Tetszett a cikk?

Mihályi Péter közgazdász, a szabaddemokraták szakpolitikusa nyílt levélben válaszolt Kozák Gyula SZDSZ-alapító levelére, amelyet lapunk kedden tett közzé.

A személyes megtámadtatás okán, harag nélkül, tisztelettel és barátsággal küldöm az alábbiakat Kozák Gyulának, aki nyílt levele tanúsága szerint valamiféle kivételes romlottságot és alkalmatlanságot vél felfedezni az elmúlt 19 év liberális politikájában.   Kozák – meglehetősen nagy részben – a liberálisok számlájára írja a szegénységet, a korrupciót, a kivagyiságot, a morálisan vitatható bírósági ítéleteket, a rendőrség elbizonytalanodását, a bátorság hiányát, melynek következtében újraéledt az irredentizmus, a neonáci garázdálkodás. Nem értünk egyet.

Az alábbi idézetek a magyar demokratikus ellenzék lengyel barátjától, a liberális Európa minden szegletében ma is nagy megbecsülésnek örvendő Adam Michnik 1994 és 2002 között keletkezett írásaiból származnak, amelyeket egybegyűjtve magyar nyelven a pozsonyi Kalligram kiadó adott ki Harag és szégyen, szomorúság és büszkeség címmel. Zárójelben a 2006-os kiadás oldalszámai szerepelnek.

„[A] demokratikus ellenzékből kinőtt és annak hagyományaira hivatkozó politikai formációk mára marginalizálódtak és sorra veszítik el a választásokat.  Felfedezhető ebben a forradalom egyfajta logikája, amely eltaszítja létrehozóit, de legalább már nem falja fel saját gyermekeit.  Ez egyáltalán nem kevés.  A hatalomgyakorlás másfajta készségeket követel, mint a részvétel az antitotalitárius ellenzékben.  Inkább professzionalizmust mintsem idealizmust, inkább ügyességet, mintsem bátorságot, inkább hozzáértést, mintsem hősiességet vár el.” (161)

„A demokrácia csak rövid ideig igényli, hogy ezek az állhatatos hercegek, a maguk rendíthetetlenségével és feddhetetlenségével részt vegyenek a hatalomban.  Később már nem kívánatos, hogy azok irányítsák a társadalmat, akik tekintettel antifasiszta vagy antikommunista múltjukra, erkölcsileg tisztábbak, mint a polgárok többsége. […]  A diktatúrával szembeni morális hajlíthatatlanságból a demokráciával szembeni politikai tanácstalanság lett.” (184)

„A demokratikus államrend ugyanis krónikusan tökéletlen.  Ez a – bűnös, korrumpált, törékeny – szabadság világa, amely a szükségszerűség totalitárius világának széthullását követte.  És amely szintén tökéletlen volt, szerencsére…” (22)  „A szabadság azonban mindenkié – a gazembereké, a csalóké és a huligánoké is.”  (57) 

„A radikalizmus a bűn nélküli, igazságos és harmonikus világ utáni természetes emberi vágyból nő ki.  […] Lehet, hogy a 20. század legfontosabb üzenete az a tudásunk, hogy a világ megszabadítása a bűntől a jóra szomjas elve veszedelmes öncsalása: tökéletlenségre vagyunk ítélve. […] A demokrácia nem gyógyszer az emberi bűnökre. Csak a diktatúrára gyógyszer.” (25-26)

„Tény, igen sajnálatos tény – idézi lengyel kontextusban Michnik Alexis Tocqueville évszázadokkal korábban leírt sorait – hogy a közéletben tapasztalható hataloméhség és az élősdiség az adófizetőkön, nem egy bizonyos politikai párt sajátja.  Ez az egész nemzet súlyos és állandó fogyatékossága.” (139)

Mihályi Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vélemény

SZDSZ-alapító: "ha Szabó Miki élne, köpne ránk"

Nyílt levelet köröztetnek az interneten, Kozák Gyulának, az SZDSZ egyik alapítójának aláírásával. "Mi, rendszerváltó alapítók, akik egzisztenciánkat (ha úgy tetszik, egész életünket, karrierünket) tettük fel a demokratikus ellenzékben a létező szocializmus elleni harcra, 19. születésnapja alkalmából kétségbeesetten figyeljük, mivé lett a Szabad Demokraták Szövetsége" - írja az 56-os Intézet munkatársa.

MTI/hvg.hu Itthon

Horn Gábor: Kozák SZDSZ-bíráló levele figyelmeztetés

Az SZDSZ a rendszerváltáskor azért volt sikeres, mert ők képviselték a legradikálisabb antikommunista irányvonalat; jelenleg egy „nehéz koalícióban” vannak, ezzel együtt figyelmeztető jelnek fogható fel Kozák Gyula levele – közölte Horn Gábor, a párt ügyvivője.

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Mucsi Zoltán elmeséli, hogyan született a fékevesztett káromkodásba torkolló villanyszerelős jelenet

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Kocsis István ételt oszt, Mengyi Roland könyvtáros a börtönben

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában

Dicsőség a legyőzötteknek: Wittner Mária is felbukkant Orbán Viktor ünnepi videójában