szerző:
MTI

A nyuget-európai lapok azt elemez7getik, hogy vajon sikerrel jár-e Orbán Viktor utolsó kísérlet arra, hogy taktikai áldozattal életben tartsa a konzervatív erők koalíciójának esélyét.

A Fidesz és az MDF közös kormányzásához szabott feltételeinek nyilvánosságra hozatalával Orbán Viktor és Dávid Ibolya is nagyot kockáztatott az International Herald Tribune című párizsi újság szerint, amely csütörtökön úgy vélte, hogy egyik álláspontot sem támogatnák egységesen a szavazók a magyar parlamenti választások második fordulójában.

A Fidesznek a még nyitott 110 mandátumból a jobboldali győzelemhez elengedhetetlen 68-hoz „reménytelenül” szüksége van az MDF támogatására az angol nyelvű, Párizsban kiadott újság szerint, amely hangsúlyozza: a miniszterelnök-jelöltségről való lemondásával „az ellenzéki konzervatív párt karizmatikus vezetője” felrázta a magyar politikai életet.

A Fidesz elnökének az MDF-fel közös kormányfő-jelölt állításról a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott mondatait részletesen idézve az IHT kiemeli: a két jobboldali párt közös kormányzása alatt Orbán Viktor egy kifelé nyitó, Európa-párti álláspontról indulva egyre inkább nacionalista válaszokat adott. Miniszterelnökként az egészségügy és a mezőgazdaság strukturális problémáinak megoldása helyett a gazdasági patriotizmusra szavazott, s ezzel növelte az állami befolyást a gazdaságban.

Dávid Ibolyának a Fidesz ajánlatát megelőző nyílt leveléből is idézve, amelyben a lap szerint a volt igazságügyi miniszter a nagyobb ellenzéki párt felelőtlen ígéreteinek nyilvános visszavonását kérte, az IHT úgy véli, hogy feltételeinek nyilvánosságra hozatalával mindkét pártelnök nagyot kockáztatott.

Ezek után a jobboldali szavazóktól távol áll, hogy közös miniszterelnök-jelöltet és közös listát támogassanak jól tudva, hogy a beígért költekezések nem fognak megvalósulni – mutatott rá az International Herald Tribune. A párizsi lap hozzátette, hogy az első forduló után hajszállal vezető, Gyurcsány Ferenc által irányított szocialisták is tettek pazarló ígéreteket, például a nyugdíjak emeléséről.

*

A Die Presse című osztrák napilap szerint Orbán Viktor azért mondott le a miniszterelnök-jelöltségről, hogy megmentse a jobboldal választási győzelmét.

A konzervatív napilap csütörtöki számában Peter Bognar tudósító „látványos fordulatról” írt alig másfél héttel a magyarországi parlamenti választások második fordulója előtt. A cikkíró szerint Orbán Viktor, a nemzeti-konzervatív Magyar Polgári Szövetség (Fidesz-MPSZ) vezetője teljességgel meglepetésszerűen visszavonta a kormányfői posztra vonatkozó igényét, helyette pedig felajánlotta a Dávid Ibolya vezette neokonzervatív MDF-nek, hogy állítsanak közös jelöltet, mert a Fidesz egyedül nem lenne képes megnyerni a választásokat.

Orbán arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány félrevezette a magyarokat azzal, hogy az első negyedévi költségvetési hiány adatát „törvényellenesen” csak az első választási forduló után hozta nyilvánosságra. A szerző szerint Orbán lépése azért meglepő, mert Dávid Ibolya MDF-elnök többször elutasította a Fidesz-MPSZ korábbi közeledési kísérleteit. A tudósító szerint Orbán képes volt úgy megosztani az országot, ahogyan egyetlen más magyar politikus sem. Bírálói hatalommániás populistának tartják, így Dávid Ibolya MDF-elnök is. A kormányfői posztra vonatkozó igényének a visszavonásával éppen ezeket a hangokat hazudtolja meg – emelte ki a cikkíró.

