szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árvízi károk felszámolására tett európai uniós segítségről beszélt Somogyi Ferenc külügyminiszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztató keretében.

A miniszter kiemelte: a legutóbbi külügyminiszteri tanácsülésen, március elején, magyar kérésre napirendre vették az árvízi helyzet ügyét. Elmondta: a magyar álláspont alapvető üzenete az volt, hogy a jelenlegi árvízi helyzet nagyon sok tekintetben történelmi rekordokat dönt, mind a vízállás magassága, mind a speciális figyelmet igénylő folyószakaszok hossza tekintetében. Az árvízi helyzet az egész régióra vonatkozóan jelent nagyon komoly problémát – mutatott rá Somogyi.

A külügyminiszter kiemelte azt is: az EU érdeke, hogy már a veszélyhelyzet kialakulásakor legyen nemzetközi egyeztetés, koordináció az árvízi helyzet elhárítására, a károk csökkentésére az érintett országok és az EU illetékes szervei között.

Mint Somogyi elmondta, felvetése pozitív fogadtatásra talált a tanácsülésen. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a tanácsülés után, március 10-én, Szlovákiában tett látogatása során támogatásáról biztosította azt, hogy új európai uniós irányelv szülessék, amely megkönnyíti az árvíz sújtotta tagállamoknak a hozzáférést a természeti katasztrófa okozta károk enyhítését célzó uniós pénzekhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Salgó Andrea (hvg.hu) Itthon

Egyedül a hullámtérben

Áradás, rendkívüli készültség, tetőzés 860 centiméteren - negyven éve volt ilyen utoljára a Dunán. Mozgósított lakosság, sok önkéntes próbált úr lenni a gáton. De vajon mi történt a védvonal túlsó felén? Ki állta a sarat a Duna partján, és milyen támogatást kaptak az itt élő fővárosi, illetve budakalászi ingatlantulajdonosok? A hvg.hu a hullámtérben élők lehetőségeiről érdeklődött.

hvg.hu Itthon

Napokig tarthat az áradás

Szolnoknál 1005 centiméteren tetőzött a Tisza, Csongrádon csütörtökre várják a tetőzést. A katasztrófavédelem felkészült a veszélyeztetett emberek kitelepítésére. Szakemberek szerint az áradás napokig is eltarthat, csak lassan apad a folyó.

MTI Itthon

Eddig 970 millióba került a védekezés Észak-Magyarországon

A védekezésre várhatóan a következő időszakban is szükség lesz az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) működési területén, mert a Tisza és a Bodrog vízszintje is csak nagyon lassan apad – közölte Csont Csaba, az igazgatóság szóvivője.