szerző:
hvg.hu

Összegyűjtöttük az elmúlt napok politikusi és szakértői nyilatkozatait a szerverügyről. Nézze meg, ki mit mondott, először, másodszor, harmadszor.

Február 13. hétfő

Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz szerver.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket - jelenti be Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn, hozzátéve: az ügy rendkívül súlyos, a választási kampány egészét befolyásolhatja.

Kicsivel később Gyurcsány Ferenc kormányfő napirend előtti felszólalásában elmondja: olyan országot szeretne, amelyben ahhoz van támogatás, hogy az egyik párt nem tör be a másik szerverére, ahol az egyik párt faxáról nem rendelnek meg olyan újságokat.

Megszólal az adatvédelmi biztos is, aki szerint a személyes adatokkal való visszaélés egyértelműen jogsértés, melynek büntetőjogi következményei is lehetnek. A személyes adatokat törvényi felhatalmazás vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni. A jogsértések megelőzése érdekében azonban a legális adatkezelőnek is kötelessége mindent megtenni - fűzi hozzá Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos hangsúlyozza, hogy csak a természetes személyek adatainak kezelését vizsgálhatja, a jogi személyek adataival való visszaélés más hatáskörbe tartozik.

Schőn Péter őrnagy, a BRFK szóvivője elmondja: a betörést elszenvedett budapesti székhelyű kft. ügyvezetője hétfőn a II. kerületi kapitányságon tett feljelentést. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

A fideszfrakcio.hu internetes szerkesztőség közleményben reagál Hiller sajtótájékoztatójára. Az MSZP elnökének "minden alapot nélkülöző vádjaival szemben" az igazság az, hogy nyilvános internetes fórumokon napokon keresztül szerepelt az az információ, hogy a brain.relativ.hu honlapon megtalálhatók az MSZP nyilvánosságnak szánt kampányanyagai - állítják. A Fidesz internetes szerkesztősége szerint "a fórumokon az is megjelent, hogy a honlapra való belépéshez szükséges, roppant titkos név az mszp, a roppant titkos jelszó pedig a pirosvirag".

Révész Máriusz Fidesz-szóvivő szerint Hiller "alaptalan vádaskodásának" egyetlen célja az, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy az MSZP kampányközpontjának munkatársai számtalan alkalommal kíséreltek meg támadásokat a fidesz.hu weboldal ellen, például az IP 217.150.130.1 azonosítójú számítógépről.

Nyakó István, az MSZP szóvivője kijelenti: hazudik a Fidesz akkor, amikor azt mondja, a szerver belépési kulcsa nyilvános volt. Szerinte gyenge az a védekezés, hogy a kódot találták valahol. A szóvivő szerint a Fidesz akkor is hazudik, amikor kis anyagnak, semmitmondó információknak nevezi azokat, amelyeket kigyűjtött. Mint mondja, körülbelül 11 órát volt a Fidesz a reklámügynökség szerverén, több tucat országgyűlési képviselő kampánytervét, kreatív javaslatokat és terveket szereztek meg. Nyakó Révész Máriusz közleményére reagálva megerősíti: a Fidesz portálja nyilvános, onnan bárki letölthet dokumentumokat, mint ahogy az mszp.hu-ról is.

Február 14. Kedd (Oldaltörés)

Az MSZP értékei, az MSZP választási anyagai közé betörtek - nyitja a napot Hiller István, az MSZP elnöke. Elmondta, hogy a "betörők" 2912 dokumentumot vittek el, többek között Szili Katalin, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc, Veres János, Nyakó István szocialista politikusoknak a választási dokumentumai közül.

Áder János szerint a behatolási ügy "vihar egy kanál vízben", égy úgy gondolja: "Hiller István megköszönhetné, hogy csináltunk neki egy kis ingyen reklámot". "Nem álproblémákkal kellene foglalkozni" - hangsúlyozta a nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője, aki szerint "semmiféle jogi probléma nincsen", mert "nyilvánosan hozzáférhető, elérhető információkról van szó". A rendőrség által bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozásról Áder János azt mondja: "úgy látszik, kampány van, s az MSZP, a kormány minden kampányeszközt bevet."

Az MSZP által is használt internetszolgáltató vállalkozás, a Citynet Communication Kft. ügyvezetője szerint cége nem "tört fel" és ezután sem fog "feltörni" publikus és privát internetes oldalakat. Szakos Szabolcs, a cég ügyvezető igazgatója leszögezi: a médiában nyilvánosságra került routefinder.citynet.hu (IP 217.150.130.1) cím mögött a Citynet Communication Kft. eszköze található, amelyet az MSZP több mint két éve bérel, ugyanakkor az eszközön folyó internet- és adatforgalomhoz a kft-nek "semmi köze nincs".

A számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény mellett akár az adatokkal való visszaélés, sőt a szerzői jogok megsértése is megvalósulhatott, amikor egy párt választási anyagait készítő cég szerver éről letöltötték az állományokat - veti fel az ügy egy új aspektusát Magyar Csaba internetes jogász.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke szerint az MSZP-nek a szerverüggyel az a célja, hogy a rendőrség segítségével ellehetetlenítse a Fidesz kampányát. Nem tartja helyesnek, amit a Fidesz munkatársai tettek, bár véleménye szerint csak olyasmit csináltak, ami az internet világában rendszeresen előfordul. A Fidesz a törvényes vizsgálatnak készséggel áll elébe, de határozottan fellép az MSZP vagy a rendőrség minden olyan törekvése ellen, amelyek arra irányulnak, hogy ellehetetlenítsék a Fidesz választási kampányát - figyelmeztet a a politikus.

"Nem mindegy, hogy valaki megnézi a kirakatot, vagyis egy nyilvános honlapot, vagy pedig betöri az üveget, kivesz onnan mindent és ellopja. A betörőt az sem menti, ha másnap mindenkit beenged a saját boltjába" - reagál Rogán szavaira Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szerint a Fidesz átlépte a törvényesség határát, ezért tettek feljelentést, valamint ezért kérték az Országos Választási Bizottságot, hogy foglaljon állást az ügyben.

Az igazi nagy különbség baloldal és jobboldal között, hogy a jobboldal úgy gondolja, hogy a demokratikus kontroll legfeljebb cicoma, amelyet meg lehet kerülni, amely egyébként érdektelen, és ebből kiindulva be lehet törni a rivális politikai párt számítógépeibe - csap oda újra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy budapesti fórumon.

"Jól átgondolt, tudatos és célzott provokációval állunk szemben. Megfontolatlan vádaskodások helyett inkább arra biztatjuk Nyakó Istvánt, éljen a lehetőséggel, és a Rogán Antal által ma délután nyilvánosságra hozott adatok segítségével töltse le a Fidesz kampányanyagait" - írja az MTI-hez eljuttatott közleményében Révész Máriusz, hozzátéve, hogy "az MSZP-vel ellentétben a Fidesznek nincs titkolnivalója.”

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke Az Este című műsorban pártja nevében cáfolja, hogy a Fidesz adta volna át a Magyar Nemzet című napilapnak Hiller István választási anyagait. A Magyar Nemzet február 10-én két oldalon közölt kampányanyagokat; a lapban közzétett matrica, póló, kilincsakasztó cédula nem része a szocialisták kampányának, a tervezet ezen részeit még tavaly novemberben elvetették."A választási kampányban a Fidesz nem az információszabadságért és az internet biztonságáért küzd, hanem bizalmatlanságot kelt a XXI. század modern technikája iránt. Behatol mások adatbázisaiba, szerver eibe, megkérdőjelezi európai színvonalú fejlesztési programok célját, sikerét" - tér ki az iskolák szélessávú internettel történő ellátása kapcsán a szerverügyre az informatikai és hírközlési miniszter közleménye.

Február 15. szerda (Oldaltörés)

"Azt szeretnénk, hogy ha a hátralévő 53 napban elkerülhetné a politika a hasonló atrocitásokat, mert az az út, hogy kriminalizálódjunk, hogy törjük föl egymás szervereit, hogy lopkodjuk az anyagokat, ahogy éppen a Fidesz tette nemrégiben az MSZP-vel, hogy lövöldözzünk adott esetben, a végén ez oda fog vezetni, hogy a választások helyett szkanderpartikat rendezünk, és ott fog eldőlni, hogy kik kerüljenek be a parlamentbe" - mondja Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke.

Megszólal Orbán Viktor is, aki "politikai provokációnak" minősíti a szerverügyet. Mint mondja, e téma is szóba került az elnökségi ülésen, de arra kérte frakcióvezetőt és a kampányfőnököt, hogy az ülésen ezzel a komolytalan üggyel ne foglalkozzanak. Nem szabad felülni annak, ha lényegtelen kérdéseket akarnak a politika napirendjére tűzni olyan fontos ügyek helyett, mint az otthonteremtés, vagy a nyugdíjak - teszi hozzá, jelezve, hogy Rogán Antal kampányfőnökhöz lehet fordulni ez ügyben.

A kampányban használt minden tisztátalan eszköz megengedhetetlen, ellenük határozottan tiltakozni kell - szögezi le az Országgyűlés elnöke szerdai közleményében. Szili Katalin úgy fogalmaz: "tisztességes kampányra számító politikusként, és az erkölcsi törvényeket tisztelő és követő magánemberként is felháborít, hogy ismeretlen elkövetők engedély nélkül adatokat töltöttek le az MSZP kampányát segítő cég számítógépéről". Szili szerint "a magyar politikatörténet példátlan szégyenfoltja a mostani akció, amely morális kérdéseket vet fel, s a levéltitok vagy a magántulajdon szentségének megsértéséghez hasonlítható".

Az MSZP-frakció közleményben bírálja Orbán Viktor azon kijelentését, miszerint komolytalan az úgynevezett szerver ügy. A frakció felszólítja az ellenzéki politikust, hogy ne nevessen a törvényeken, s a már többször beismert törvénysértés felelősét keresse meg, és vonja felelősségre.

Körülbelül 3000 dokumentumot töltöttek le az MSZP adatbázisából azok, akik a napokban feltörték a párt szerverét védő titkos kódokat - részletezi a betörés által okozott károkat Lendvai Ildikó az ESTÉ-ben. Az MSZP frakcióvezetője néhány példát is említ arra, milyen dokumentumokat szereztek meg tőlük: meg nem jelent szórólap-, nem nyilvános program- és időterveket. Lendvai szerint a történtek miatt bizonyos esetekben valószínűleg kénytelenek lesznek változtatni a stratégiájukon, például azon, hogy milyen rendezvényeket terveznek. Az alapvető politikai tartalmon nem terveznek változtatni, "hiszen nem gondolunk mást az országról azért, mert a Fideszes munkatársak betörtek egy gépre" - mondja Lendvai Ildikó.

Február 16. csütörtök (Oldaltörés)

Rogán Antal beazonosíthatónak nevezi, hogy a Fidesz-frakció szerveréről történt behatolás az MSZP kampányanyagaiba. A párt kampányfőnöke csütörtök reggel a Nap TV Kereszttűz Extra című műsorában elmondja, hogy az említett Fidesz szerverhez mintegy kétszáz "lelkes aktivista" fér hozzá, valamint országgyűlési képviselők, de az utóbbiak elsősorban a parlament szerverét használják laptopjukon keresztül. A politikus buta dolognak, illetve túlkapásnak tartja az esetet. "Amelyik lelkes munkatársunk ezt csinálta, az komoly hibát követett el, de azért nem fog összedőlni a világ" - mondja.

Hiller István, az MSZP elnöke csütörtökön bejelenti: személyes találkozót kezdeményez Orbán Viktorral, hogy az ellenzéki politikus elmondja, hogyan vélekedik a szerverügyről. "Ezt az ügyet nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni. Azt az ügyet, amin a Fidesz elnöke mosolyog, a magyar jogrend bűncselekménynek tartja. Úgy látom, olyan óriási a különbség közöttünk a demokratikus alapnormákat illetően, hogy közérdek, hogy erről szót váltsunk" - indokolja kezdeményezését a kormánypárti politikus.

A Fidesz nevében Révész Máriusz szóvivő határozottan visszautasítja Hiller István és Lendvai Ildikó "gyanúsítgató kijelentéseit". "Ismételten megerősítjük, hogy Hiller haver retro Che Guevarás pólójánál és Lendvai Ildikó MSZP feliratú illatosítójánál vannak az emberek számára fontosabb kérdések. Ezért sem ma, sem a jövőben nem kívánunk foglalkozni az MSZP politikai provokációs kísérleteivel" - írja csütörtöki közleményében a Fidesz szóvivője.

A liberálisok keveslik az MSZP kampányanyagai közé történt betörés beismerését, és felszólítják a Fideszt, hogy az eset miatt vonja le a személyi következményeket is - áll az SZDSZ közleményében. "Mi, liberálisok felháborítónak tartjuk, hogy az erkölcsi, és immáron jogi normák megszegését sem szégyellik a Fidesz kampányának szervezői" - hangsúlyozzák. Mint írják, Rogán Antal ugyanis hiába az informatikai bizottság elnöke, láthatóan nem nőtt még fel a modern technika kihívásaihoz, és sajnos úgy tűnik, hogy a demokrácia és a jogállamiság alapjait sem érti.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján újra kijelenti: "ha Hiller Istvánnak ez az egyetlen témája van, és csak erről fog sajtótájékoztatót tartani a következő hetekben, azt egészen nyugodtan teheti, de a Fidesznek az a véleménye, hogy a közéletnek vannak ennél fontosabb témái is, mint az otthonteremtés, vagy a munkanélküliség is".  Ironikusan megjegyzi: "Ha egy Hiller retro Che Guevarás pólót is kapnánk ajándékba, egy Hiller Haver feliratú illatosítóval, akkor meggondolnánk".

"A labda Orbán Viktornál van", rajta áll, hogy kíván-e érdemi vitát folytatni a szerver-behatolási ügyről - reagál Hiller István Rogán nyilatkozatára.

Február 17. péntek (Oldaltörés)

Péntek reggel az M1 Nap-kelte című műsorűban Pokorni Zoltán elmondja, vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről.

Nem politikai, hanem erkölcsi kérdés az úgynevezett szerverügy - mondja Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese pénteken az MTV Nap-kelte című műsorában. Szekeres Imre szerint érdektelen, hogy kinek milyen politikai haszna van az esetből, az a kérdés, hogy a politika milyen mintát mutat a társadalomnak.

"Orbán Viktor kudarcot vallott: az Országos Választási Bizottság döntése után nincs más választása, mint kiállni a nyilvánosság elé, elszámolni a közvéleménnyel a kampánylopási ügyben, és levonni a szükséges személyi konzekvenciákat" - olvasható az MSZP-frakció közleményében. Az Országos Választási Bizottság csütörtöki közleményében közölte: a választási alapelvek megsértésének tartja, ha valaki informatikai betörést és adatlopást követ el, és az így veszélyezteti a választások tisztaságát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fidesz-szerverről törtek be az MSZP-számítógépébe?

Hiller István szerint "alapos ok" van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait. Az MSZP elnöke sajtótájékoztatót tartott az esetről.

MTI Itthon

Pokorni: a fideszes cracker vállalja a felelősséget

Vállalnia kell a felelősséget annak a Fidesz-munkatársnak, aki kampányanyagokat töltött le az MSZP szerveréről - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

MTI Itthon

Milyen mértékben azonosít egy IP-cím egy felhasználót?

Tartozhat IP-cím internetszolgáltatóhoz és jelölhet végfelhasználót egyszerre - mutatott rá Martos Balázs, az Internetszolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja, a politikai pártok hackelés-vádjai kapcsán. Az MSZP tájékoztatása szerint hétfőn a Fidesz számítógépes szerveréről behatoltak a szocialista párt választási anyagaiba.

Újságíró-gyilkosság: terhelő vallomást tettek a dúsgazdag üzletember ellen

Újságíró-gyilkosság: terhelő vallomást tettek a dúsgazdag üzletember ellen

Kétmilliárd forintosnál is nagyobb ingatlanüzletet köt a Rába

Kétmilliárd forintosnál is nagyobb ingatlanüzletet köt a Rába

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén

Videóra vette egy motoros, hogy végighajt egy forgalmas híd ívszerkezetén

Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Végre jött egy jó hír a globális felmelegedéssel kapcsolatban

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál

97 milliós nyaralója van Kocsis Máté feleségének a Balatonnál

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is

22 éves helyettes államtitkár? Voltak itt már durvább történetek is