Tetszett a cikk?

Elmeorvosi vizsgálat alá rendelte a Pesti Központi Kerület Bíróság egyik bírája a perkirály néven ismertté vált Minda Zoltánt egy ellene indult büntetőeljárás részeként. A férfit korábban már gyámság alá is akarta helyezni egyik haragosa, törvénytelenül.

Minda Zoltán igazságügyi elmeorvosi vizsgálatát rendelte el Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerület Bíróság bírája a perkirály ellen folyó egyik büntetőügyben. Mindát a Legfelsőbb Bíróság két tanácselnök bírája jelentette fel, mert a férfi szerintük becsületsértést követett el azzal, hogy nagyon durva, személyeskedő hangvételű levelet írt nekik – Minda szavaival élve – nem éppen "rózsaszín leányregény" stílusban.

Minda Zoltán
© hvg.hu
Igaz, a levélnek volt előzménye: a megsértett bírók a perkirály szerint 2004 óta rendszeresen és célirányosan átírták azokat az ítéleteket, amelyek a férfi által képviselt peres ügyben keletkeztek. Minda ezért fel is jelentette őket, de ez sem volt zökkenőmentes: az ügyészség a férfi feljelentését a móri véres bankrablás miatt – mint utóbb kiderült, ártatlanul – elítélt Kaiser Ede egyik ügyszámára iktatta át. Ahogy ennek, úgy az átírt ítéleteknek sem lett azonban következménye, eljárás nem indult a bírák ellen. Az átírt ítéletek ügyében egyébként a Központi Nyomozó Ügyészség járt el – ugyanaz a szerv, amelyik most, a becsületsértési ügyben is.

Tavaly Minda egyik haragosa – egyébként teljesen törvénytelen – kezdeményezésére indított eljárást az V. kerületi Gyámhivatal annak érdekében, hogy Minda Zoltánt gyámság alá helyezzék. Az eljárást – fittyet hányva a jogszabályoknak – megindította ugyan a hivatal vezetője, de később megszüntették. 

Jóllehet Minda Zoltán teljesen normális, tény, hogy már-már fanatikusan látogatja az igazságszolgáltatás különböző fórumait, neve pedig nemcsak bírói, ügyészi, de politikai körökben is ismerősen cseng. S bár a legtöbb pert eddig elvesztette, voltak sikerei is: legutóbb a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 25 ezer euró nem vagyoni kártérítést és ezer euró perköltséget ítélt meg az eljárások indokolatlan elhúzódása miatt a Minda által képviselt egyik cégnek, és részben neki is köszönhető, hogy tizenegy év után bíróság elé került a hírhedt gyémántügy. Mindeközben már egy előzetes döntést is hozott 2007 decemberében az EJEB, amely ha jogerőre emelkedik, közel 20 ezer euró megfizetésére kötelezi a magyar államot.

Dezső András

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Sólyom Lászlónak is nekiment a perkirály

Személyiségi jogi sérelme miatt Sólyom Lászlót, Vastagh Pált, Lomniczi Zoltánt, közigazgatási eljárásban okozott kárért pedig több hivatalt is beperelt a sajtóban csak perkirályként ismert Minda Zoltán.

Itthon

Ejtették a perkirály elleni vádat

Bűncselekmény hiányára hivatkozva váratlanul ejtette a vádat az ügyészség a perkirályként elhíresült Minda Zoltán ellen, akit évekig azzal vádolt, hogy közokiratot hamisított. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán tavaly törvénytelenül (és végül eredménytelenül) gyámsági eljárást indítottak Minda ellen.

Itthon

Rászálltak az ügyészek a perkirályra

Közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a magyar perkirályként elhíresült Minda Zoltánt. Az első, személyeskedésektől sem mentes tárgyalást kedden tartották a csepeli bíróságon. A perkirály szerint koncepciós eljárás folyik ellene. Az ügy alapjául szolgáló feljelentést az a férfi tette, akinek a kérelme nyomán nemrég gyámsági eljárást indítottak Minda ellen, törvénytelenül és eredménytelenül.

hvg.hu Itthon

Gondnokság alá helyeznék a magyar perkirályt

Gondnokság alá helyezési eljárást indított az egyik fővárosi gyámhivatal a magyar „perkirály”, Minda Zoltán ellen. Az ügy szépséghibája, hogy a hivatal ezt törvénytelenül tette, mivel az eljárást nem - a pszichológus szerint egyébként teljesen normális - Minda valamelyik hozzátartozója, hanem egyik haragosa kezdeményezte.

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine

5-ös alá: itt a nyújtott BMW 3 Gran Limousine