szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szervezetten működő, autó-lízingcsalásra szakosodott bűnözői csoportot derített fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gépjármű Bűnözés Elleni Osztálya, a gyanúsítottak mintegy kétmilliárd forint kárt okoztak.

A bűncselekmény-sorozat felderítése 2007-ben kezdődött, amikor a rendőrség felfigyelt egy csoportra, melynek tagjai bérelt vagy lízingelt kocsikat vittek külföldre – elsősorban Görögországba – és ott értékesítették azokat, majd Magyarországon lopottként jelentették be őket. A gépkocsikat Hegyeshalomnál kiléptették az országból, majd Olaszországban, Ancona városában hajóra rakták, és a görögországi Patrasban értékesítették.

A nyomozók az eljárás során megállapították, hogy a csoport Magyarország számos pontján bérelt különböző jogi- és magánszemélyektől személyautókat. A bérlés során hamis, vagy más nevére kiállított személyi igazolvánnyal igazolták magukat. A gépkocsikat a bérleti szerződés határidejének lejártát követően nem vitték vissza és bérleti díjat sem fizettek. Ezzel a módszerrel 38 autókölcsönzéssel foglalkozó céget és magánszemélyt károsítottak meg.

A bűnözői csoport hajléktalan, vagy rossz anyagi helyzetű személyeket is felhasznált a csalásokhoz: őket arra bírták rá, hogy saját nevükre akár több személygépkocsit is vásároljanak. A gépkocsikra különböző pénzintézeteknél hitelt vettek fel, de a kölcsön törlesztését meg sem kezdték, a gépkocsikat átadták a szervezett elkövetői csoport tagjainak, akik azokat külföldön eladták. Az elkövetők 17 különböző pénzintézet sérelmére követtek el így bűncselekményt.

A csalássorozat során körülbelül 500-600 magyar személyautó került jogellenesen Görögországba, ahol a rendőrség szerint vélhetően hamis, vagy hamisított okiratokkal helyezték őket forgalomba. A nyomozás során a görög rendőrség az elmúlt hónapokban 56 olyan gépkocsit foglalt le, amelyet Magyarországon köröztek.

Az eljárásban a rendőrség 27 személyt hallgatott ki gyanúsítottként, velük szemben jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást. A hatóság látókörébe került két görög állampolgár is, akik a gépjárművek Görögországba szállítását és értékesítését végezték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Egyre kevesebb gépkocsit lízingelnek

A lízing volumene az idén a harmadik negyedévben éves összehasonlításban mindössze egy százalékkal, az első háromnegyedévben viszont 14 százalékkal nőtt a Magyar Lízingszövetség tagjainak adatai alapján. Az első félévben az éves növekedés még 18 százalék volt.

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Nem, a gazdagok adókedvezményei a gazdagokon kívül senkinek nem jók

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját

A fővárosi kormányhivatal elmeszelte a Meseország mindenkié című könyv kiadóját