghatározott rendezvény

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András

Újra együtt zenél Kispál András és Lovasi András