Tetszett a cikk?

Magyarországon 2010 és 2014 között lehet bevezetni az eurót, a dátumot a Magyar Nemzeti Bankkal 2008 végéig kidolgozandó közös program után lehet bejelenteni – mondta Gyurcsány Ferenc a Napi Gazdaságnak adott interjúban.

A miniszterelnök úgy látja, hogy az euró bevezetésének feltételei között nem a költségvetési hiány lefaragása lesz a legnagyobb kihívás, hanem az inflációs kritérium. Az árfolyamrendszerre, a lebegtetésre vonatkozóan a jegybank többször tett javaslatot, legutóbb néhány hónapja – felelte Gyurcsány Ferenc a forint árfolyamsávjának lehetséges eltörlésére vonatkozó kérdésre. "Gondolom, a jegybank szakértőinek véleménye nem változott időközben, vagyis az új elnöknek is megteszik javaslatukat, s ha azzal egyetért az MNB új elnöke, akkor a kormánynál ezt indítványozza, a kormány majd akkor megfontolja a felvetést, de jelenleg ez nincs napirenden" – tette hozzá a kormányfő.

A miniszterelnök szerint a gazdaságpolitikai kockázatok közül egy éven belül lekerülhet a napirendről a költségvetési egyensúly kérdése. Úgy véli, hogy a következő kockázati tényező már nem a költségvetési egyensúly, hanem a növekedés. Épp ezért összpontosít az egész fejlesztési program a növekedés és foglalkoztatás céljait szolgáló beruházásokra, ezért kell nyitott és átlátható politikát folytatni – fogalmazott a kormányfő.

"Azok az országok növekednek a legdinamikusabban, amelyek rendkívül szigorú gazdaságpolitikát folytatnak, egyben nyitottak" – mondta Gyurcsány Ferenc, aki úgy látja, hogy Magyarországon ennek a gondolatnak nincs többsége, itt azzal lehet népszerűséget szerezni, ha protekcionista politikát folytat valaki. Az egészségügyi reform után a nyugdíjrendszer átalakításába vág bele a kormány – jelezte a kormányfő, aki úgy látja, hogy a 2012-2013 utáni időszak valós átalakítását célzó javaslatokat 2009-ig ki kell dolgozni.

A nyugdíjreformnak jót tenne a teljes politikai konszenzus, hisz az 40-50 évre szól – vélekedett Gyurcsány Ferenc, hozzátéve, hogy a svédek ezt a reformot már tíz éve készítik elő, a csehek három éve dolgoznak rajta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

A nyugdíjkorhatárt 67 évre emelhetik

Németországi ipari munkások tízezrei tartottak munkabeszüntetéseket szakszervezetük, az IG Metall szervezésében, így tiltakozva a nyugdíjkorhatár 67 éves korra tervezett emelése ellen.

Hét nap

Nyugdíjemelések

A valamennyi nyugdíjast érintő januári 4 százalékos emelésen felül ellátásuk korrekciós növelésében részesülnek azok...

MTI Itthon

Márciusban fizetik ki a 13. havi nyugdíj felét

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság és a MÁV Zrt. Nyugdíj Igazgatóság egy utalványon, de ellátásonként külön jelölve, a szokásos nyugdíj-kifizetési napon folyósítja a márciusi nyugdíjat és a 2007. évi tizenharmadik havi nyugdíj első.

euractiv.hu Karrier

Ki fizeti a csődbe ment cég helyett a nyugdíjat?

Ha egy dolgozó azért nem jut hozzá a neki járó kiegészítő nyugdíjhoz, mert a járandóságot finanszírozó munkáltatója csődbe ment, az állam nem köteles átvállalni ezt a terhet - mondta ki egy konkrét ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bajba kerülhetnek a magán-nyugdíjpénztári tagok

Késedelmi pótlékot fizet az, aki február 12-ig nem az adóhivatalnak utalta a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat, és ahelyett, hogy korrigálná tévedését, megvárja, amíg szolgáltatójától visszakapja a tévesen utalt összeget. Bírság szabható ki azokra az egyéni vállalkozókra, illetve munkaadókra is, akik ugyan az adóhivatalnak utaltak, de a tagdíjtól eltérő összeget. A következő bevallási idő március 12., nem árt tanulni az eddigi hibákból.

Itthon

Reformlépések az egészségügyben: hogy jár a beteg?

Az egészségügyi reform első regulái után a betegek még nem értik, miért lesz majd jobb nekik. A helyzetet csak bonyolítja, hogy az orvosok és ápolónők saját érdeksérelmeiket gyakran a betegek megkárosításaként igyekeznek feltüntetni.