*

A Der Standard című liberális napilap „Orbán partnert csalogat a miniszterelnöki hivatallal” címmel közölte budapesti tudósítójának beszámolóját. Kathrin Lauer egyebek között megállapította, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök meglepetésről gondoskodott a választások második fordulója előtt: felajánlotta a miniszterelnöki posztot a kis jobbközép MDF-nek cserébe a párt jelöltjeinek visszalépéséért a második választási forduló előtt. A tudósító úgy értékelte: az MDF-jelöltek visszalépése egyes választókörzetekben valószínűleg növelnék a Fidesz esélyeit, de elemzők abból indulnak ki, hogy a Fidesznek az MDF-fel szövetségben sem lenne esélye. A Fidesz a legjobb esetben 177, az MDF pedig 12 mandátumra számíthatna, a szocialisták és a liberálisok 196 mandátumával szemben – áll az írásban.

A liberális napilapban Paul Lendvai Női politikusok felemelkedőben című írásában valódi szenzációnak nevezte azt, hogy – egyetlen közvélemény-kutató által sem várt módon – az MDF bejutott a parlamentbe, ami azt jelenti, hogy újrakeverték a kártyákat. Ez, írta, mindenekelőtt Dávid Ibolya állhatatosságának köszönhető. Emlékeztetett az MDF és a Fidesz közötti viszony alakulására, és kiemelte, hogy ezekben a napokban Dávid Ibolya roppant nyomás alá kerül, hogy mégis győzelemhez segítse Orbánt. Emlékeztetett arra, hogy az MDF elnöke – aki mérsékelten konzervatív programot, keresztényszocialista értékeket képvisel – élesen visszautasítja Orbán baloldali-populista és nacionalista retorikáját. Úgy vélte, a választásokig kérdéses marad, hogy „a bátor politikus asszony” meg tudja-e győzni pártbázisát a Fidesztől való elhatárolódásának a helyességéről. Kiemelte, hogy most mindenképp reális esélye van arra, hogy a parlamentben mérsékelt konzervatív erőként szerezzen magának nevet.

*

A Neue Zürcher Zeitung című svájci napilap Orbán lemondása a miniszterelnöki hivatalról címmel közölte prágai székhelyű tudósítójának beszámolóját. A tudósító szerint a bejelentés abból a szempontból nem meglepő, mert a Fidesz az első választási forduló után rettentően szorult helyzetbe került. A cikkíró a jelenlegi helyzet alapján úgy látja, hogy a fiatal demokratáknak gyakorlatilag már nincs kilátásuk arra, hogy a liberálisokkal koalícióban levő szocialistákat a második fordulóban döntően legyőzzék. A cikkíró szerint Orbán Viktor gyorsan változatott konfrontatív irányvonalán az MDF-fel kapcsolatban. A tudósító szerint ez az utolsó kísérlet arra, hogy taktikai áldozattal életben tartsák a konzervatív erők koalíciójának esélyét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A világsajtó a régi koalíció esélyeiről beszél

A magyar parlamenti választások széles sajtóvisszhangot váltottak ki a világban, annak ellenére, hogy a legutóbbi információk a magyarországi politikai események iránti nemzetközi közönyről szóltak. Valamennyi nagy hírügynökség és számos kevésbé ismert hírforrás is közzétett friss elemzéseket, tudósításokat. Ezekből szemezgettünk.

Kigyulladt egy műanyag-feldolgozó Jászberényben

Kigyulladt egy műanyag-feldolgozó Jászberényben

Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját

Kirúgták a vizes vb körözés alatt álló gazdasági igazgatóját

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Generációról generációra teremtjük újra az erőszakot

Megvan, mikor érkezhet a Samsung Galaxy S11 – és mellé egy meglepetés

Megvan, mikor érkezhet a Samsung Galaxy S11 – és mellé egy meglepetés

Benézett 330 alá a forint

Benézett 330 alá a forint

Meghalt egy nyugdíjas, aki grillsütővel fűtött spórolásból

Meghalt egy nyugdíjas, aki grillsütővel fűtött spórolásból