szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyar segítséggel épül a Cseljabinszki területen madárinfluenza elleni vakcinát előállító gyár. A kormányszóvivő pontosítja a sajtóértesüléseket.

„Bár sem megállapodás nem köttetett még, sem hivatalos értesítést nem kapott hazánk, örömteli hír, hogy mai sajtóértesülések szerint magyar közreműködéssel kívánnak madárinfluenza elleni oltóanyaggyárat építeni a cseljabinszki területen”– reagált Batiz András kormányszóvivő a hírre.
   
A Valgyimir Putyin orosz elnök kíséretében utazó cseljabinszki kormányzó a magyarországi látogatás során abban egyezett meg Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel, hogy közös a két fél szándéka az együttműködés, a madárinfluenza elleni harc terén. A magyar miniszter egyértelművé tette: Magyarország számára egyaránt jó lehetőség akár magát az oltóanyagot, akár a know-how-t, a magyar vakcina előállítási technológiáját értékesíteni. Szumin kormányzó arra tett ígéretet, hogy az általuk kedvezőbbnek tartott megoldásról hivatalos értesítést küldenek – áll a kormányszóvivő közleményében

A korábbi hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása adott alkalmat a megállapodásra. Az orosz delegáció tagjaként Pjotr Szumin kormányzó megbeszélést folytatott Rácz Jenő egészségügyi miniszterrel, s úgy állapodtak meg, hogy Magyarország képviselői már a közeli napokban Cseljabinszkba utaznak egyeztetésre.

A felek megállapodást írtak alá a gazdasági együttműködésről, és e dokumentum keretében valósítanak meg és finanszíroznak több beruházási projektet. Többek között egy kőolajfinomító és egy üveggyár felépítését, valamint a szövetségi szintű lakásépítési programban való aktív részvételt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fókuszban

Madárinfluenza-riadalom

A madártetemek begyűjtésével, a baromfiállomány kötelező ólba zárásával próbálják megakadályozni a hatóságok, hogy a vadmadarak által az európai országok zömébe behurcolt H5N1-vírus a háziszárnyasokat is megtámadja. A pánik a teljes baromfiágazatot padlóra küldheti.

MTI Itthon

Miniszterek élén jön Putyin

Budapestre érkezik kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki politikai és gazdasági tárgyalásai mellett részt vesz a Magyarországra visszaérkezett sárospataki könyveket bemutató kiállításon. Putyint hatvan fős orosz sajtódelegáció kíséri el Budapestre.

MTI Itthon

Nem tárgyalnak a magyar vakcina eladásáról

Amíg nincs a madárinfluenza H5N1 vírusa ellen kifejlesztett magyar vakcinára hivatalos forgalomba hozatali engedély, addig a minisztérium nem folytat az eladásról tárgyalásokat - közölte az Egészségügyi Minisztérium annak kapcsán, hogy az amerikai kormányzat vakcinát akar beszerezni.

MTI Itthon

A főállatorvos szerint újabb madárinfluenza-fertőzések várhatók

Süth Miklós országos főállatorvos szerint a vízi élőhelyek környékén további madárinfluenzás esetekre lehet számítani a tavasz folyamán; a fertőzési lánc megszakadása a költözés befejeztével a madarak párba állásától várható, ami május végéig megtörténik.

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Hamvay Péter: Magyarra Kelet!

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Korábban megfogadta, hogy nem lesz több corgija, most mégis két kutyakölyköt kapott fiától II. Erzsébet királynő

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban

Foci-Eb: az ír kormány szerint túl korai dönteni arról, lehet-e negyed ház a dublini stadionban