szerző:
MTI

Talmácsi Gábor, a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125-kcm-es géposztályának újdonsült világbajnoka azt mondta, szinte lehetetlen megfogalmazni azokat az érzéseket, amelyek akkor töltötték el, amikor vasárnap áthaladt a célvonalon az idényzáró Valenciai Nagydíjon, és ezzel a sportág első magyar világbajnoka lett.

Ezrek fogadták Talmácsit. Galéria, kattintson!
© Stiller Ákos
"A versenyen csak magamra koncentráltam. Legnagyobb riválisom, a spanyol Hector Faubel nagyot hibázott, amikor a viadal előtt felfedte a taktikáját, én pedig fel tudtam készülni ellene, hiába próbálkozott, nem tudott felbosszantani" - mondta Talmácsi Gábor sajtótájékoztatóján.

Először Talmácsi Gábor pályafutását bemutató filmösszeállítást tekinthettek meg a jelenlévők. Ebben nyilatkozott a minimotoros "Gáborka", aki háromesztendősen, az édesapja által épített gépen jegyezte el magát a sportággal. Amikor megkérdezték tőle, hogy nem fél-e, így válaszolt több mint húsz évvel ezelőtt: "Nem bátorság kell, hanem meg kell tanulni."
 
Ezt követően egy válogatás következett a valenciai verseny legizgalmasabb, lélegzetelállító pillanataiból. "A repülőn láttam először a futamot, és be kell vallanom, egészen másképpen néz ki kívülről, mint ott a pályán" - mesélte Talmácsi. "Büszke vagyok arra, hogy az idei 17 futamon egyszer sem hibáztam, végig egyenletes, jó teljesítményt nyújtottam. Az ausztráliai verseny sajnos nem sikerült a legjobban, de ebből is tanultam. Ahogy mondani szokás: ami nem öl meg, az erősít." "Az volt a célom a versenyen, hogy azonnal átvegyem a vezetést, és ez bejött."
 
Faubelről - aki hallatlanul agresszíven, és a sportszerűség határán versenyezve, ugyan megnyerte a valenciai viadalt, de végül meg kellett elégednie a képzeletbeli dobogó második fokával - csak ennyit jegyzett meg a magyar motoros: "Nem az a típus, aki gratulál a másiknak."
 
Talmácsi elmesélte, hogy a viadal után a spanyol Dani Pedrosa, aki a 125 kcm-esek között egy, a negyedlitereseknél pedig két világbajnokságot nyert és az idén a második lett a MotoGP-ben, odajött hozzá a futam után és személyesen gratulált a sikeréhez. "Nagyon jól esett, hogy az ünnepélyes díjkiosztón Bautista is felállt, és ezt mondta: igyunk Gábor egészségére!" Alvaro Bautista tavaly nyerte meg a nyolcadliteres között a világbajnokságot, az ő motorját "örökölte" Talmácsi, miután a spanyol pilóta az idén egy kategóriával feljebb, 250 kcm-esek között folytatta a versenyzést. "Természetesen én is felköszöntöttem Alvarót és sok sikert kívántam neki. Persze más lesz a helyzet, ha én is a 250 kcm-esek között versenyzek.
 
Talmácsi jövőre még a 125 kcm-ben szerepel, egy évvel később azonban már ő is géposztályt vált.
 
Stefano Favaro, a magyar pilóta menedzsere is méltatta pártfogoltját: "Gábor hallatlanul céltudatos, nagyon kemény versenyző. Amikor néhány évvel ezelőtt elhívtak a Hungraroringre, hogy megnézzem mit tud, egészen elképesztő volt, amit művelt. Mínusz öt fokban fantasztikus dolgokat produkált, és én azt mondtam magamban: ez a fiú vagy bolond, vagy pedig nagyon jó versenyző" - mesélte könnyeit Favaro. "Az idén, még a szezon előtt, írtam Gábornak egy levelet, s így fejeztem be: az utolsó kör, az utolsó kanyar és Te leszel a világbajnok...Lehet, hogy most engem néznek bolondnak, de tudom és hiszem, elkezdődött a nagy sorozat." 
 
Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) sportért is felelős államtitkára a motorsport utánpótlás-nevelésében folytatott tevékenységéért aranygyűrűt adott át a leggyorsabb magyar édesapjának, Talmácsi Istvánnak. 
 
A motorsport 1949 óta íródó történetének első magyar világbajnoka kedden délben érkezett haza a valenciai szezonzáró futamról, Ferihegyen ezrek fogadták.
 
 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Talmácsi az első helyről rajtol az első helyért

Az összetett pontversenyben vezető Talmácsi Gábor pályacsúcsot elérve az első helyről rajtolhat a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 kcm-es géposztályának vasárnapi, szezonzáró Valenciai Nagydíján.

MTI Itthon

Gyurcsány felhívta Talmácsit

Gyurcsány Ferenc telefonon gratulált Talmácsi Gábornak világbajnoki győzelméhez még vasárnap este - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

MTI/hvg.hu Világ

Talmácsi Gábor világbajnok lett

Talmácsi Gábor megnyerte a 125 kcm-es géposztályban a gyorsaságimotoros-világbajnokságot, miután a szezonzáró Valenciai Nagydíjon hatalmas küzdelemben a második helyen végzett egyetlen komoly riválisa, a spanyol Hector Faubel mögött. A Bancaja Aspar csapat pilótája a sportág első magyar vb-győztese.

MTI Itthon

Talmácsit ezrek fogadták Ferihegyen

Ezrek fogadták Ferihegyen Talmácsi Gábort, a motorsport történetének első magyar világbajnokát, aki kedden délben érkezett haza a valenciai szezonzáró futamról.