szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az az ország, amely nem tartja be a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályait, nem rendezhet a nemzetközi sportági szövetségek égisze alá eső sporteseményt.

Az új kódex előírásainak betartásához Magyarországon kormányrendelet- és törvénymódosításra is szükség lesz - mondta el Tiszeker Ágnes a WADA lausanne-i kongresszusán hozott határozatokról, amelyek közül a legnagyobb
figyelmet a növekedési hormon ellenőrzésének bevezetése kapta. A növekedési hormon ellenőrzésének főpróbája a júniusi labdarúgó Európa-bajnokság lesz. Ez a vizsgálat vérvétellel történik, s tekinthető az IGF(insulin-like grown factor, azaz inzulinszerű növekedési tényező)-tesztek előszobájaként.

"Az IGF nem tévesztendő össze a növekedési hormonnal (HGH), a kettő együttes kombinációjával lehet igazán kirobbanó eredményt elérni" - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője. "A növekedési hormon szedésének egyik jele az arc deformálódása, az állkapocs megerősödése. Az IGF, amely az interneten 1500-1600 dollárért megrendelhető, az izomsejtszámot növeli, valamint a programozott sejthalál ellen hat. A szer jelenleg nem kimutatható, ehhez az izomból kellene mintát venni. Mellékhatása, hogy a szív- és érrendszer nem tudja elviselni a hirtelen megnövekedett izommennyiséget."

A WADA szigorít a szankciók tekintetében is, minden szernél egységes büntetési tétellel, ugyanakkor egyfajta vádalku keretében honorálják az együttműködő magatartást. A levett minták visszamenőleg is újravizsgálhatók lesznek, erre 8-10 évig van lehetőség.

Tiszeker Ágnes
© Horváth Szabolcs
Tiszeker Ágnes elmondta, a pozitív A mintát követően a sportoló versenyzési jogát azonnal fel kell függeszteni, a B tesztet pedig tíz napon belül el kell végezni. Amennyiben a vizsgálatot végző labor jelzi, hogy adott sportolónál gyanú merült fel, úgynevezett longitudinális ellenőrzésére kerül sor, azaz a versenyzőt egymás után többször tesztelik.

A WADA sorrendet állít fel a nemzetközi sportági szövetségek között is, és ellenőrzi őket. Jelenleg a nemzetközi atlétikai (IAAF), kerékpáros (UCI) és súlyemelő-szövetség (IWF), valamint az európai labdarúgó szövetség (UEFA) számít élenjárónak az ellenőrzés területén.

Az UCI már elkezdte az úgynevezett doppingútlevél (biological passport program) bevezetését, azaz 5-10 mérés alapján megrajzolják a versenyző szteroidprofilját, vértérképét, s a jövőbeni ellenőrzéseknél ezekhez hasonlítják az eredményeket. Ily módon akkor is büntethető valaki doppingolásért, ha nem produkált pozitív tesztet - hívta fel a figyelmet a MACS irányítója. 

A tavaly novemberben elfogadott új WADA-kódex alapján akkreditálják és minősítik minden ország doppingellenes szervezetét, vizsgálják a működéséhez szükséges jogi és törvényi hátteret. Még részletesebben szabályozzák a mintavétel körülményeit, így az világszerte teljesen egységes lesz. Amelyik nemzet nem tartja be a kódex előírásait, kizárja magát nemzetközi sportesemény rendezéséből.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Ausztriában 31 sportolót gyanúsítanak vérdoppingolással

Egy ismeretlen feljelentése nyomán biztosítási csalás gyanújával indított vizsgálatot a bécsi ügyészség három orvos és 31 sportoló ellen, akik állítólag vérdopping használatával próbáltak jogosulatlan előnyhöz jutni.

MTI Világ

Romario doppingolt vagy csak hiú?

Fennakadt egy doppingellenőrzésen Romario, a brazilok világbajnok csatára, aki egy hajnövesztő szer használatával magyarázta az esetet.

MTI Világ

Dopping a Touron: egy évet kapott Sinkewitz

A német szövetség (BDR) egy évre, 2008. július 17-ig tiltotta el a versenyzéstől az idei Tour de France előtt tesztoszteront használt Patrik Sinkewitzet, aki néhány hete részletes vallomást tett a T-Mobile országúti kerékpáros csapatnál zajló doppingolásról.

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

A gyerekvállalásról forgatott, magyar családokat mutatott be a Guardian

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Az ellenzék terepen akarja megnyerni a 2022-es választást

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése

Dragomán: Tóth Krisztina szívügye az olvasó gyerekek nevelése