szerző:
MTI

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint "meglepő" ugyan, de sikerrel járhat Gyurcsány Ferenc táncos videoblogja. Az elemzés szerint blogjával Gyurcsány a fiatal és városi választók körében igyekszik erősíteni népszerűségét.

A Dresdner Bank londoni befektetési részlege (DrKW) - a City egyik legnagyobb, a magyar makrogazdasági és belpolitikai fejleményekről napi rendszerességű elemzéseket közlő háza - a Gyurcsány-videóról külön megjelentett értékelésében azt írta: a Batiz András kormányszóvivő honlapján látható felvételen a magyar miniszterelnök "Hugh Grant (angol filmszínész) táncgyakorlatát mutatja be".  Grant a Love Actually - Igazából szerelem - című filmben a brit miniszterelnököt alakította, és néhány perces táncbetéttel is bemutatkozott. 

A DrKW londoni elemzői szerint a jelenet "különösen meglepő" olyasvalaki részéről, akit "széles körben a visszafogottság és a komolyság megtestesítőjének tekintenek". A Dresdner szerint Gyurcsány Ferenc azzal, hogy a magyar miniszterelnökök közül elsőként publikált internetes naplót, vagyis blogot, egyértelműen a fiatal és városi választók körében igyekszik erősíteni népszerűségét.

Egyelőre nem világos, hogy ez a stratégia mennyire lesz sikeres. A szocialistáknak már most is jó a támogatottsága a városokban - Budapesten meggyőző, 44 százalékos szavazataránnyal győztek 2002-ben a Fidesz 32 százalékával szemben -, jóllehet (a Fideszénél) viszonylag erősebb szabadpiaci politikájuk a jelek szerint kevésbé népszerű a vidéki szavazótábor körében - áll a DrKW elemzésében.

Mindazonáltal a lépés illeszkedik az MSZP azon új keletű kísérletébe, amelynek célja a pártot a "Fidesz egyre duzzadó populizmusával szemben" az egyetlen életképes alternatívaként beállítani a fiatal, városi liberális szavazóknak - írták a Dresdner londoni elemzői.

A DrKW a választási esélyeket taglalva felidézi, hogy az MSZP még mindig a Fidesz mögött jár a támogatottsági listákon, de a különbség folyamatosan csökken. Jelentős tényező emellett, hogy a választók csaknem harmada még nem döntött, és ez a történelem tanúsága szerint az MSZP-nek kedvezhet. A szocialisták a 2002-es választások előtt is hátrányban voltak, és minden előrejelzés Fidesz-győzelmet jósolt - áll a londoni elemzésben. 

Ezek a jóslatok a Dresdner szerint arra a feltételezésre épültek, hogy a határozatlanok rokonszenve nagyjából egyenlően oszlik meg a két párt között, végül azonban az arány inkább 70-30 volt az MSZP javára, és ez elegendőnek bizonyult a győzelemhez.

A londoni Dresdner-iroda szerint az összetett magyar választási rendszerben szinte lehetetlen a választói szimpátiából pontosan meghatározni a parlamenti képviselői helyek számát, Gyurcsány "táncos bohóckodása" azonban éppen azt a pótlendületet adhatja meg, amellyel az MSZP a rendszerváltás utáni Magyarország első újjáválasztott pártjává válhat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Márki-Zay a legszegényebb nagyvárosi polgármester

Az Audi-dolgozók egy hétnél tovább is készek sztrájkolni

Az Audi-dolgozók egy hétnél tovább is készek sztrájkolni

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Napkeltétől kutatnak tovább a Premier League-csatár repülője után

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás

Nagy változás jön a YouTube-videóknál, könnyebb lesz a lejátszás