szerző:
MTI

Az adóhatóság a 2005. december 31-e után született, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárságú gyermekek részére már születésük után megképezi az adóazonosító jelet - jelentette be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH). Erre a babakötvény nyilvántartása miatt van szükség.

Az adóazonosító jelről a Magyar Államkincstár (MAK) értesíti a szülőket, az ennek igazolására szolgáló adóigazolványt azonban csak a szülők kérelmére állítja ki az adóhatóság. Az adóigazolványt mindenképpen ki kell váltani, ha a szülő START-számlát szándékozik nyitni és a gyermek adóazonosító jelét az adóigazolvánnyal kívánja igazolni. Ha a szülő a MAK-ot felhatalmazza arra, hogy a gyermek adóazonosító jelét a pénzintézetnek is megküldje, nem szükséges kiváltani az adóigazolványt.

A gyermek adóigazolványának kiadását a 0634/BABA jelű adatlapon lehet kérni. A térítésmentes adatlapot február 15-étől lehet beszerezni az APEH ügyfélszolgálatain. Az adatlap - várhatóan február 10-től - az APEH weboldaláról is letölthető lesz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

A főváros is beszáll a Babakötvénybe

Januártól az állami 40 ezer forint mellé 20 ezer forintos támogatást ad minden rászoruló újszülöttnek a fővárosi önkormányzat - nyilatkozta Demszky Gábor főpolgármester - a kerületek vezetőivel folytatott szerdai megbeszélését követően.

Gazdaság

Módosítanák a babakötvény szabályait

A Fidesz is támogatja az SZDSZ azon javaslatát, hogy a szegényebb családok gyermekei magasabb támogatást kapjanak - derült ki abban a parlamenti vitában, melyet a babakötvényről folytatott a parlament. A javaslatok szerint a bankok kevesebbet keresnek majd a babakötvényeken, mint korábban várható volt.

Vélemény

Nem baba a Babakötvény?

A Babakötvény vegyes fogadtatásra talált, egyesek kampányszagú látszatintézkedést, mások nemes szociális lépést emlegettek. Az eddigi tapasztalatok szerint az ilyen jellegű ösztönzések nem igazán képesek visszafordítani a negatív demográfiai trendet.

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

Olyan ritka a sztrájk nálunk, mint a fehér holló

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

128 millió forintért vásárolt festményt az MNB

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak