Orbán Viktor esetleges utódlása nyitott kérdés, több levegőt kell adni a helyi szinten sikeres fiatal politikusoknak – hangsúlyozta a Duna televízió reggeli „Barométer” műsorában Stumpf István a Századvég Alapítvány elnöke. Az Exterde Tibor műsorvezetőnek adott interjúban kifejtette: „rossz politikai stratégiából rossz kampánystratégia következett”

Stumpf a Fidesz vezérkarral, anno 2000
© Dudás Szabolcs
Stumpf István: A Fidesznek is le kell vonnia a tanulságokat az elmúlt négy év politikai stratégiájából. A jobboldal egyesítésének a folyamata befejeződött, körülbelül eddig lehet eljutni a jobboldal egyesítésében. A jobboldal együttműködésére kell helyezni a hangsúlyt és emellett a kormányzóképesség felmutatása kulcsfontosságú, hiszen a Fidesz tulajdonképpen többek között azért veszítette el a választást, mert nem tudott ilyen alternatívát a szavazóknak felmutatni.

Exterde Tibor: Kormányzóképesség alatt azt érti, hogy a Fidesz egyedül, vagy szövetségeseivel képes a parlamenti többséget megszerezni?

S. I. Kiderült, hogy egyedül nem tud. És az is kiderült, hogy amíg ilyen a magyar választójogi rendszer, és amíg baloldalon lehet találni stratégiai szövetségest, addig a Fidesznek is kell olyan stratégiai szövetséges, amely önálló szereplője a magyar politikának és azokat a szavazatokat is be tudja gyűjteni, amelyet a Fidesz különböző okok miatt nem tudott. Vagy azért mert a szavazó nem szereti a Fideszt, vagy azért mert nem szereti Orbán Viktort, vagy azért, mert le akarja váltani ugyan a szociál-liberális kormányt, de nem talál olyan pártot, amelyre a szavazatot le lehet adni. A jobboldalon sok kihasználatlan szervezeti, szellemi kapacitás volt, amit nem sikerült integrálni, amivel a kormányzóképességet határozottan meg lehetett volna mutatni.

E.T.: Lehet a Magyar Demokrata Fórum a Fidesz szövetségese? Dávid Ibolya nagyon keményen bírálta első választási éjszakán elmondott beszédében a Fideszt.

S. I.: Dávid Ibolya az elmúlt másfél hónapban folyamatosan Fidesz-ellenes retorikával tartotta magát a közfigyelem középpontjában. Nagyon nehézzé tette a Fidesszel való együttműködést, függetlenül attól, hogy az Fidesz az MDF-fel kapcsolatban súlyos stratégiai hibákat követett el. Nem az együttműködés kimutatása irányába hatott, hogy Dávid Ibolyának, mint ellenzéki pártnak, a második forduló éjszakáján egyetlen kritikai mondata sem volt a kormányra, folyamatosan a legnagyobb ellenzéki pártot kritizálta. Természetesen szavazatokat, meg támogatást akar szerezni, elsősorban a Fidesztől. Szerintem nem ez a helyes stratégia ha ő valóban egy új jobboldali konzervatív pártot akar létrehozni.

E.T.: Azt is mondta a Magyar Demokrata Fórum elnöke, hogy szerinte nem kizárt, földindulásszerű változások lesznek a jobboldalon. Alighanem a Fidesz megváltozására, szétesésére gondolt .

S. I. : De ezt nem Dávid Ibolya fogja előidézni. Minél erősebben támadja akár a jobboldal vezetőjét, akár a Fideszt, az inkább összehúzza a sorokat a Fidesz mögött és nem teszi lehetővé, hogy egy tisztességes, mély elemzés és értékelés következzen a választási kudarc nyomán

E.T.: Elképzelhetetlen az a forgatókönyv, hogy a választási kudarc után a Fideszből kiválnak csoportok?

S.I.: Nem. Most az az egyik stratégiai kérdés, hogy a Fidesz hozzájárul-e például ahhoz, hogy a KDNP önálló parlamenti frakciót alakítson.

