Tetszett a cikk?

Bemutatjuk, miért lehet hasonló az ingatlanok értékesítési szisztémája két kerületben. Miért kaphatta meg a XIII. kerület, azaz Angyalföld a Király utca 40. bontási engedélyezését. Honnan indultak azok a VI. és VII. kerületi vezető politikusok, akiknek neve a kétes belvárosi ingatlanügyek mindegyikénél unos - untalan felmerült.

Hunvald György
Az előző cikkekben bemutatott kettős adás-vételi szerződésekről,és ingatlan ügyek körüli botrányokról szerettük volna megkérdezni Hunvald György VII. kerületi polgármestert és az Erzsébetvárosi jegyzőnőt, de egyikőjük sem vállalta az interjút. Hunvald György kollégájától azt az információt kaptuk, hogy a polgármester elfoglaltságai miatt legalább két hétig nem tud rendelkezésünkre állni. A VII. kerület jegyzőnője is azt üzente, hogy csak később és kizárólag írásban lesz hajlandó reagálni, ám ezt a mai napig nem tette meg.

Úgy hallani, Hunvald, aki az idén MSZP listán bejutott a parlamentbe, mint országgyűlési képviselő, a fővárosi MSZP-ben a frakcióvezetői poszt felé tör. Bennfentesek szerint a következő ciklusban akár a főpolgármesteri széket is megpályázná.

A VI. és a VII. kerület mai vezetése korábban szoros munkakapcsolatban állt. Hunvald alpolgármesteri posztról került a polgármesteri székbe. Alpolgármestersége alatt (1998-2002) az Erzsébetvárosi Vagyonkezelő Rt. élén (ez a cég látja el az önkormányzati tulajdonú ingatlanok értékesítését) Ungár Klára dolgozott, akinek rövid ideig helyettese volt Verók István, a VI. kerület jelenlegi polgármestere. Ungár pillanatnyilag Verók tanácsadója.

Verók István
Verók hivatalos önéletrajzában vagyongazdálkodási tanácsadóként mutatja be politikai szerepvállalása előtti munkáját, ám életútja ennél jóval kacifántosabb. Bő húsz éve még a Reflektor Könyvkiadónál dolgozott sofőrként, emellett szállított kéziratokat, és ha kellett, villanyszerelési munkákat is elvégzett. Majd két év elteltével ugyanitt főszerkesztő-helyettesnek nevezték ki. Útja innen a Fehér Házba, az MSZMP pártközpontjába vezetett, ahol édesanyja francia tolmácsként segítette évtizedeken át a pártvezetés munkáját. Verók kezdetben protokollos volt. Feladata lett többek közt a hozzánk érkező külföldi delegációk szabadidős programjainak összeállítása és a szállásszervezés.

Csintalan Sándor úgy emlékszik Verók Istvánra, mint aki akkoriban még nem végzett aktív politikai tevékenységet. A pártközpontban a Nemzetközi Osztályon adminisztratív és technikai feladatokat látott el, útleveleket intézett, és ha kellett repülőjegyekért szalasztották.

A politikus rendszerváltás utáni munkahelyei már nyilvános önéletrajzában is fellelhetők. 1993-ban fordult az ingatlanügyek felé. Igazgatóhelyettese lett az Octogon Kft.-nek, amely önkormányzati lakások és helyiségek értékesítésével foglalkozott. Ennek a cégnek lett jogutódja a Terézváros Kft., ahol 1995-től Verók helyettesből ügyvezető igazgatóvá lépett elő. A céget 1999-ben beolvasztatták a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-be. Ekkor felajánlották neki a részvénytársaság vezérigazgató-helyettesi posztját, ám ezzel egy időben Erzsébetvárosból is kapott ajánlatot, és az utóbbit fogadta el.

Fürst György
Bár polgármesterként manapság sokan Fürst György gazdasági alpolgármester bábjának tartják, a kerületi  MSZP-SZDSZ-koalíció idén is őt indítja újra az önkormányzati választásokon.

Fürst neve a VI. kerületben még képviselőjelöltként sem kerül szóba. Az ő előélete a rendszerváltás idején a Kiss Péter vezette Baloldali Ifjúsági Társasághoz (BIT) kötődik. A terézvárosi önkormányzathoz 1994-ben került be a kerületi MSZP és a BIT megállapodásának köszönhetően, mint pénzügyi, költségvetési és vagyongazdálkodási szakértő. Legalábbis ez állt névjegykártyáján. Ez idő tájt érettségivel rendelkezett, amelyet mostanára az önkormányzat anyagi támogatásával humán erőforrás szakon megszerzett diplomájával egészített ki.

A Hild-ház bontásának háttere (Oldaltörés)

Fürstöt személyes barátság fűzi Arie Yom-Tov izraeli üzletemberhez, aki a Constrattic Kft. vezetőjeként az Autoker Holding számára hajt fel ingatlanokat. Az Autokernek sikerült megszereznie a VI. kerület négy házát. Yom Tov éveken át harcolt a Kodály körönd két épületéért is, amelyre a korábbi fideszes testület még egy osztrák céggel kötött szerződést. A megállapodás végrehajtását a jelenlegi kerületi vezetés húzta-halasztotta, míg az osztrák befektető meg nem egyezett Yom-Tov cégével. A Kodály-háznak életveszélyes a tornya és kerületi költségen állítják helyre.

Az Autoker megvásárolta a Király utca 40.-et is. Miután az Óvás Egyesület nyilvánosság elé tárta, hogy a házra a hetedik kerületi építési hatóság jogsértő módon adta ki a bontási engedélyt, a tiltakozás nyomán Erzsébetváros az ügyet átengedte Angyalföldnek, azaz a XIII. kerületi önkormányzatnak. Ott adózik az Autoker Holding – és nem is keveset. (Az adott önkormányzat területén az építésügyi hatósági feladatokat csak egy másik helyhatósághoz tartozó hivatal láthatja el. Elvileg a hatósági feladatokat nem a polgármester, hanem a jegyző irányítja.)

Az Óvás Egyesület tagjai a fentebb bemutatott okok miatt is követelik, hogy a VI. és VII. kerületben a helyi lakosok sérelmére kötött, az önkormányzatoknak hasznot nem hozó, az értékek pusztítását eredményező, korrupciógyanús szerződéseket érvénytelenítsék. Bíróságon kívánják kiharcolni a lakásbérlők elővásárlási jogának tiszteletben tartását, az Andrássy úti paloták elidegenítésének felülvizsgálatát, a világörökség lakóterületként való megőrzését.

A Főváros vezetése pedig kivár az őszi önkormányzati választásokig.

Sipos Anett

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Szerbiában is tesztelik az orosz vakcinákat

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak

Nagyon bejött az Apple-nek az elmúlt időszak