szerző:
hvg.hu

Több olimpiai versenyszámunk halálra lehet ítélve, miután a tavalyinál kevesebb pénz jut az olimpiai felkészülésre – állítja a Magyar Olimpiai Bizottság. A legnagyobb sportszövetségek pénteken ülnek le egyeztetni a szakállamtitkárság vezetőivel.

Kevesli az olimpiai felkészülésre szánt pénzt a Magyar Olimpiai Bizottság és más, a 2008-as pekingi olimpiai játékokban érdekelt sportszövetség. Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára tavaly év végén jelezte: csaknem két és fél milliárd forint jut a versenysportra 2007-ben. A MOB-nak nem is az összeggel, hanem annak elosztásával van gondja. Az állami hozzájárulás két tételből áll. A versenysport támogatására szánt 1,937 milliárdból, valamint a közvetlenül az olimpiai felkészülésre megszavazott 500 millió forintból. A MOB és más köztestületek (pl. a Nemzeti Sportszövetség) korábban javaslatot tettek a szakállamtitkárságnak arra, hogyan ossza el a rendelkezésére álló pénzt.

1,7 milliárdot akartak

A köztestületek azt szerették volna, ha a szakszövetségek a keretből közvetlenül 1,7 milliárd forint támogatást kapnának. „Javaslatunkat eljuttattuk az államtitkársághoz, ahol jelezték, hogy még öt, általuk fontosnak tartott feladatot is ebből a keretből finanszíroznak” – mondta a hvg.hu-nak Molnár Zoltán. Így fordulhatott elő, hogy az eredetileg 1,7 milliárdos szakszövetségi támogatás 300 millió forinttal rövidült meg.

Molnár szerint a szakállamtitkárság 100 millió forintot szánna stratégiai sportfejlesztésre, 20 milliót ún. vezetői keretre, további 20 milliót szakemberek képzésére, 60 milliót kommunikációra és 100 millió forintot az utánpótlást szolgáló Csillagprogramra. A MOB-ügyvezető a hvg.hu-nak elmondta: a köztestületek nem fogadták el, hogy ezeket a tételeket az olimpiai felkészülés rovására használják fel. Válaszul a szakállamtitkárság „kivette” a Csillagprogramra szánt 100 milliós tételt, így már „csak” 200 millió forintot hiányolnak a sportszervezetek.

Lőttek az egyéni sportágaknak?

„Mi nem a parlamenttel, hanem a szakállamtitkársággal vitatkozunk” – hangsúlyozta Molnár, hozzátéve: az olimpiai felkészülés 2007-ben jóval költségesebb lesz, mint a korábbi években, mivel a kvalifikációs és a tesztversenyek is idén lesznek, nem beszélve az eszközbeszerzésről. „A kajak-kenusoknak nem lesznek nehézségeik, de az egyéni sportágakban indulóknak igen. A sportlövőknek, vívóknak komoly kiadásaik lesznek, de a kézilabdások is nehézségekkel találhatják szembe magukat” – jósolta a hvg.hu-nak a MOB ügyvezetője.

A MOB és a legnagyobb sportszövetségek pénteken ülnek le egyeztetni a szakállamtitkárság vezetőivel, akiktől azt szeretnék elérni, hogy újratárgyalhassák az 1,7 milliárd forint elosztását, azaz ne rövidüljenek meg 200 millió forinttal a szakszövetségek.

A hvg.hu próbálta megszólaltatni a szakállamtitkárság vezetőit is, ám azok egyelőre nem nyilatkoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

MOB: válságban az olimpiai felkészülés

Január 5-én Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének kezdeményezésére a MOB alelnökök, a főtitkár, a legeredményesebb olimpiai sportágak szövetségeinek vezetői, valamint a Nemzeti Sportszövetség elnöke megvitatja az ötkarikás felkészülés helyzetét, a pekingi részvételt eldöntő jövő évi kvalifikációs versenyek feladatait, s az ehhez szükséges forrásokat.

euractiv.hu Gazdaság

A 2012-es londoni olimpia a világ legnagyobb áfacsalása?

Egymilliárd eurós - korábban nem tervezett - adókötelezettséggel szembesülhetnek a 2012-es londoni olimpiai játékok szervezői. Az építkezésekre ugyanis nem vet ki adót a brit kormány, azonban az államkincstár szerint ez olyan támogatásnak minősül, amit az európai uniós jogszabályok nem tesznek lehetővé.

Tágabb körben perelhetjük az “állam bácsit”, de érdemes alaposan felkészülni!

Tágabb körben perelhetjük az “állam bácsit”, de érdemes alaposan felkészülni!

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Káprázatos videó a Szeged határában vonuló darvakról

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

Nagyon nem tetszett Polt Péternek, hogy bohócorrot vitt neki a Párbeszéd politikusa – videó

A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

A Facebook megcsinálta az anti-Facebook ellenszerét: itt a Lasso

Porig égett háza előtt szelfizett Gerard Butler

Porig égett háza előtt szelfizett Gerard Butler

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök

A hajléktalanok segítése mellett érvel a szombathelyi püspök