Tetszett a cikk?

Tegnap közöltük Ungváry Krisztiánnak a HVG-ben megjelent cikkét, amely az egykori belügyesek, állambiztonságiak mai szerepét taglalja. Erre reagált személyes megtámadtatás címén Kolláth György ügyvéd, aki tagadta Ungváry vele kapcsolatos állításait, amit válaszában azonban Ungváry továbbra is fenntartott. Kolláth most újra írt. A jogász levelét közöljük, noha az írás új tényt nem állít. A vitát szerkesztőségünk a maga részéről lezártnak tekinti.

Kolláth György

Utószó egy szellemi kukabúvárnak

A kifogásolt cikk
Ungváry Krisztián Papírdandár című cikkét itt olvashatja.
Tovább >>
A hvg.hu internetes újságban Ungváry Krisztián válaszolt az én rövid reagálásomra. Ismét csúsztatott és hazudott is, miként azt tette végig a polgári és büntető perünk során. Aki a saját szemének hisz inkább, képet kap a honlapomon a per lényeges állomásairól és hivatkozásairól. Látni fogja: Ungváryt a saját szakmájának jóérzésű zöme is megtagadta. Hiába figyelmeztették időben, hogy nálam nem fog találni terhelő tényt az állambiztonsági múltról, akciózott tovább. A történelem szemétdombján kutakodó belevaló gyerek már csak ilyen: ahol tud, árt, betart. Szellemi kukabúvárként erkölcsi-politikai ítéleteket oszt, rongydarabnak nézve azokat, akik a keze közé kerülnek. Ebben a helyzetben összekoszolhatja magát az is, aki egy méltatlan vita szívós résztvevője. Ezért itt és most, ezzel az utószóval abbahagyom a polémiát.

Egyetlen dologra szeretném felhívni a figyelmet. Bő tíz éve az Alkotmánybíróság az ügynökmizériáról szóló törvény felülvizsgálatakor két körülményre helyezett hangsúlyt. Egyrészt, az állambiztonsággal sújtottak információs kárpótlására, másrészt az államélet, s benne a régi rendszer „áttetszőségének” biztosítására. E célokhoz szükségtelen emberek kiszerkesztése, megalázása, személyes adataik sérelme, felmutatásuk akként, hogy jól megköpködhessék őket. Ungváry egész eddigi munkássága az utóbbit példázza. Egy neki tetsző törvény-módosítás (tíz)ezrével hozna felszínre a cikkében szereplő tetemrehívásokat, tárná fel kamu módon összeesküvés-elméletek fő-, és alszereplőit, verné szét még jobban miatta is megosztott társadalmunkat. Tudják, mi van akkor, ha egy japán selyempincsi magáévá kíván tenni egy agarat? Nem éri fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vélemény

Döglött (ügynök)akták, hamis kísérletek

A HVG 2007. évi 9. számában Ungváry Krisztián történész kétfenekű írást jegyzett Papírdandár, Volt belügyesek és az iratnyilvánosság címmel. A közélet gyűlölködő megmondója formálisan az állambiztonsági iratok eltűnését, hollétét, mennyiségét és felhasználhatóságát panaszolta fel – sok gonosz sejtetéssel.

Itthon

Ungváry válaszol Kolláthnak

Ungváry Krisztián Papírdandár című cikkét, amely a HVG idei 9. számában jelent meg, Kolláth György kifogásolta több ponton. A vita új fordulatot vett: Ungváry Krisztián a reakcióra reagál. Az alábbiakban az ő szövegét közöljük.

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Egy őrült youtuber bemászott Elon Musk több emelet magas rakétájához, és videózott is

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]

Vizsgálat indult a Facebooknál a magyar politikusok elérésének csökkenése miatt [frissítve]