Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

Minda Zoltán.
Cégfantomizálási szabásminta
© Túry Gergely
„Ez egy koncepciós eljárás, aminek a célja, hogy leplezze a Legfelsőbb Bíróságon elkövetett közokirat-hamisítás, bűnpártolás, hivatali visszaélés sorozatot” – kezdte bíróságon tett vallomását Minda Zoltán. A sajtóban csak perkirályként emlegetett, 1997 óta 29 bírót és 8 ügyészt feljelentő férfit az ügyészség közokirat-hamisítással vádolja, az első tárgyalás kedden volt a csepeli bíróságon.

A történet lényege, hogy a Minda által képviselt, egyébként végelszámolás alatt álló Pepszolg Kft. végelszámolója, Nagy Lajos 2003-ban úgy döntött, lemond ebbéli tisztségéről. Helyére a társaság taggyűlése egyhangúlag Minda Zoltánt jelölte ki. A társasági szerződés módosulásáról – ügyvéd jelenlétében – jegyzőkönyv is készült, amivel Minda közjegyzőhöz ballagott. Utóbbi a taggyűlési okirat alapján aláírási címpéldányt állított ki neki. A cégbíróság azonban később felfüggesztette, majd megszüntette az eljárást.

Egyedül Mindát vádolják

Az ügyészség szerint Minda Zoltán azzal követte el a bűncselekményt, hogy közjegyzővel hitelesítette az aláírási címpéldányt, s azt nyújtotta be a cégbíróságra, noha tudnia kellett, hogy a Pepszolg végelszámolóját csak a cégbíróság nevezhette volna ki. A magát ártatlannak való perkirály és ügyvédje, Havas Gábor szerint viszont az egész vád teljes képtelenség, mivel a csődtörvény hatálya alatt álló Pepszolgnak is jogában állt taggyűlést tartani, így személycseréről is dönthettek. Ráadásul – mint azt a bíróságon is elmondták – a cég nem nevezte ki végelszámolónak Mindát, pusztán jelölte.

De ha igaza van is az ügyészségnek a bűncselekmény tényét illetően, felmerül a kérdés: miért csak – a sorozatos feljelentései miatt az igazságszolgáltatás berkeiben kevésbé közkedvelt – Minda Zoltán ellen indítottak eljárást? Az ügy többi szereplőjét – a társaság tagjait és az eljáró ügyvédet – csak tanúként hallgatták ki a nyomozók, illetve a tárgyalást vezető bírónő, Fülöpné dr. Tóth Emőke. A közjegyzőt pedig még a bíróságra sem idézték be tanúnak, csak a rendőrség hallgatta ki a nyomozás idején.

Összekeverték Kaiser Edével

Az ügyészség amúgy sem szerepelt valami fényesen az első tárgyaláson: Minda Zoltán és ügyvédje kérdésére a tárgyalás során szinte végig szótlanul ülő fiatal ügyésznő azt sem tudta (vagy akarta) megmondani, pontosan milyen jogszabály képezi a vád alapját. „Úgy gondolja, hogy törvénytelen a vád? Kérem, ezt vegyék jegyzőkönyvbe!” – replikázott az ügyésznő a jogszabályt firtató védői kérdésre. Mi több, az első tárgyaláson az is kiderült: a bűnjel (azaz a vád alapját képező közokirat) nincs a bíróság birtokában.

A tárgyaláson főleg a vádlott beszélt. Több órán keresztül tartó vallomásában lényegében azt ecsetelte, hogy a vele – egy privatizációs ügy miatt – hosszú évek óta perben és haragban álló dr. Pintér János és köre mozgatja úgy a szálakat, aminek hatására az ügyében eljáró bírók és ügyészek sorra követik el a törvénytelenségeket. Példának említette, hogy bírósági határozatok rendelkező részét írják át, illetve „gyanúsan véletlenül” eljárási hibákat vétenek: egy bíróval szembeni feljelentés kapcsán például összekeverték Minda és a móri mészárlásban elítélt Kaiser Ede ügyszámait.

A kamara rendben talált mindent (Oldaltörés)

A bírónő tanúként meghallgatta a Pepszolg Kft. tagjait, valamint a társasági szerződés módosítását végző ügyvédet is. Smidelik Péter szerint mindent szabályosan csináltak, olyannyira, hogy az ügyben – egyébként éppen Pintérék bejelentése nyomán – vizsgálatot lefolytató Ügyvédi Kamara is rendben talált mindent. Smidelik felhívta a bírónő figyelmét arra is, hogy az ügyész által kifogásolt cégváltozás nem is volt hatályban. „Az csak akkor lett volna hatályban, ha azt a cégbíróság jóváhagyja. Miért lett volna itt bármiféle törvénysértés?” – kérdezte a bírótól. Érvelését azonban gyengíti, hogy az ügyészségi gyakorlatban már maga a dokumentum benyújtása is felvetheti bűncselekmény gyanúját.

„Én tényleg hülyének nézem önt, de azt nem szeretem, ha engem is hülyének néznek” – vágta Minda fejéhez tanúvallomásában Pintér János. Nem véletlenül hülyézett: nemrég éppen Pintér kezdeményezte – egyébként teljesen törvénytelenül – Minda gyámság alá helyezését az V. kerületi Gyámhivatalnál. Az eljárást – fittyet hányva a jogszabályoknak – ugyan megindította a hivatal vezetője, de később megszüntették.

„Partizán módon”

A feljelentő Pintér – aki a tárgyaláson egyedüliként nem járult hozzá, hogy a sajtó hangfelvételt készítsen vallomása közben – nem ért egyet Mindáék védekezésével. Mint mondta, a Pepszolg „partizán módon” próbált meg személycserét végrehajtani, noha erre jogilag nem lett volna lehetősége. A Legfelsőbb Bíróság egyik, 1993-as ítéletére hivatkozott, amely érvénytelennek minősítette a Pepszolg társasági szerződését. Vallomásában kifogásolta, hogy a személycserével „valótlan tartalmú aláírási címpéldány” került Minda birtokába.

Minda szerint azonban a Legfelsőbb Bíróság 1993-as ítélete olyan, „mintha nem lett volna”, mert olyan súlyos eljárási hibák előzték meg, melyeknek a törvényi szankciója az összes eljárási cselekmény és bírósági határozat hatálytalansága. Tény, hogy a Fővárosi Bíróság 2003 és 2006 között négy olyan jogerős határozatot hozott, amely Minda álláspontját támasztja alá.

A kacifántos ügy még tartogathat meglepetéseket, amennyiben a bírónő eleget tesz Mindáék kérésének, s tanúként beidézi azokat az ügyészeket és bírókat, akik valamilyen módon érintettek a perkirály és Pintér között dúló csatározásban. Nem biztos azonban, hogy a várhatóan csak jövőre folytatódó tárgyaláson tanúként ki tudja és akarja hallgatni a bíróság Pintér János egykori jogtanácsosát, Laczkó Györgyöt, mivel egykori főnöke nem hajlandó felmenteni őt a titoktartási kötelezettsége alól.

Dezső András

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itthon

Hogyan pereljünk be közjogi méltóságokat?

Nem tudja, kicsoda Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke? Azt sem, kicsoda Vastagh Pál egykori igazságügyi miniszter, hazánk kanadai nagykövete? Semmi gond. Önt az isten is arra teremtette, hogy a központi nyilvántartó hivatalnokaként igazukat kereső állampolgárok ügyeiben intézkedjen. Tantörténet.

hvg.hu Itthon

A Siemens haragosára vallottak a gyémántügyben

A gyémántügy néven elhíresült büntetőper tárgyalásán az egyik tanú azt állította, hogy a Siemens magyar érdekeltségeivel perben és haragban álló Farkas Imre vállalkozó fontos szerepet kapott egy fantomcég, a Voluta Kft. ügyvezetőjének kiválasztásában.

hvg.hu/MTI Itthon

Sólyom nem függeszti fel a bírák mentelmi jogát

A Pécsi Városi Bíróság megszüntette az eljárást a három szegedi táblabíró ellen, akiket magánindítványban rágalmazással és becsületsértéssel vádoltak meg egy gazdasági ügyben hozott határozat miatt - közölte a Baranya Megyei Bíróság sajtószóvivője.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: strómanok és éceszgéberek

Hubertus Jacobus, Berodzke Gregory, Gotlieb Áron, dr. Matula és Janca mérnök – nem egy ismeretlen Rejtő-regény figurái, hanem a „gyémántügy néven” elhíresült nagyszabású csalássorozat szereplői ők. Vannak köztük fiktív személyek és valóságosak is. Az ügyészség két személyt vádol.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: tanúk kínos helyzetben

Képes-e az emberi elme felidézni azt, amiről már megtörténtekor se tud? Hogy van az, hogy valaki négy évig ügyvezető, aztán meg nem emlékszik, volt-e kapcsolata a cégével? Miért is hívták egykoron hitesnek a könyvvizsgálókat? Folytatódott a gyémántügy tárgyalása, s ha választ nem is kaptunk e kérdésekre, de számos ismeretelméleti adalékkal gazdagodtunk.

hvg.hu Itthon

Gyémántügy: Lengyel tűnődött, aztán visszavonta

Újabb vallomást tett Lengyel Gáspár orvos, eszerint mégsem a Siemens-ügy kapcsán elhíresült Farkas Imre kérte fel, hogy vizsgálja meg a stróman ügyvezetőnek kiválasztott Janca Józsefet. Szakértő állítja, hogy az ügyben szerepet kapó üzletrész-átruházási szerződés aláírása hamis. Új fejlemények a gyémántügy tárgyalásán.

Itthon

Magyaré lehet a pereskedés Guinness-rekordja

Minda Zoltán 29 bírót és 8 ügyészt jelentett fel 1997 óta. Kolhaas Mihályként keresi igazát a hatóságoknál, amelyek olykor ellenségesen, máskor fásultan vagy tehetetlenül állnak a jelenséggel szemben. Rögeszmés ember, ennek ellenére gondnokság alatt nem áll, nem rendelték el elmegyógyintézeti kezelését sem, sőt hamis vád miatt sem perelik. Igaz, az ő egyetlen feljelentésében sem indult még vizsgálat. Magyar abszurd a Guinness Rekordok Világnapja előtt egy nappal.

Hét nap

BÍRÓSÁGON A GYÉMÁNTÜGY

"Strómanok voltunk" - védekezett az adócsalással és magánokirat-hamisítással vádolt Janca József a Budai Központi...

Itthon

Gyémántügy: a vádlottak szórakoztatták a kisdedet

Családias körülmények között folytatódott a „gyémántügy” néven elhíresült tárgyalás. Az egyik tanú magával hozta másfél éves kislányát is, aki babakocsijából végigkommentálta anyukája vallomását. Még nem hangozhattak el a perbeszédek, mert az ügyészség bizonyítási indítványt tett, és újra meghallgatnak egy vámtisztviselőt, aki még látta a rejtélyes gyémántokat.

Vélemény

Lomnici különös levele Vastaghnak

Érdemben nem foglalkozik egy végelszámolás alatt álló cég panaszával az Országgyűlés Alkotmány- és igazságügyi bizottsága, mert a Legfelsőbb Bíróság elnöke úgy tájékoztatta őt, hogy a társaság ügyében eljáró személy a cég képviseletére nem jogosult. Pedig dehogynem.

Hét nap

Strasbourgi elmarasztalás

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 25 ezer euró (6,3 millió forint) nem vagyoni kártérítést és ezer...

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Kihúzták az ötös lottó nyerőszámait

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában

Operát rendez Aj Vej-vej Rómában

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

Tudjon róla: csak egyfajta töltővel lehet majd tölteni a mobilokat az EU-ban

Jel érkezett az űrből, egy rejtőzködő új bolygóhoz vezette a tudósokat

Jel érkezett az űrből, egy rejtőzködő új bolygóhoz vezette a tudósokat

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

Radar360: Az EU-átlag háromszorosával drágult a lakhatás, indul az impeachment Trump ellen

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább

A tudósok félbevágtak egy aprócska biorobotot – megállt, "összevarrta" magát, aztán ment tovább