A Magyar Gárda közel hatszáz új tagja tett esküt vasárnap délután. Az eskütételen mintegy háromezer érdeklődő vett részt. Egyházi személyiségek most nem szólaltak föl az avatáson.

© Szegő Péter
Pörzse Sándor bevezetőjében hangsúlyozta: „A történelmi egyházak valamelyik szereplőjével személyesen beszéltünk. Szemtől szembe mindenki támogatásáról biztosította a Magyar Gárdát. Külső nyomásra senki sem jelent meg a mai rendezvényen.” Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke ugyanakkor úgy fogalmazott: őket a Magyar Gárda részéről senki sem kereste meg.

Bár jelen volt és Pörzse föl is konferálta, az utolsó pillanatban valamilyen okból mégsem lépett színpadra Für Lajos, volt honvédelmi miniszter. A gárdisták – köztük most először mintegy 50 nő is volt – az esküt a Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend díszőrsége tagjainak jelenlétében, a korona másolata előtt tették le.

Wittner Mária, a Fidesz-MPSZ országgyűlési képviselője leveleket intézett a gárdaavatás alkalmából: „a cél egy valódi rendszerváltás, amit 1989-ben elcsaltak. A letűnt fasizmust azok álmodják vissza, akik habzó gyűlölettel üvöltik tele a világot. […] Az ő elvakult gyűlöletük mellett nem fér meg az a hazaszeretet, amelynek nevében most felesküdtök a magyar szent koronára.”

Barati Attila, a bodrogközi Pácin MIÉP-es színekben megválasztott polgármestere, frissen fölavatott gárdista úgy vélte: „Oly időket élünk, amikor nekünk, a farizeus bábkormány által pusztulásra ítélt ősi magyar falvak polgármestereinek is meg kell nyilatkoznunk. […] Oltalmazzátok meg magatokat a farizeusok kovászától, mely a képmutatás. […] A sátáni sötétséget képviselő globalizmus világával szemben szükségünk van egy másik, egy földöntúli erőre is, mely segítheti harcunkat. Ez […] Jézus Krisztus. […] Csak ez az utunk lehet. […] Odaszegődni a betlehemi csillag nyomába az Istent kereső emberi lelkek közé. Minden más út a romlás útja, minden más csillag a halál csillaga.”

A Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrendet képviselő Bakos Batu hangsúlyozta: „A szent korona nem tárgy, nem szimbólum, hanem élő valóság, személy. […] Tud büntetni és jutalmazni. […] A szent koronában testesül meg az ország és a szent korona […] nagyasszonyunk. […] A szent korona kapocs ég és föld között.”

Szentmihályi Szabó Péter, a Demokrata közírója saját versét olvasta fel a hallgatóságnak.

Murányi Levente, 1956-ös szabadságharcos, a Magyar Gárda Egyesület alapító tagja rámutatott: ma a hatalom Rákosi- és Kádár-epigonokból tevődik össze. Szerinte nem igaz, hogy az 1956-os forradalom a reformkommunisták mozgalmának eredménye és 1956 célja egy emberarcú szocializmus létrehozása lett volna. Murányi a nemzet ellenségeinek nevezte a baloldaliakat.

© Szegő Péter
Szakács Gábor újságíró és rovásírás-kutató szerint az írásbeliséget a magyarságnak és a rokon népeknek, a szkítáknak, az avaroknak, a hunoknak és a párthusoknak köszönheti a világ. „Mindazok, akik ma fennen hordják az orrukat, ezredévekkel később jutottak arra, amit mi sok ezer évvel korábban megteremtettünk. Ebből az írásból alakultak ki azok az írásformák, amiket aztán megismert a világ” – szögezte le. Szakács annak az óhajának adott hangot, hogy valamikor a Magyar Gárda tagjai alkossák a törvényeket az Országgyűlésben.

A Magyar Gárda Egyesület alapító tagja és eddigi főkapitánya, Usztics Mátyás reményét fejezte ki, hogy Magyarország sorsáról mostantól kezdve döntsenek maguk a magyarok.

Zárásként az est főszónoka, Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnöke megismételte: a magyar közéletből hiányzik az őszinteség. A Magyar Gárdával új erő született. „Nem akarunk következmények nélküli országot. […] Azt akarjuk, hogy a bűnt büntetés kövesse.” Vona Gyurcsány Ferencet, Kóka Jánost, Bajnai Gordont, Szilvásy Györgyöt és Veres Jánost említette azok közül, akiket rács mögött szeretne látni. Vona szerint a népszavazás helyénvaló, de önmagában kevés. „A gyengeelméjű távozása” nem cél, hanem eszköz. A cél egy igaz Magyarország megteremtése”. A Magyar Gárda 2008 szeptemberétől hétvégi népfőiskolát indít, ahol keresztény hitet, igaz magyar múltat, rovásírást és barantát, azaz a magyar harcművészetet lehet tanulni, mindezt költségmenetesen – jelentette be az elnök.

Szegő Péter

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Közel 600 új taggal bővült a Magyar Gárda

Közel hatszáz új taggal gyarapodott a Magyar Gárda, a magyar közéletben komoly vitákat kiváltó szervezet új tagjai vasárnap a budapesti Hősök terén, kordonnal elzárt területen tettek esküt. Az MSZP szerint az ellenzék részéről ismét kettős beszéd folyik.

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Feszítővágóval szabadítottak ki egy sofőrt a tűzoltók

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Márki-Zay: Még egyetlen zsarnok sem adta át a hatalmát önként - videó

Újabb hidegfront jön

Újabb hidegfront jön