szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környezetvédelmi szempontok érvényesülését legalább annyira fontosnak tartja Óbuda önkormányzata, mint a beruházó érdekeit a Hajógyári-sziget-projektben - közölte az Tarlós István polgármester.

Környezeti és beruházói szempontok egyforma súllyal esnek latba a szabályozási terv elfogadásában - mondta a III. kerületi önkormányzat vezetője.

Tarlós István azt követően nyilatkozott, hogy a kerületi képviselő-testület szerdán levette napirendjéről a Hajógyári-sziget kerületi szabályozási (korábbi nevén: részletes rendezési) tervét. Mint a távirati irodának mondta, az önkormányzatnak nem volt elég ideje a környezeti hatástanulmány megismerésére.

A szabályozás elfogadását az indokolná, hogy az ÁPV Rt. eladta egy beruházónak a sziget déli részét, az egykori hajógyár épületeit és az ahhoz tartozó földterületet. A beruházó elképzelése szerint itt a többi között szálloda, konferenciaközpont, apartmanhotelek, kaszinó és sportpályák épülnének.

A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésén - még a kerület által rendelt környezeti hatástanulmány elkészülte előtt -, egyetértési jogával élve zöld utat adott a mintegy 400 milliárd forint értékű magánbefektetői projektnek, amelyet Demszky Gábor főpolgármester "álomsziget-beruházásnak" nevezett.

Óbuda polgármestere szerint a kerületi képviselő-testület legkorábban a 14-ére tervezett rendkívüli ülésén veheti napirendre az ügyet. Ugyanakkor hangsúlyozta: "elképzelhető, hogy egyáltalán nem kerül a testület elé az ügy, ha úgy látják, környezetvédelmi okok miatt a beruházás a jelenlegi formájában nem támogatható".

A beruházónak a környezetért aggódó szervezeteket kell megnyugtatnia, a kerület csak ezt követően fogadja el a szabályozási tervet - mondta a polgármester.

A Levegő Munkacsoport és a Védegylet szerdán Tarlós Istvánnak írt levelében azt kérte, halassza el a testület a szabályozási tervvel kapcsolatos állásfoglalását. Utaltak arra, hogy csak hétfőn vehették kézhez a környezeti hatástanulmányt, így az önkormányzathoz hasonlóan nem volt idejük alaposan elolvasni az anyagot, a lakosság pedig egyáltalán nem ismerhette meg a benne foglaltakat.

Az Élőlánc, a Levegő Munkacsoport és három kerületi civil szervezet egyidejűleg előzetes állásfoglalást juttatott el az önkormányzatnak a Hajógyári-szigetre tervezett beruházásról, amelyben a környezetvédelmi feltételek szigorítását javasolta.

A környezetvédők szerint a beruházás hátrányai legnagyobb részben a III. kerület lakóira hárulnának, míg az előnyökből alig élveznének valamit. Összességében a jelenleg ismert paraméterek mellett megállapítható, hogy a beépítés a kerület lakóinak valószínűsíthetően károkat okoz majd - olvasható az előzetes állásfoglalásban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Mégsem Óbudán épül fel az új MTV székház?

A kerületi önkormányzat visszavonta az építési engedélyt, így elképzelhető, hogy nem a korábban tervezett óbudai helyszínen épül fel a Magyar Televízió (MTV) új székháza - közölte Czeglédi László, a közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Gazdaság

Magánpénzből épülhet új sportcsarnok Óbudán

Hatalmas sport- és egészségügyi központ épülhet Óbudán, egyetlen fillér közpénz nélkül. A harmincmilliárdos beruházást egy ingatlanfejlesztő cég valósítja meg európai uniós támogatással. Az előkészítés, a tervek legyártása, a pályázat elkészítése és beadása, valamint az építkezés is a cég feladata lesz - írja a Népszabadság.

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Újabb rekordot döntött a koronavírus-fertőzöttek száma Horvátországban

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt

Trumpék kérésére újraszámolták a szavazatokat Milwaukee-ban, Biden előnye nőtt