szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Beemelték az Újpest határában az M0 autópálya részét képező 300 méter pilontávolságú, ferdekábeles Megyeri híd utolsó elemét is reggel.

A Hídépítő Zrt. 2006-ban kezdte el a híd építését. A 100 méter magasságú pilonokból induló kábelek 50 hídelemet tartanak, az 51. elemet – ezt emelték be utoljára – már csak hegesztették a két utolsóhoz.

© MTI - Kovács Attila
A híd része az M0 körgyűrű északi Duna hídjának, amely a 2. számú főúttól indul, majd áthalad a Szentendrei szigeten és a Szentendrei Duna ágon is. Együttesen 1862 méter hosszú. A Megyerinek nevezett fő-Duna-ági híd ebből 591 métert tesz ki. A hajózó út felett, a hídszerkezetet tartó két "A"-betű alakú vasbeton pilon egymástól 300 méter távolságra van. Repkay Kálmán a Hídépítő Zrt. Dunahidak igazgatóságának irányítója elmondta, hogy a már elkészült hídszerkezetet néhány centimétert "szét kellett tolni", hogy a hiányzó 12 méteres és 150 tonna tömegű elemet a két úszódaru be tudja emelni a helyére. A pilonok egyik szárában ferde lift, míg a másikban lépcső vezet a kereszt tartókig, onnan viszont már függőlegesen lehet feljutni a csúcsig.

Arra a kérdésre, hogy miért a ferde kábeles megoldást választották, azt a választ adta az igazgató, hogy ez volt a leggazdaságosabb, a függőkábeles hídnál - ilyen az Erzsébet híd - mindenképpen olcsóbb, emellett látványos is.

A tervező Céh Zrt. számításai szerint a teljes objektumhoz 100 ezer köbméter betont és 12 ezer tonna acélszerkezetet használtak fel. A hídépítőknél szokásos hordó gurításra - amikor is egy sörös hordót guritanak át az immár egybefüggő hídon - pénteken délután kerül sor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Autó

Augusztusra elkészül az M0-ás Duna-híd

Megfelelő ütemben halad az M0-ás Duna-híd építése, és amennyiben a tavaszi dunai árhullám megmarad a mederben és nem akadályozza a munkát, megindulhat a forgalom augusztusban Budakalász és a pesti oldal között - közölte Rapkay Kálmán, a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatója.