szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétnapos hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Vlagyimir Putyin orosz államfő. A köztársasági elnök hivatalának otthont adó épület előtt, a Szent György téren Sólyom László államfő katonai tiszteletadással fogadja a magas rangú vendéget.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sándor palotában kezdi programját, előbb szűk körű megbeszélést tart Sólyom László köztársasági elnökkel, ezt pedig plenáris ülés követi. Az orosz delegációt később a Parlamentbe várja Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A plenáris tárgyalást követően a két fél képviselői tíz kétoldalú megállapodást írnak alá, köztük a középtávú gazdasági együttműködés fő irányait kijelölő memorandumot.

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg az orosz államfő kétnapos hivatalos látogatása. Putyin Moszkvából repülővel ideszállított páncélozott limuzinjával érkezett a Sándor-palotához. Vaskordonokat állítottak fel a járdaszegélyeknél és a Dísz teret kordonráccsal választották el a Szent György tértől, az államfői tárgyalások helyszínétől. A Dísz térre vezető utcákat Putyin megérkezése előtt rendőrautók is eltorlaszolták. A királyi palota tetejéről  távcsöves mesterlövészek pásztázták a környéket, a levegőben két rendőrségi helikopter körözött.

Megkoszorúzta az 1956-os emlékművet

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Országház előtti Kossuth téren megkoszorúzta az 1956-os forradalom és szabadságharc magyar áldozatainak emlékművét. "Oroszország megérti és átérzi 1956 erkölcsi vonatkozásait, ugyanakkor a Magyarországgal való kapcsolatokban szeretnénk a jövőre gondolni" - fogalmazott az elnök. Putyin nem gondolja, hogy a mai modern Oroszország felelősséggel tartozik az 1956-ban történtekért. Örömmel tapasztalja ugyanakkor, hogy a jelenlegi magyar kormány nem politizálja át a kényes kérdéseket, nem fenyeget ezzel, és nem alkalmaz oroszellenes retorikát.

Sólyom László és Gyurcsány Ferenc kedd este díszvacsorát ad az orosz vendég tiszteletére a Szépművészeti Múzeumban.

Szerdán Putyin elnök megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét és a Szovjet Hősök Emlékművét, majd a Magyar Nemzeti Múzeumban részt vesz a sárospataki református kollégiumnak az Oroszországtól egy hete visszakapott köteteit bemutató kiállítás megnyitóján. A látogatás azzal zárul, hogy Gyurcsány Ferenc otthonában látja ebédre vendégül Putyin elnököt, aki Budapestről Prágába utazik tovább, ugyancsak kétnapos vizitre. 

Az orosz elnököt Budapestre elkísérő Szergej Lavrov külügyminiszter szerda reggel tárgyal magyar kollégájával, Somogyi Ferenccel.

Kétoldalú látogatás keretében legutóbb 1992 novemberében járt Budapesten orosz államfő, Borisz Jelcin személyében. 

Gyurcsány Ferenc megítélése szerint Putyin elnök budapesti látogatása annak a folyamatnak a befejeződését jelenti, amelynek során újra rendeződtek a rendszerváltást követően szétzizálódott kapcsolatok, és a sárospataki kötetek hazatérése lelkileg is lezárja a kétoldalú kapcsolatokban az elmúlt másfél évtizedben tapasztalt folyamatot. A miniszterelnök létszükségletnek nevezte Magyarország számára a kiegyensúlyozott, folytonosan fejlődő viszonyt egy stabil Oroszországhoz. 

Putyin és Sólyom: kedvező a kétoldalú kapcsolatok alakulása (Oldaltörés)

Az orosz és a magyar államfő kedvezőnek értékeli a kétoldalú kapcsolatok helyzetét, és hasonlóan ítéli meg fejlesztésének lehetőségeit, különösen gazdasági és kereskedelmi téren. Vlagyimir Putyin és Sólyom László erről a Sándor-palotában folytatott tárgyalások után beszélt.

Az orosz államfő kijelentette, hogy rendhagyónak tekinti vizitjét, amit az tett lehetővé, hogy az utóbbi négy év alatt gyökeresen megváltozott az orosz-magyar kapcsolatok minősége. A múltban sok probléma volt a két ország között, most az a feladat, hogy a jövőbe tekintsünk, nem feledve a múltat - mondta Putyin az 1956-os forradalom kapcsán.

"A kapcsolatok megváltozásában nagy érdemei vannak a magyar kormányfőnek és elődjének, Medgyessy Péternek; a gazdasági kapcsolatok is új minőséget kaptak" - hangsúlyozta az orosz elnök.

A két államfő előbb szűk körben tárgyalt egymással, majd a delegációk részvételével plenáris ülés következett. A szokásoknak megfelelően a vendéglátó és vendége kölcsönösen megajándékozták egymást. Sólyom László herendi porcelánnal lepte meg orosz partnerét: egy oktogonális formájú, kétszemélyes, WBO - "aranyszegélyű Windsor" - mintázatú csokoládéskészlettel, hölgyajándékként pedig egy fedeles rózsafogós, ugyancsak WBO díszítésű bonbonierrel. 

Vlagyimir Putyin egy 50-szer 70 centiméteres litográfiát hozott magával Sólyom Lászlónak. A 2004-ben készült képen, amely kőnyomatos technikával készült papírra, a XIX. század közepi moszkvai Kreml és a környező épületek láthatóak. A Sólyom Erzsébetnek szánt hölgyajándék egy sodronytechnikával készített ládika: Kazakovo város művészeti stúdiójában tavaly kézimunkával gyártották a 14X5X8,8 centiméteres méretű, ezüstözött rézdrótokból és fonalakból, illetve fémgömböcskékből álló dobozkát, amely azért kapta a Nyírfa nevet, mert fedelét hat nyírfalevélből álló kompozíció díszíti.


Kétoldalú egyezményeket írtak alá (Oldaltörés)

Három kétoldalú dokumentumot - köztük a gazdasági együttműködés középtávú
fejlesztésének fő irányairól szóló emlékeztetőt - írtak alá Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelenlétében a Parlamentben.
   
A memorandumot a kormányközi vegyes bizottság kéttárselnöke, Kóka János gazdasági és közlekedési, valamint Leonyid Rejman informatikai miniszter látta el kézjegyével.

Ugyancsak ők írtak alá megállapodást az orosz-magyar nanotechnológiai együttműködés programjáról, egy innovációs központ létrehozásáról Miskolcon.

Az oktatási tárcák között 2006–2008-ban megvalósítandó együttműködésről szóló jegyzőkönyvet Magyar Bálint oktatási miniszter és Vlagyimir Fridljanov   oktatási és tudományos miniszterhelyettes látta el kézjegyével.

Az orosz delegáció programjának időbeni csúszása miatt a parlamentben nem írtak alá több egyezményt, de ismertették az aláírandó másik hét dokumentumot.

A magyar gazdasági és közlekedési minisztérium gazdasági együttműködésről állapodik meg az orosz Cseljabinszk megye, valamint Szverdlovszk megye kormányával.

A magyar Belügyminisztérium Bevándorlási és Állampolgársági Hivatala egyetértési nyilatkozatot ír alá az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálattal a migráció területén megvalósuló együttműködésről.

Együttműködési megállapodást köt a Magyar Telekom Rt. és az orosz MTT Rt. nemzetközi technikai összeköttetés szolgáltatásáról, és együttműködési memorandum születik a Magyar Villamos Művek és a JeEsz–Oroszország Rt. között.

A pénzügyi tárcák megállapodnak a volt Szovjetunió és a Magyar Köztársaság közötti kölcsönös államadósságok 1994-től történő törlesztéséről szóló kormányközi megállapodás módosításáról, a már lezárt egyezmény utolsó törlesztési tételéről. 

Ugyancsak megállapodást ír alá a két külügyminisztérium képviselője arról, hogy a volt szovjet műszaki központok tulajdonjoga átszáll a magyar államra, az ingatlanok a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésébe kerülnek; a korábbi szovjet ingatlanokat a korlátozások feloldásával a magyar fél a jövőben bármilyen célra felhasználhatja.

A megállapodás egy 1979-es szovjet-magyar egyezményt érint, amely a Szovjetunióból a Magyar Népköztársaságba szállított gépek, berendezések és műszerek kiszolgálását elősegítő szovjet műszaki központokról, bemutatótermekről és lakóházakról szól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Miniszterek élén jön Putyin

Budapestre érkezik kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki politikai és gazdasági tárgyalásai mellett részt vesz a Magyarországra visszaérkezett sárospataki könyveket bemutató kiállításon. Putyint hatvan fős orosz sajtódelegáció kíséri el Budapestre.