E.T.: Miért volna ez az érdeke?

S. I.: A jobboldal sokkal szélesebb területen tudna megjelenni, különböző reprezentációkban, az ORTT-től kezdve a Nemzeti Bank felügyelő bizottságáig, a különböző parlamenti bizottságokban, emellett talán ki lehetne szélesíteni a jobboldal integrációját. Sokkal több szakértőt lehet behozni, és az egyeztetés, a szövetség, az összefogás konkrét lehetőségei megnyilvánulnának a parlamenti munkában és a parlamenten kívüli munkában is.

E T.: Orbán Viktor elnök marad?

S.I.: Ezt nem tudom megmondani, ez nyitott kérdés. A kongresszuson fel fogja ajánlani a lemondását, aztán pedig a kongresszus eldönti, hogy Orbán Viktornak milyen szerepe lehet a jobboldal további együttműködésében. Szerintem Orbán Viktornak elévülhetetlen, felbecsülhetetlen érdemei vannak abban, hogy egy nagyon erős, megkerülhetetlen konzervatív erő alakult ki, olyan viszonyok között, amilyen viszonyok között ezt nagyon nehéz megtenni, a szétaprózott jobboldal okán. Ezt a történelmi érdemét senki nem vitathatja el tőle, tehetségére, politikusi tapasztalatára, amit az elmúlt 18 évben Magyarországon szerzett, szüksége van a magyar jobboldalnak. Hogy hol tudja leginkább kamatoztatni ezt az erőt, ez nyitott, és egy jövőbeni vita kérdése.

E.T.: Számít, hogy van-e lehetséges helyettese, utódja? A Fideszben csak néhány embert említenek.

S.I.: Három évvel ezelőtt senki nem gondolt arra, hogy Gyurcsány Ferenc lehet 2006-ban a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje vagy ő meg tudja nyerni a választásokat. Tehát könnyen elképzelhető, hogy Orbán Viktor árnyékában nem is tudott felnőni, mert nem próbáltatott ki olyan politikusi egyéniség és személyiség, aki például a jobboldal vezető meghatározó politikusa lehet az elkövetkezendő időben. Több levegőt kell adni a fiataloknak, több levegőt azoknak a sikeres politikusoknak, akik már többedszer bizonyították helyi szinten, hogy igen elkötelezettek a jobboldali értékrend iránt, sikeresek és megoldják a feladatokat. Nekik is lehetőséget kell kínálni az országos politikában.

E.T.: A szocialisták voltak jók vagy a Fidesz volt rossz ebben a kampányban?

S. I.: A Fidesz volt rossz. Én azt gondolom, hogy a rossz politikai stratégiából rossz kampánystratégia következett, számos vezetési, kampánydöntési hiba is közrejátszottak abban, hogy nem sikerült elérni azt a mobilizációs képességet, amelyet egyébként a Fidesz szeretett volna és mondjuk, logisztikailag készen is volt erre. És hát különösen a második fordulóban a több mint 200 ezerrel kevesebb Fidesz szavazó azt jelzi, hogy maga a párt elnöke bizonytalanította el saját szavazóinak egy részét is azzal, hogy visszavonta magát a miniszterelnöki jelölésből. Bár ezt egy olyan megfontolásból tette, hogy fenntartsa a polgári kormányzás esélyét. De ezt nagyon nehezen tudták az egyszerű szavazók megérteni. Sok apró és jó néhány stratégiai hiba okozta azt, hogy a Fidesz képtelen volt megteremteni a kormányváltás feltételeit.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Újra népszavazásokkal próbálkozik a Momentum

Újra népszavazásokkal próbálkozik a Momentum

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

DiCaprio lángszóróval támadja a nácikat – itt az új Tarantino-film előzetese

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak

Bezár a francia fehérneműgyár Dombóváron, emberséges búcsút ígérnek a 200 dolgozónak

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

Olyan sört főztek a tudósok, amilyet az ősi Egyiptomban ittak

A kórházban is legyen gyereknap

A kórházban is legyen gyereknap