szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" - szólította elindulásra a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a Magyar Önvédelmi Mozgalom rendezésében összegyűlt mintegy kétezer embert a fővárosi Szabadság téren. Egyesek megdobálták a rendőröket.

Az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított diósdi férfi arcát kendővel eltakarva úgy fogalmazott: "köpök rá, hogy lakhelyelhagyási tilalom alatt vagyok, gondolkodjatok el, miért vagyok itt, miért kockáztatok. Nektek is cselekednetek kell".
   
A 2002-es Erzsébet híd lezárásakor ismertté vált férfi beszédével arra szólította fel a tömeget, hogy vonuljanak a város utcáin annak ellenére, hogy azt a rendőrség azt korábban megtiltotta.
   
A főként kopaszra nyírt, fekete ruhát és fehér fűzős katonai bakancsot viselő fiatalok beszéde közben hosszan skandálták, "fegyverbe", illetve "Gyurcsány takarodj". 
   
A tüntetők ezt követően elindultak Toroczkai László vezetésével a Szabadság térről az Operaház felé a Batthyány tér irányába. Toroczkai közben bejelentette, hogy ő nem kapott semmiféle hivatalos értesítést a rendőrségtől, hogy vonulásukat betiltották volna, és azt mondta a tüntetőknek, hogy mindenki döntsön szabad belátása szerint.
   
A tüntetők egy része a vonulás közben megtámadta a Szabadság téren lévő szovjet emlékműnél álló rendőröket, sörös palackokkal dobálva meg őket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Itthon

Rendőri készültség: Szabadság tér, Kossuth tér, Opera

Kordonnal zárták körbe a rendőrök a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjának helyszínét hétfőn délután az MTV székházánál, s ugyancsak jelentős erőkkel vonultak fel a Parlamentnél, s lezárták az Andrássy utat az Operánál, ahol majd az '56-os forradalom tiszteletére tartanak díszelőadást, s Gyurcsány Ferenc mond ünnepi beszédet.

hvg.hu Itthon

Gárda: videó az avatásról

Pátosz és nótaszó, dörgedelmek és hiedelmek. A szokásos szereposztás és koreográfia: parádézik a Magyar Gárda. Tekintse meg videónkat!