szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Védett besúgók címmel jelentetett meg írást csütörtökön a Der Standard című osztrák napilapban Paul Lendvai vezető ausztriai publicista. „A múlt többször is megígért feldolgozása helyett Magyarországon a szocialista kormánybürokráciában harc tombol az öt titkosszolgálat háromra való csökkentése körül. Egy városszerte ismert újságíró-besúgó a hangadó, még a sztálini érából, ő a polgári titkosszolgálatok hivatalos szóvivője", írja Lendvai.

Az ismert publicista abból az alkalomból ragadott tollat, hogy Lengyelországban a kinevezett varsói érsek kénytelen volt lemondani magas tisztségéről a közvélemény, a sajtó és a Vatikán nyomására. „Míg azonban Varsóban és Szófiában a sorok rendezéséért küzdenek, addig Magyarország ebben a vonatkozásban is a politikai erkölcsiség kudarcát éli át” – állítja Lendvai. Lengyelországgal ellentétben Magyarországon az egyházi vezetők múltjának nincs igazi átvilágítása.

Szerinte a besúgók internacionáléját - Varsótól Budapestig, Pozsonytól Szófiáig és Bukarestig - hatalmasságok védik a háttérből. Ismeretes, hogy néhány újgazdag villámgyors karrierjénél titkosszolgálati kapcsolatok játszottak szerepet. Lendvai idéz Varga László történész "A világ besúgói egyesüljetek!" címmel Budapesten megjelent új könyvéből, amely megsemmisítő vádat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a titkosszolgálati dossziék kétharmada eltűnt és a titkosszolgálati akták nyilvánosságra hozatalára tett kísérletek ismételten meghiúsultak.

Kelet-Európában sehol sem olyan nehéz az archívumokhoz hozzáférni, mint Magyarországon. A kormányzó szocialisták és a liberálisok aktaforradalmat ígértek azt követően, hogy 2002 közepén lelepleződött: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök szigorúan titkos elhárító tiszt volt. Lendvai felhívja a figyelmet, hogy Varga bebizonyítja, továbbra is az öt titkosszolgálat rendelkezik a titkos aktákhoz való hozzáférés jogával. Emlékeztetett arra, Ungváry Krisztián fiatal történész volt az, aki leleplezte, hogy Paskai László (már nyugalmazott) bíboros és számos más egyházi tisztségviselő is besúgói tevékenységbe bonyolódott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Nemzetbiztonsági átszervezés

Önálló marad a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, ugyanakkor összevonnák a jelenlegi két-két hírszerző és elhárító szolgálatot - formálódik a terv, amiről várhatóan január 8-án tárgyal a nemzetbiztonsági kabinet.